Sakarlık gözden başlıyor

Sakarlık gözden başlıyor

SAĞLIK Haberleri

İleri glokom vakalarında, görüş alanında leke şeklinde boşluklar meydana geliyor ve hastalar eşyalara, kapılara çarpmaya başlıyor.

Dünyada körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer alan glokomun her yaşta görülebileceğini söyleyen Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Başkanı Prof. Dr. Nilgün Yıldırım, "Göz içi dokuların beslenmesini sağlayan göz içi sıvısının üretimindeki artış ve bunun göz içinde birikmesi sebebiyle meydana gelen glokom, erken dönemde teşhis edilirse göz sinirindeki hasarın gelişmesi engellenerek görme fonksiyonu korunabilir" dedi.
GÖZ TANSİYONU HER ZAMAN YÜKSELMEZ
Sıvının göz içinde birikmesininin, göz tansiyonunun yükselttiğini ve bunun da göz sinirine basınç yaparak hasara yol açtığını bildiren Prof. Dr. Yıldırım "Göz içi basıncının yükselmesi glokom için önemli bir risk faktörüdür. Bununla birlikte, tüm glokom hastalarında göz tansiyonu yüksek değildir. Göz içi basıncı dışında diğer risk faktörleri korneanın ince olması, diyabet, hipertansiyon ve göz kazalarıdır" diye konuştu. Prof. Dr. Yıldırım glokomun belirtilerini şöyle sıraladı: "Ülkemizde de en sık görülen tipinde başlangıçta hastaların belirgin görme bozukluğu ve ağrı şikayeti yoktur. Bazen kaş üstünde hafif bir ağrı hissedebilirler. İleri glokom vakalarında görüş alanında leke şeklinde boşluklar oluşmaya başlar ve bu lekeler kişinin günlük işlerinde daha şakar ve yavaş olmasına sebep olur.
AĞRI VE BULANIK GÖRÜŞE DİKKAT
Kapalı açılı glokomda ise göz içi basıncının çok yükselmesi sonucu göz ve çevresinde şiddetli ağrının olması hastanın acil servise başvurmasına yol açar.Bu tablo gelişmeden önce bazı vakalarda ara ara göz içi basınç yükselmesine bağlı gözde hafif ağrı ve bulanık görme gibi belirtiler olabilir.
ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR
Genellikle akraba evliliklerinden doğan bebeklerde görülen doğumsal glokomda gözün içerisindeki biriken sıvı gözün kendisini büyütmeye başlar. Tek taraflı ise iki göz arasındaki büyüklük farkı oluşur. Bunlar genellikle gözleri büyük, ışığa bakamayan?gözleri sulanan ve huzursuz çocuklardır."
DÜZENLİ KONTROL
Diyabetliler, hipertansiyon hastaları ve ailesinde glokom olan kişiler mutlaka gözlerini düzenli olarak kontrol ettirmeli.

Ziyneti Kocabıyık - Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...