Takviye gıdalara sıkı denetim: Artık reklamını yapanlar da sorumlu

- Güncelleme:
Takviye gıdalara sıkı denetim: Artık reklamını yapanlar da sorumlu

Sağlık Haberleri

Ünlülerin ve fenomenlerin sık sık sosyal medyadan tanıtımını yaptığı takviye gıdalar için düzenlemeye gidildi. Mevzuata uymayanlar para ve hapisle cezalandırılacak.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - İnternet ortamında reklam ve tanıtımları sıkça karşımıza çıkan takviye edici gıda ürünleri artık sıkı bir denetimden geçecek. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), bu konuda yeni bir düzenlemeye gitti.

Resmî Gazete’de yayımlanan “Sağlık Beyanı Denetimi Hakkında Yönetmelik” ile artık takviye gıdalarda, bileşenlerine ilişkin bilgileri içeren sağlık beyanları yazılacak. Takviye gıda, vitamin, minarel gibi ürünler satılırken ya da reklamı yapılırken insan sağlığına ne gibi faydaları olduğu, hangi hastalıklardan koruyup tedavi ettiğine yönelik ifadelere yer verilmeyecek.

“Tedaviye iyi geliyor” şeklinde sağlık beyanını çağrıştıracak herhangi bir görsel dahi kullanılamayacak. İnternet sitesinde ürünün sahibinin adı soyadı, unvanı ve iletişim bilgileri paylaşılacak. Tanıtım yapanlar da üründen sorumlu tutulacak. TİTCK, bu konuyla ilgili sık sık denetim, inceleme ve soruşturma yapacak. Mevzuata aykırı bir durumun tespit edilmesi hâlinde, söz konusu ürünler satış faaliyetleri durdurulup piyasadan toplatılacak. Takviye gıdaların üretiminde gerekli şartların yerine getirilmemesi ve ruhsatsız çalışılması durumunda sorumlulara 500 bin liraya kadar ceza kesilecek. Bunun yanı sıra ruhsatsız olduğu bilinen ürünleri bilerek satışa sunanlara da 5 yıla kadar hapis verilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...