Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Uyuşturucu 6 yaşa indi
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Sağlık

Uyuşturucu 6 yaşa indi

Son Güncelleme: 24 Ekim, 2013 - 11:43
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Uyuşturucu 6 yaşa indi
Fotoğraf Başlığı Uyusturucu 6 yasa indi

ÇEMATEM Klinik Sorumlusu Dr. Demirci, 'Son dönemlerde bazı mahallelerde 6 yaşında uyuşturucu kullanmaya başlayan çocuklar olduğunu duyuyoruz.'

Kaydet
a- | +A
ÇAMATEM'e bağlı olarak çalışan ve Türkiye'deki iki merkezden biri olan ÇEMATEM (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi) birim sorumlusu Uzm. Dr. Arzu Çiftçi Demirci, alkol ve madde bağımlılığı için en tehlikeli dönemin ergenlik olduğunu söyledi. Çocukların çoğunlukla ortaokuldan liseye geçtiği dönemde uyuşturucu ile tanıştıklarını söyleyen Dr. Çiftçi, "Ancak son dönemlerde uyuşturucu ile tanışma yaşı çok aşağılara düştü. Bazı mahallelerde 6 yaşında uyuşturucu kullanmaya başlayan çocuklar olduğunu duyuyoruz" dedi.18 yaş altı çocukların tedavi gördüğü ÇEMATEM'de hem yataklı hem de poliklinik hizmeti veriliyor. Yılda ortalama 8 bin poliklinik yaptıklarını söyleyen Dr. Çiftçi Demirci, merkeze her yıl ortalama olarak 2 bin yeni başvuru yapıldığını belirtti. Çocukların mahkemeler tarafından merkeze yönlendirildiklerini ifade eden Dr. Çiftçi "önemli bir kısmı da aileleri tarafından getiriliyor. Ancak ne yazık ki, sadece yarısı tedavide kalabiliyor. Diğerleri tedavi olup çıkıyor ancak bir süre sonra yeniden geliyorlar" dedi.


18 YAŞ ALTI HER 10 ÇOCUKTAN BİRİ
18 yaş altında uyuşturucu kullanma oranlarının son derece yüksek olduğunu söyleyen Dr. Arzu Çiftçi Demirci, "Yaptığımız saha çalışmalarına göre ülkemizde herhangi bir maddeyi, hayatında en az bir kere kullanmış olan 18 yaş altı çocuk oranı %10. Yani her 10 çocuktan biri herhangi bir uyuşturucuyu deniyor. Ancak gerçek rakam çok daha yüksek. Çünkü biz çalışmaları okullarda yapıyoruz. Bu çocukların çoğu uyuşturucu ile tanıştıktan kısa bir süre sonra okulu bırakıyorlar. Dolayısıyla önemli bir kısmını tesbit edemiyoruz" dedi.


YENİ TEHLİKE BONZAİ VE JAMAİKA
Çocuklar arasında en yaygın olarak kullanılan uyuşturucunun esrar olduğunu söyleyen Dr. Arzu Çiftçi Demirci yeni bir tehlikeye dikkat çekti. Son birkaç senedir laboratuvarda üretilen Bonsai ve Jamaika adlı sentetik uyuşturucuların Türkiye'de çok yaygınlaştığını ifade eden Dr. Çifti, "Bu iki uyuşturucu hemen hemen esrarın yerini almak üzere gibi. İstatistiki bilgi veremem ama klinikte gördüğüm hastalarım arasında bonzai ve Jamaika kullanmayanı neredeyse yok gibi. Bunlar esrardan çok daha hızlı bağımlılık yapıyor. Laboratuvarda üretilen bu uyuşturucuların hazırlanması çok kolay ve rahatlıkla ulaşılabiliyor. Yurt dışından baharat olarak getiriliyor. Burada işlemden geçirildikten sonra yaprakların üzerine serpilerek poşetlenip dağıtılıyor. Bu uyuşturucular akciğer yoluyla etki ediyor. O kadar güçlü bir madde ki çocuklar tırnaklarının ucuyla kullanıyorlar" dedi.


Uyuşturucu 6 yaşa indi
Başlık ResmiUyuşturucu 6 yaşa indi
Anne Nurhan Çukurlu, hapse göndermek zorunda kaldıkları oğlu Hakan'ın kıyafetlerine sarılarak ağlıyor.


Uyuşturucu bağımlısı öz oğullarını hapse attırdılar

Haydar ile Nurhan Çukurlu, uyuşturucu bağımlısı 19 yaşındaki oğullarının tedavi edilmemesi ve uyuşturucu kullanımına mani olamamaları üzerine çareyi hapse attırmakta buldu.
Uyuşturucunun dağıttığı ailelerden biri de oğulları 3 yıl önce uyuşturucu bağımlısı haline gelen Çukurlu ailesi. 19 yaşındaki oğulları Hakan Çukurlu'nun tedavisi için servetini harcayan aile, durum uyuşturucu kullanan gencin ebeveynlerini tehdit etme boyutuna gelince şikâyette bulundu. Bunun üzerine Hakan Çukurlu gözaltına alınarak tutuklandı ve Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı.
Anne Nurhan Çukurlu, evladı hapse düştükten sonra hiçbir şey hissedemediğini ifade ediyor. Bağımlığın çaresi olduğu halde kendilerine "yok" denildiğini belirten Nurhan Çukurlu, en son ellerinde bir arabanın kaldığını ve onu da satmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Anne Çukurlu, "Şu anda o kadar büyük borçlara girdik ki ama çocuğumuzu yine kurtaramadık. Bunun tedavisi para ile satın alınamaz" dedi.
Baba Haydar Çukurlu, Hakan'ı 9 defa tedavi merkezine yatırdıklarını, oğlunun her defasında tedavi kliniğinden kaçtığını anlattı. Oğlunun, tedavilerin hiçbirine yanıt vermediğini kaydeden Haydar Çukurlu, "Onun uğruna 200 bin lira para harcadım. Şu an 60-70 bin lira da borcum var. Her gün 100 lira para veriyordum. Bunu geçtim, çocukta damar kalmadı. Saç telinden eroin kullandığı tespit edildi. Bu illeti alıştıranlar, her türlü eğitimi veriyor çocuklara. Çocuğun serbest bırakılması büyük bir problem. Çocuğumun kahvaltı yaptığını bir buçuk yıldır görmedim. Çocuğun vücudu iflas etmişti. Çocuk günde 7-8 defa madde kullanıyordu" dedi.
"Haydar Çukurlu, oğlunun tutuklanmasına giden sürecini ise şöyle anlattı: "En son gün, para istedi 'yok' dedim. LCD'leri aldı. İzin vermeyince, ekmek bıçağını aldı ve bize saldırdı. Evlattır, atsanız atılmıyor, satsanız satılmıyor. Ben kimseden maddi olarak da destek istemiyorum. Tek isteğim bu çocukların rehabilite edilmesi. Benim çocuğum tedavi edilsin diye tutuklanmasını istedim. O illetten kurtulması için elimden geleni yapacağım."
UBAM Başkanı Dila Tezemir ise, Türkiye'de uyuşturucu ile ilgili verilen mücadeleyi eleştirdi. Tezemir, "Elimizde çare varken hiçbir şey yapamıyoruz. Yaklaşık 3 aydır tanıyoruz Hakan'ı. Özünde çok iyi; ama maddeyi aldığında bambaşka biri oluyor. Kişilikleri yok oluyor. Madde ruhları ele geçirdiği için bambaşka biri olarak karşımıza çıkıyor. Karşınızdaki sizin evladınız olmadan çok, bambaşka biri haline geliyor." diye konuştu.



Ziyneti Kocabıyık - TÜRKİYE GAZETESİ
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 24 Ekim, 2013 - 11:43
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 4
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Osman Bektaş'tan Marmara depremi senaryosu! Büyüklüğü 7'yi geçmeyebilir
Osman Bektaş'tan Marmara depremi senaryosu!
Kaydet
4 yaşındaki Halil'in feci ölümü! Kamyonet çarptı, minibüs ezdi
4 yaşındaki Halil'in feci ölümü!
Kaydet
Kremlin yeri ve saati açıkladı: Hakan Fidan, Putin ile görüşecek
Kremlin yeri ve saati açıkladı: Hakan Fidan, Putin ile görüşecek
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası