Seküler milliyetçilik yükselişte

- Güncelleme:
Seküler milliyetçilik yükselişte

Seçim 2023 Haberleri

Seçim öncesi “baraj riski var” diye algı operasyonlarının hedefi olan MHP, vekil sayısını artırdı. HDP’nin desteklediği ‘Altılı Masa’nın ortağı İyi Parti, 2018’e göre oyu biraz erise de bir sandalye fazla almayı bildi. Sinan Oğan’ın ATA İttifakı da milliyetçi seçmenin desteğiyle yüzde 5’in üzerine çıktı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimi’nin ilk turunda milliyetçi seçmenlere hitap eden siyasi partilerin oylarında yükseliş olması dikkat çekti. ATA İttifakı adayı Sinan Oğan’ın yüzde 5,2, MHP’nin ve İyi Parti’nin yüzde 10’lar civarında oy alması yükselişi gözler önüne serdi.

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, önümüzdeki süreçte seküler milliyetçiliğin biraz daha yükseleceğini ve Türkiye’de siyasetin bunun üzerinden inşa olacağını söyledi. Daşdemir şöyle konuştu: Bir tarafta HDP’nin desteğini alan bir cumhurbaşkanı adayı vardı. Bunun etrafında konsolide olan HDP-PKK tarafları hem yurt içinde hem de yurt dışında onları sandığa taşıdı. Muhalefet bloku da kazanacağına inandı ancak büyük bir fark oldu. Diğer taraftan, Erdoğan taraftarları da bu durumu, bir beka meselesi, sandığa sahip çıkmayı ‘Vatana sahip çıkmak’ olarak gördüler. Milliyetçilik damarı, yükseliyor. Seküler bir milliyetçiliğin yükseldiğine tanıklık ediyoruz. Daha önce ‘milliyetçilik’ dediğinizde, muhafazakâr ve maneviyatçı bir milliyetçilik, milli ve manevi değerlere bağlılık anlaşılabilirdi ancak şu an gelinen süreç itibariyle bunun öyle olmadığı, kendilerini ‘milliyetçi’ olarak tanımlayanların da farklı bir davranış içerisinde olduklarını gözlemliyoruz.

Değişmez kural; Önümüzdeki süreçte seküler milliyetçilik biraz daha yükselecek ve Türkiye’de siyaset de bunun üzerinden inşa olacak. Bu seçmen kitlesine hitap eden seçmen kitlesi de biraz daha önce çıkacak. Gayrimillî olan ya da milliyetçilik karşısında duruş sergileyenlerin, siyaseten varlığını devam ettirmeleri çok mümkün olmayacak. Sinan Oğan’ın aldığı oyların, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turunda nasıl şekilleneceğini de yorumlayan Daşdemir “Sinan Oğan’ın aldığı oylar, milliyetçi oylar; Özellikle gençlerin ve belli milliyetçi hassasiyetleri olanların ‘tepki’ oyları. Muharrem İnce’nin çekilmesiyle de biraz daha oylar buraya kaydı. Sonuç itibariyle Sinan Oğan’ın, bu seçmen kitlesini tamamen herhangi bir yere yönlendirebilmesi çok mümkün değil. Oğan’ın aldığı oyun dağılacağını hem Erdoğan’a hem Kılıçdaroğlu’na gideceğini düşünüyorum. Ancak Kılıçdaroğlu’nun, bu aldığı oy ile kendi kitlesini sandığa taşıyabilmesi kolay değil” değerlendirmesinde bulundu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...