Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yapay zekâ ile it dalaşı

Yapay zekâ ile it dalaşı

TEKNOLOJİ Haberleri

İnsansız hava araçlarında kullanılan yapay zekâ yazılımları F-16 pilotunu 5-0 mağlup etti.

ÖMER TEMÜR

Konvansiyonel silahlar yerini yapay zekâ ile yazılım askerlere bırakıyor. İnsansız hava araçları ile birlikte artık hava kuvvetlerinde hâkimiyet tamamen yapay zekâya geçiyor. Yapılan simülasyon testlerinde F-16 pilotları ile it dalaşına giren yapay zekâ, rakiplerine şans bile tanımadı. ABD Savunma Bakanlığına bağlı bir devlet kurumu olan DARPA’nın “AlphaDogfight Trial” yarışması kapsamında gerçekleştirilen it dalaşı karşılaşmasında Aurora Flight Sciences, EpiSys Science, Georgia Tech Research Institute, Heron Systems, Lockheed Martin, Perspecta Labs, PhysicsAI ve SoarTech takımlarının geliştirdiği yapay zekâlar birbirlerine karşı yarıştı. Müsabakanın final ayağında Lockheed Martin’in yapay zekâsını yenen Heron Systems’ın karşısına bu defa bir F-16 pilotu çıktı. Silah olarak sadece uçağın burnundaki makineli topun kullanıldığı mücadelede yapay zekâ kontrolündeki F-16, savaş pilotunun yönettiği uçağı beş defa düşürmeyi başararak müsabakanın galibi oldu. İt dalaşı denemeleri sırasında yapay zekâ kontrolündeki F-16’ların müsabakalar sırasında “elde ettikleri tecrübeleri” kullanmaları ise yasaklandı. Bu sayede pilot daha uzun süre hayatta kalmayı başardı. Ancak günün sonunda insanın öğrenme hızı makinenin öğrenme hızına yetişemediği için kaybeden taraf savaş pilotu oldu.

PİLOTLARIN YERİNİ ALACAK
İt dalaşı en zorlu havacılık karşılaşmaları arasında yer alıyor. İt dalaşı yapabilecek kadar gelişmiş bir yapay zekâlı pilotaj sistemi, gelecek savaş uçaklarının pilotsuz olacağını açık şekilde gösteriyor. Yapay zekâ sistemleri sadece askerî değil sivil havacılıkta da gerçek “insan” pilotların yerini alacak deniyor. Bu konuda özellikle Airbus çok önemli araştırmalar yapıyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...