8 liseliden madenlerde hayat kurtaracak robot

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
8 liseliden madenlerde hayat kurtaracak robot

Teknoloji Haberleri  / HABER MERKEZİ

İstanbullu 8 lise öğrencisi maden kazalarını önceden bildirecek SAFEBOT adlı bir cihaz geliştirdi. Sponsor arayan öğrencilere bir Rus şirketten teklif geldi.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - İstanbul’da öğrenim gören 8 lise öğrencisi, mekatronik öğretmeni İkbal Akyol koordinatörlüğünde bir araya gelerek SAFEBOT adını verdikleri robot geliştirdi. Maden kazalarını önlemek ve kaza sonrasında kayıpları en aza indirgemek için böyle bir proje geliştirdiklerini ifade eden öğrencilerden Efe Çetin, gaz patlamaları, yangınlar veya enkaz altında kalma gibi durumlarda madencilerin hayatını kurtarmanın yollarını düşünerek bu aracı geliştirdiklerini belirtti. SAFEBOT’un sensörleriyle ölçüm yaptığını belirte Çetin “Gaz oranları tehlikeli seviyeye ulaştığında hem ana merkeze hem de madencilere uyarı gönderilerek maden ocağının güvenli tahliyesi sağlanıyor” diye konuştu. SAFESOT’un her gün maden ocaklarının haritasını çıkardığını anlatan Çetin, SAFEBOT’un uzaktan kontrol sayesinde maden ocağında tek başına da ilerleyebildiğini söyledi. Çetin “Kendimize sponsor bulmaya çalışıyoruz. Şu an Rus bir şirketle iletişim hâlindeyiz. Projeyi raylı sisteme çevirmemizi talep ettiler” dedi. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...