Lüks otomobil üreticisi Rolls-Royce, Ay üssü için nükleer reaktör kuracak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Lüks otomobil üreticisi Rolls-Royce, Ay üssü için nükleer reaktör kuracak

TEKNOLOJİ Haberleri

İngiltere, Ay’da üs kurmak için önemli bir adım attı. Otomobil üreticisi Rolls-Royce, Ay üssü için nükleer reaktör inşa edecek. 

Birleşik Krallık Uzay Ajansı (UKSA) tarafından yapılan yeni bir açıklamaya göre, lüks otomobil üreticisi Rolls-Royce, İngiltere’nin Ay’da kurmayı planladığı üs için harekete geçti. Ajansın açıklamasına göre, Rolls-Royce, potansiyel bir Ay üssü için prototip bir nükleer reaktör inşa etmek üzere üretici firma olarak seçildi.

UKSA, bir prototip oluşturması için Rolls-Royce'a 2,9 milyon sterlin finansman desteği verdiğini açıkladı. Alman BMW firmasına ait olan İngiliz mühendislik firması, 2029 yılına kadar, çalışan bir reaktör üretmeyi hedefliyor.

İNGİLTERE AY ÜSSÜ İÇİN DÜĞMEYE BASTI

UKSA Bilim, Yenilik ve Teknoloji Bölümü'nden George Freeman, "50 yılı aşkın bir süredir insanların Ay'a dönüşünü ilk defa görmeye hazırlanırken, bir Ay üssü için yeni güç kaynaklarına öncülük edecek Rolls-Royce'un Ay modüler reaktörü gibi heyecan verici araştırmaları destekliyoruz." dedi.

Peki, İngiltere Ay çalışmalarında ne durumda? Şimdiye kadar Birleşik Krallık hiçbir zaman kendi mürettebatlı uzay uçuşunu başlatmadı ve hiçbir İngiliz Ay’da yürüyüş yapamadı. Bununla birlikte, şimdiye kadar yedi İngiliz astronot uzay seyahati gerçekleştirdi ancak Ay'a ayak basan 12 kişinin hepsi de Amerikalı ve erkekti. 

NASA AY'A GERİ DÖNÜYOR

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), en son 1970'li yıllarda yapılan Apollo uçuşlarının ardından ilk defa Ay'a insanlı uzay aracı gönderecek. Artemis programı kapsamında NASA, 2025'te insanları Ay'a geri döndürmeyi planlıyor. Ancak program zaten beş yıl geride ve bütçeyi milyarlarca dolar aştı bile. 

İngiltere, Artemis programı için iletişim, navigasyon ve yakıt ikmali teknolojisi geliştiren İngiliz şirketleri ile bu görevde destekleyici bir rol oynayacak.

(Futurism)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...