Kolajen deposu yiyecekler! Sağlık ve güzelliğin kaynağı da mutfak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kolajen deposu yiyecekler! Sağlık ve güzelliğin kaynağı da mutfak

Türkiye Cumartesi Haberleri

Kolajen üretimine destek veren yiyecekler içindeki en güçlü silah, kemikli etler ve kemik suyu. Bunun yanında kırmızı renkli meyve, sebzeler ve C vitamini de vücuttaki üretimi uyarıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Son yıllarda sağlık ve güzellik alanında bir kolajen çılgınlığıdır gidiyor. Vücudun yapı iskelesinin ham maddesi olan kolajen hareket sisteminin yapı taşlarını, özellikle kemik, kıkırdak, lif ve eklemleri oluşturuyor; bağ dokusunu güçlendirerek vücut bütünlüğünü koruyor. Kolajen aynı zamanda cildin canlı, nemli ve sağlıklı olmasına da yarıyor.

Üç farklı tipi olan kolajen normal şartlarda vücudumuz tarafından üretilir. Yaş ilerledikçe vücutta kolajen üretimi azalır ve üretilen kolajenin kalitesi düşer. Bu durum sonucunda cilt esnekliğini kaybeder ve kırışıklıklar meydana gelir. Kıkırdak dokusu da zayıflar. Eklemlerle ilgili problemler görülebilir. Uyku düzeni bozulur ve bağışıklık zayıfladığı için daha sık hastalanırız. Kolajenin sağlık, gençlik ve güzellik konusundaki öneminin anlaşılmasının üzerine çok sayıda gıda takviyesi ve kozmetik ürün piyasaya çıktı. Ancak sadece ilaçlarla değil, doğal beslenme ile de kolajen üretimini artırmak mümkün.

KEMİKLİ ETLER GENÇLİĞİMİZ KORUYOR

Farklı kolajen tiplerinin farklı organları etkilediğini söyleyen Uzm. Dr. Bachar Memet, ağızdan alınan kolajenin vücudun hangi bölgesinin ihtiyacı var ise oraya gittiğini belirtti. Bu yüzden besinlerle alınan kolajenin vücutta daha iyi metabolize edildiğine de dikkat çeken Dr. Memet, kolajen deposu yiyecekleri şöyle sıraladı:

KEMİKLİ ETLER: İlikli kemik suyu, sığır eti, tavuk eti, hindi eti, balık, yumurta beyazı.

KIRMIZI RENKLİ MEYVE VE SEBZELER: Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, çilek, kiraz, elma, pancar, domates, sülfür/kükürt içeren brokoli, lahana, soğan, sarımsak, karnabahar, pırasa, Brüksel lahanası.

C VİTAMİNİ AÇIŞINDAN ZENGİN BESİNLER: Kapya biber, maydanoz, limon, kivi, portakal, greyfurt ve mandalina.

SU: Ayrıca bol su içmek, uyku düzenine dikkat etmek, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak ve güneşten korunmak da kolajeni artıran en önemli faktörlerden.

Kolajen deposu yiyecekler! Sağlık ve güzelliğin kaynağı da mutfak

TAKVİYELER DE İŞE YARIYOR

Kolajen üretimini arttıran medikal cilt bakımları, kolajen içeren krem ve serumlar, sıvı ve toz kolajen takviyeleri sayesinde, ilerleyen yaşa rağmen kolajen eksikliği ile baş etmenin mümkün olduğuna değinen Uzm. Dr. Bachar Memet “Alınan kolajen içerisinde, cilde faydalı diğer vitamin ve minerallerin olması önemlidir. Çünkü diğer vitaminler de kolajen ve elastin sentezini artırmayı destekliyor. Cildi desteklemek, cilt sağlığını korumak ve daha genç görünmek için Tip 1 ve Tip 3 kolajen içeren bir ürün seçilmelidir. En az 3 ay kullanılmalı ve 3 ay ara verildikten sonra tekrar 3 ay kullanılmalıdır. Kolajen kullanımına başlarken yüksek doz saşe veya likit formları tercih edebilirsiniz. Tablet ürünlerde yüksek kolajen olamayacağı için tablet ürünleri idame dozda yani üç aylık kür sonrasında kullanılmalıdır” diyor.

İYİ UYUYUN

Kolajen üretimini yavaşlatan en önemli faktörün yaş olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Bachar Memet, bunun yanında oksidatif stres hasarının, yüksek kan şekerinin, sigara ve alkol kullanımının, C vitamini eksikliğinin, uyku düzensizliklerinin, aşırı kozmetik kullanımının ve stresle artan kortizolün, kolajen üretimini azalttığı konusunda uyarıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...