‘Tatillik’ sergiler

- Güncelleme:
‘Tatillik’ sergiler

Türkiye Cumartesi Haberleri

Kültür sanatın gözde mevsimi kış… 3 Şubat’a kadar devam eden yarıyıl tatilinde ise hem ebeveynlerin hem de çocukların alakasını çekecek sanat faaliyetleri var. O faaliyetler arasında farklı kesimlere hitap eden sergiler de dikkat çekiyor.

Gelin Türkiye’nin değişik şehirlerindeki o sergilere bakalım… 

HAZİNELER SERGİDE

Üç bin üç yüz sene evvel henüz dokuz yaşında tahta geçen esrarengiz firavun Tutankhamun’un trajik hayat hikâyesini anlatan sergi İstanbul’da… Tutankhamun’un som altından eşyalarının bire bir replikalarının yer aldığı “Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri Sergisi” UNIQ Expo İstanbul’da mart sonuna kadar görülebiliyor. Sergide Tutankhamun’un mezar odasından çıkan som altın tabutunun replikası dâhil 400’den fazla eser görülebiliyor. Sergi, miniklere hitap edip büyüklere de mesajlar veriyor. 

DARPHANEDEN ÇIKAN SANAT

Zarafetin simgesi nişanlar, saltanatın alameti sikkeler, kahramanlığın destanları madalyalar, hatıra paralar ve diğerleri… Darphane ve Damga Matbaası Koleksiyonlarından derlenen “Kudret ve Hafıza, Gücün Sanatı” sergisi, Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Anadolu Salonunda görülebiliyor. Çocukların da alakasını çekecek sergi, çeşitli nesneler üzerinden ziyaretçilerini tarihte bir yolculuğa çıkarıyor… 

GELENEK AYASOFYA’DA

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü mezunlarının eserlerinin yer aldığı “Mirasın İzinde” sergisi tarihî Ayasofya Medresesindeki fakültede görülebiliyor. Ayasofya Camii ile birlikte görülebilecek sergide; hat, tezhip, minyatür, çini ve cilt sahalarında çalışmalar yer alıyor.

 

ÇANTALAR HATIRA KOKUYOR

Sarıyer’deki Sadberk Hanım Müzesinde devam eden “Arkadaşım İçin” maziden günümüze ulaşan çantaları bir araya getiriyor. Buram buram hatıra konan sergide; 76’sı mektup, 15’i ise evrak çantası olmak üzere 91 nesne teşhir ediliyor. Müzenin Türk İslam Eserleri bölümü de görülmeye değer mühim bir koleksiyonu barındırıyor.

‘Tatillik’ sergiler

ŞEVKET DAĞ’IN DÜNYASI

Ayasofya resimleriyle tanınan ressam Şevket Dağ’ın resimlerinin yanında eskiz defterleri, paleti, şövalesi, fotoğrafları ve yazışmaları İzmir’de açılan “Zaman ve Mekânın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” adlı sergide teşhir ediliyor. Folkart Gallery’deki sergide sanatçının şaheseri olarak kabul edilen “Ayasofya İçi” adlı eser de var. 

KADIN GÖZÜYLE TEZHİP

Tezhip sanatçısı Berna Karabulut ve talebelerinin eserlerinden oluşan “Yol’da” adlı sergisi Üsküdar Altunizade Kültür ve Sanat Merkezinde görülebiliyor. Sergi, kadınların hayata dair zerafet ve incelik dolu bakış açısını tezhip sanatıyla dile getiriyor.

‘Tatillik’ sergiler‘Tatillik’ sergiler

KİTAP

> Rothschild’lerin hikâyesi

Meşhur tarihçi Niall Ferguson, dünyanın en zengin ve esrarengiz ailelerinden biri olan Rothschild’lerin hikâyesini “Rothschild Hanedanı” adlı eserde işliyor. Ekonomik güçleriyle Avrupa’yı şekillendiren ailenin kökenlerine inilen kitapta çarpıcı ilişkiler ağı tasvir ediliyor. Ancak İngiliz yazar Ferguson, meşhur aile hakkında ortaya konan komplo teorilerine karşı fikirler sunuyor. Eser, Kronik Kitap tarafından okurla buluşuyor. 

> Hayata dair kısa kısa…

1950’ler kuşağının temsilcilerinden yazar Adnan Özyalçıner, yarım asırlık edebiyat yolculuğundan süzülenleri “Yüzleşmeler” adlı eserde bir araya getiriyor. Everest Yayınları tarafından yayımlanan kitapta; yazar, çeşitli meselelere dair kendi fikir dünyasından süzülenleri başlıklar altında kısa kısa sunuyor. Mesela “Yok”un altında şunlar yazıyor: İstanbul’un ne suları kaldı ne çeşmeleri. Ne evleri var ne bahçeleri. Hepsi betondan bir kule şimdi.

> Aidiyet “Direniş”i

Brezilyalı yazar Julian Fuks’un birçok edebiyat ödülüne layık görülen “Direniş” romanı Türkçede… Bengi De Sa Matos Paixao’nun tercüme ettiği kitap, Timaş Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.  Eser, ailesinin hayatını anlatan Sebastian’ın tasvirleriyle okuru Arjantin’de yaşanan cunta günlerine götürüyor. Aidiyet ve hürriyet vurguları olan romanda, iki solcunun evlat edinme hikâyesi ve beraberinde yaşadıkları işleniyor. “Direniş” bir yere ait olmanın ne anlama geldiğine dair bir inceleme sunuyor. MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...