Arı alarmı

Arı alarmı

YAŞAM Haberleri

Her yıl milyonlarca arıyı, korsan ürün ve yanlış ilaçlama sonucu kaybediyoruz. Uzmanlar “Sertifikalı ürün kullanın, ikindiden sonra ilaçlama yapın, aksi hâlde arıların kökünü kurutacağız” uyarısında bulunuyor. Türkiye, yıllık 110 bin ton bal üretimiyle dünyada ikinci konumda. Potansiyelimizi doğru kullanırsak, üretimi 250-300 bin tona çıkarabiliriz. Böylece hem iç talep hem ihracat için daha çok balımız olabilir.

Dünya nüfusu hızla artarken, kısıtlı kaynaklar ve küresel ısınma karşısında tarım, bugünün şüphesiz en stratejik sektörü hâline geldi. Ülkeler hem kendi ihtiyaçlarını karşılamak hem ihraç etmek için, mümkün olduğunca daha fazla üretmeye çabalıyorlar. Bu süreçte Türkiye de her geçen gün önemli adımlar atıyor. Ancak tabii afetler kadar insan eliyle yapılan hatalar da, zaman zaman üretime balta vurabiliyor. Bu konudaki en belirgin yanlışlardan biri, bal üretiminde yaşanıyor. Yakın zamanda “neonikotinoid” gibi zararlı etken madde taşıyan tarımsal ilaçlar toplu arı ölümlerine sebep oluyor. Son olarak Bursa’nın İnegöl ilçesinde, yanlış ve korsan ilaçlama yüzünden milyonlarca arı telef oldu. Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu, son yılların en fazla arı ölümleriyle karşı karşıya olduklarını belirterek “Bilinçsiz yapılan zirai ilaçlamadan dolayı bunlar yaşanıyor. Çiftçilerimizden, ilaçlama zamanlarında biraz daha duyarlı davranmalarını istiyoruz. Ruhsatlı ilaçların dışında, korsan ürünlerin kullanılmamasını talep ediyoruz. Aksi hâlde arıcılık yok olacak. Türkiye genelinde bu problem var. İnegöl’de ise arıcılık yapan 150 kişi bu durumdan ciddi zarar gördü. İlçemizde arıların yüzde 40’ı telef olmuş durumda” dedi. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik de “İlaçlama yapacağız, ancak dikkat edilmesi gerek. Uzmanlar, bitkilerin ilaçları, en çok ikindiden sonra aldığını söylüyor. O saatlerde eğer ilaçlama yapılırsa arı ölümleri yok denecek kadar azalır. Biz bunu her zaman söylüyoruz. Çok hassas bir konu. Dikkat etmezsek, arıların kökünü kurutacağız” diye konuştu.
Konuyla ilgili bir süre önce önemli uyarılarda bulunan İstanbul Bal Üreticileri Birliği Kurucu Başkanı Yalçın Sezer de “Bu ölümlerin önemli sebeplerinden birisi merdivenaltı ilaçlar, yani bilinçsiz ilaç kullanımı. Arıların üzerinde bulunan parazitleri yok etmek için kullanılan bu ilaçlar, önce arı zararlılarını öldürüyor. Daha sonra bağışıklık sistemi çöken arılar ölüyor. Kayıt dışı ilaç kullanımının önüne geçmeliyiz. Arıcıların ekipman ve ilaç konusunda, kayıtlı ve denetimli ürünlere yönelmesi gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

1 KOVANDAN 15 KİLO
Türkiye’nin yıllık bal üretimi, 110 bin ton. Çin’den sonra dünyanın en çok bal üreten ikinci ülkesiyiz. Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla arılı kovana sahibiz. Hiçbir ülkede bulunmayan, ‘Kafkas ırkı’ gibi arılarımız var. Ayrıca Türkiye’nin bitki florası, Avrupa’dan çok daha zengin. Sıcaklık da arıların bal üretimi için daha uygun. Bütün bunlara rağmen Türkiye’de bir kovandan sezonluk alınan ortalama bal miktarı, 14-15 kilogram. Bu rakam Avrupa’da 60-100 kilogram arasında değişebiliyor. Yalçın Sezer “Bilinçli yapılan arıcılık ve ıslah edilen ırklarla bu rakamlara ulaşıyorlar. Sonuç olarak yanlış ilaçlama, bilinçsiz arıcılık gibi nedenlerle potansiyelimizin kat kat altındayız. Bu alandaki potansiyelimizi doğru kullanırsak, yıllık üretimimizi rahat bir şekilde 250-300 bin tona ulaştırabiliriz. Bu hayal değil” diyor...

TARIMDA DA VERİM DÜŞÜYOR
Son dönemde Adana Çukurova’daki mısır ekim sahalarında, Trakya’daki ayçiçeği tarlalarında, Urfa’daki pamuk alanlarında ve İnegöl’de, ağır kimyasal ilaçlar ve yanlış kullanım sonucu çok ciddi arı ölümleri yaşandı. Arılar, bitki tohumlarının yeşermesi bakımından hayati öneme sahip olduğu için, sayılarının azalması tarımda verimi de düşürüyor.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...