Adrenalin arttıkça bağımlılık artıyor

Adrenalin arttıkça  bağımlılık artıyor

YAŞAM Haberleri

Ergenlik çağı çocuklarını intihara sevk eden oyunlar, kontrol edilemez şekilde hipnotik tekniklerle onların hayatını karartıyor.

Damla Peker
ANKARA

Çocukların beyinlerini yıkayarak şantaj komutlarıyla oynayanları intihara sürükleyen “Mavi Balina” oyunu dünyanın dört bir yanında milyonlarca çocuğu tehdit ediyor. Bu oyunların zararları aileleri tedirgin ederken Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Doç. Dr. Tuncay Dilci, dijital oyun firmaları ile oyunların gençler üzerindeki davranışsal ve ruhsal etkilerini anlattı.
“Adrenalinle yıkanan beyinler ölüm saçıyor” diyen Dilci, finansal yönden başarılı ve çoğunlukla sonuç almak isteyen dijital oyun firmalarının beyin fonksiyonlarını daha çok düşündürecek oyunlar kurguladığını kaydetti. Dijital oyunların stres hormonunu da tetiklediğinin altını çizen Dilci şunları söyledi: Ortaya çıktığında sinir sisteminde çok fazla adrenaline sebep olan bu süreç farkına varılmadan bireyi intiharın eşiğine sürükler. Adrenalin seviyesi özellikle bipolar kişilik bozukluğu olan bireylerde daha ağır sonuçlar verebilir. Kısacası adrenalin seviyesi arttıkça bağımlılık seviyesi de artar.
Dilci’ye göre, olağandışı tahrik edici duyusal veriler yüklenen ve adrenaline maruz kalmış insanlarda şu etkiler görülür:
∂ Dikkat süresi önemli ölçüde kısalır.
∂ Beynin çalışması önemli ölçüde hızlanır.
∂ Saldırgan davranışları gittikçe artar.
∂ Antisosyal davranışına bağlı uyum bozukluğu ve yalnızlaşma isteği artar.
∂ Asabileşir ve depresyona yatkınlık hissi oluşur.
∂ Uyku bozukluklarına paralel olarak rüyalarda halüsinasyon görülür.
Dilci, çocukları intihara sürükleyen bu oyunlarla ilgili Millî Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışma içinde olduklarını söyledi.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...