ABD'den Netanyahu'nun planına cevap: Gazze'nin işgaline karşıyız

Düzenleyen: / Kaynak: AFP
- Güncelleme:
ABD'den Netanyahu'nun planına cevap: Gazze'nin işgaline karşıyız

Dünya Haberleri  / AFP

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail ordusunun Gazze'de "süresiz özgürlüğe" sahip olacağı savaş sonrası Gazze planına cevap verdi. Blinken, Washington'un Gazze Şeridi'nin İsrail tarafından yeniden işgal edilmesine ya da topraklarının küçültülmesine karşı olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un Gazze Şeridi'nin İsrail tarafından yeniden işgal edilmesine ve boyutunun küçültülmesine karşı olduğunu bir kez daha teyit etti. İsrail'in iki hafta içinde işgal altındaki Batı Şeria'da 3 bin 300'den fazla yasa dışı konut inşa planına tepki gösteren Blinken, "Açıkçası bu duyurudan dolayı hayal kırıklığına uğradığımızı söylemem lazım. Bu yerleşim yerleri uluslararası hukuka da uygun değil" dedi.

Blinken'ın açıklamaları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail ordusunun Gazze'de "süresiz özgürlüğe" sahip olacağı savaş sonrası Gazze planına cevap niteliğindeydi.

"GAZZE'NİN YENİDEN İŞGALİ SÖZ KONUSU OLMAMALIDIR"

G20 Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Buenos Aires'te bulunan Blinken, şunları söyledi:

"Gazze, terörizm için bir platform olamaz. İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmesi söz konusu olmamalıdır. Gazze topraklarının büyüklüğü azaltılmamalı."

Blinken, İsrail'in güvenlik endişelerini anladığını, ancak bu endişelerin "orantılı ve ayrım gözetmeksizin" ele alınması gerektiğini vurguladı.

"BİNLERCE KONUT İNŞA ETMELİYİZ"

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Maale Adumim gibi yerleşim yerlerinde ve Batı Şeria genelinde İsrailliler için binlerce yeni konut inşa etme çağrısında bulundu.

Blinken ise "yeni yerleşimlerin kalıcı barışa ulaşmada ters etki oluşturduğunu ve uluslararası hukuka da aykırı olduğunu" söyledi. Blinken, "Yönetimimiz yerleşimlerin genişletilmesine kesin bir şekilde karşı çıkmaya devam etmektedir. Bize göre bu durum İsrail'in güvenliğini güçlendirmek yerine zayıflatmaktadır" dedi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: AFP
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...