Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Azerbaycan iki kritik bölgeyi geri aldı
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

Azerbaycan iki kritik bölgeyi geri aldı

Son Güncelleme: 08 Nisan, 2016 - 10:46
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Azerbaycan iki kritik bölgeyi geri aldı
Fotoğraf Başlığı Azerbaycan iki kritik bölgeyi geri aldi

Azerbaycan Ordusu Cebrail ve Terter bölgelerinde aralarında iki stratejik tepenin de bulunduğu bazı alanları geri aldı. Ateşkesle başlayan görüşmeler ise devam ediyor.

Kaydet
a- | +A

Dağlık Karabağ'da cephe hattında gergin bir bekleyiş var. Mevziler kuvvetlendiriliyor, askeri takviyeler yapılıyor. Halk, gelişmelerden memnun ancak aynı oranda da tedirgin. Çünkü çatışmalar sadece askeri mevziler arasında değil, sivil yerleşim alanları da hedef.

STRATEJİK KAZANIMLAR

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde 2 Nisan'da başlayan 5 Nisan'da ilan edilen ateşkesin ardından durdu. Azerbaycan Ordusu Cebrail ve Terter bölgelerinde aralarında iki stratejik tepenin de bulunduğu bazı alanları geri aldı. Ateşkesle başlayan görüşmeler ise devam ediyor.

ÜLKEDE ÇOŞKU HAKİM

Karabağ, Azerbaycan'ın gerçek anlamda "millî" bir meselesi konumunda. Muhalefet partileri de hükümetin Karabağ politikasına tam destek veriyor. Bakü başta olmak üzere Azerbaycan genelinde son süreçte elde edilen kazanımlardan duyulan bir coşku var. Halk için bu gelişmeler sadece bir başlangıç; zira bütün Karabağ işgalden kurtarılmadıkça rahat etmeyeceklerini söylüyorlar. Hissiyatlarını en uçlarda ifade edenler "Ya Karabağ ya ölüm" ifadesini kullanıyor.

CEPHEDE GERİNLİK VAR

Bu coşku cephe hattındaki yerleşim birimlerinde yerini kısmen tedirginliğe bırakıyor. Çünkü ara ara küçük çaplı çatışmalar olsa da geçen hafta başlayan çatışmalar son 20 yılın en şiddetlilerinden. Neredeyse bir "muharebe" şiddetine varan çatışmalar yaşlılara eski korkulu zamanları hatırlatırken yeni kuşak da savaşın ne demek olduğunu gündelik hayatlarının ortalarına düşen roketlerle tecrübe etmiş halde.

ÇATIŞMA HATTINDA YAŞAM

Ağdam'ın Küçükağalı köyü çatışma hattının sadece bir kilometre uzağında. Hemen yakınlarında eskiden bir Ermeni köyü varmış. Şimdi boşaltılmış ve sadece ayrılıkçı Karabağ Ermenilerinin mevzileri var. İşte bu mevzilerden atılan roketler önce köy öğretmeninin evine düşmüş. Ardından mescidin yakınlarına. O anlarda herkes korkuyla kaçışırken 62 yaşındaki Garaş Dadaşov önce ailesini evden çıkarmış. Onları güvene alınca hayvanlarını da güvenli bir yere almak isterken tam ortalarına isabet eden roketle hayatını kaybetmiş. Eşi Hacer Dadaşov "Eskiden roket atmıyorlardı. Şimdi çok attılar. Gündüz vakti attılar Yoldaşım (eşim) pare pare oldu. Bir şey yapamadık" diyor.

"ÖZ TOPRAKLARIMIZ"

Cephe hattının komutanı Albay Elçin Kerimov Lele Tepe'nin stratejik önemine değinerek o bölgeyi her şekilde muhafaza ve müdafaa etmeye devam edeceklerini söylüyor. Kerimov "Bu bölge bizim için sadece askeri olarak stratejik bir bölge değil. Sivil halkın can emniyeti için de çok önemli. Çünkü Ermeniler sadece askerlerimizi değil sivilleri de hedef alıyor. Bu tepeye hâkim olan hem Cebrail rayonuna hem de Fuzuli rayonuna hâkim durumda oluyordu. Biz bu öz toprağımızı Ermenilerden aldık, bayrağımız dalgalanıyor" diyor.

MİNSK DELEGASYONU CEPHE HATTINDA

Azerbaycan ve Ermenistan Genelkurmay başkanlarının Moskova'da buluşup ateşkes ilan etmesinin ardından başlayan müzakerelerde aktif olan Minsk Grubu'nun delegasyonu da önceki gün Lele Tepe'nin bulunduğu cephe hattındaydı. Önce Azerbaycan askeri karargâhına gelen 5 kişilik heyet daha sonra ateş hattının gerisindeki noktalar hakkında bilgi aldı.

TELEVİZYON İZLERKEN ROKET DÜŞTÜ

Çatışmaların şiddetini en ağır şekilde yaşayan yerleşim yerlerinden biri de kuzeydeki Terter... Azerbaycan kayıtlarına göre burada 3 sivil hayatını kaybetti, 160 ev de hasar gördü. Gülnare Kerimova, Terter'in merkezindeki evinde akşam saatlerinde annesiyle televizyon izlerken yaşamış dehşeti. Hala da şoku atlatamamış: "Birden biri tavan üzerimize çöktü. Sesten kulaklarım tıkanmıştı. Annem hâlâ kendine gelemedi."

LELE TEPE GERİ ALINDI

Çatışma başladıktan bir süre sonra Azerbaycan birlikleri Karabağ'ın güneyindeki Lele Tepe'yi ve kuzeyde Terter yakınındaki Seyfulan'ı ele geçirmiş. Bu iki nokta hem Ermeniler hem de Azarbeycan Türkleri için stratejik öneme sahip. Ermeni tarafı ısrarla çatışmalardan önceki toprak durumuna dönülmesini, yani özellikle Lele Tepe'nin teslimini istiyor. Azarbeycan tarafı ise öyle düşünmüyor. (Kaynak: Milliyet)

O TEPEYE 24 YIL SONRA AZERBAYCAN BAYRAĞI DİKİLDİ

Ermenilerden geri alınan Talış köyündeki tepeye yeniden Azerbaycan bayrağı dikildi.

Azerbaycan ordusu, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında 2-5 Nisan tarihleri arasında Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde yaptığı askeri operasyonlar sırasında bazı stratejik tepeleri ve yerleşim merkezlerini geri aldı. 6 gün önce Ermenilerin işgali altında olan ve Azerbaycan’ın Goranboy ve Naftalan kentleri için de tehlike oluşturan Talış köyü etrafındaki en yüksek tepeye 24 yıl sonra yeniden Azerbaycan bayrağı dikildi.
Sahip Musayev isimli asker, “Ermeniler silah ve mühimmatı atıp kaçırdılar, biz de ilerliyorduk. Şimdi kazı çalışmaları yapıyoruz. Mevzilerimizi güçlendirmeye çalışıyoruz” dedi. Tankçı Sehavet Bahışov, “Biz bu tanklarla Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan tankçılarının neye kadir olduğunu ispatladık. Tanklarımızın durduğu yere 23-24 yıl sonra Azerbaycanlı ayağı değiyor. Biz daha da ileri gitmeye hazırız. Askerlerimizin morali yerinde” diye konuştu. Ermenilerden geri alınan tepede Ermeni askerinin geride bıraktığı mühimmat kutuları ve Ermenice yazılmış belgeler olduğu görüldü.
Basın mensuplarının bölgede çekim yaptığı sırada Ermeniler, Azerbaycan askerlerinin bulunduğu mevzilere ateş açtı. Öte yandan, operasyonlar sırasında Fuzuli bölgesinde, Horadiz kentinin güvenliği için önemli olan Lele Tepesi de Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçmişti. Geri alınan bölgelerde savunma hattının oluşturma ve mevzilerin güçlendirme çalışmaları yapılıyor.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 08 Nisan, 2016 - 10:46
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 4
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Fenerbahçe'de ilk imza yakın! Anlaşma tamam, eski yıldız İstanbul'a dönüyor
Fenerbahçe'de ilk imza yakın! Anlaşma tamam
Kaydet
Muğla'da korkutan deprem! AFAD ilk verileri duyurdu
Muğla'da korkutan deprem! AFAD duyurdu
Kaydet
Düğün Dernek 2 nerede çekildi, oyuncuları kim? Bu akşam TV'de
Düğün Dernek 2 nerede çekildi, oyuncuları kim? Bu akşam TV'de
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası