Birleşmiş Milletler'den 'savaş suçu' iddiası: Açık kanıtlar var

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Birleşmiş Milletler'den 'savaş suçu' iddiası: Açık kanıtlar var

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Hamas ile İsrail arasındaki çatışma savaşa döndü, dünya gözünü bölgede yaşanan gelişmelere çevirdi. Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ve Gazze'de 'savaş suçlarının işlenmiş olabileceğine dair açık kanıtların bulunduğunu' bildirdi.

Hamas'ın silahlı kanadı tarafından İsrail'e yönelik başlatılan 'Aksa Tufanı' operasyonu 7 Ekim sabahından bu yana sürüyor. İki taraftan da binlerce roket fırlatıldı, hava saldırıları aralıksız devam ediyor. Bölgede binlerce ölü ve yaralı bulunurken, dünya gözünü İsrail-Hamas arasındaki gerginliğe çevirdi.

Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, İsrail ve Gazze'de yaşanan son şiddet olaylarında 'savaş suçlarının işlenmiş olabileceğine dair açık kanıtların bulunduğunu' bildirdi. Yapılan yazılı açıklamada, "Uluslararası hukuku ihlal eden ve sivilleri hedef alan herkesin suçlarından sorumlu tutulması gerekir" ifadesi yer aldı.

KANITLAR TOPLANIYOR VE SAKLANIYOR

Komisyon, savaş suçlarına ilişkin kanıtları topladığını ve sakladığını kaydetti.

'Gazze'den gelen silahlı grupların, yüzlerce silahsız sivili vurduğu' yönündeki haberlerin, nefret uyandırıcı olduğu ve bunlara hoşgörü gösterilemeyeceği belirtilen açıklamada, "Sivilleri rehin almak ve onları canlı kalkan olarak kullanmak savaş suçudur" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, "Komisyon, İsrail'in 'toplu ceza' anlamına gelecek olan su, yiyecek, elektrik ve yakıtın kesilmesini de içeren Gazze'ye tam bir kuşatma ilan etmesinden ciddi kaygı duymaktadır" ifadesine yer verildi.

Artan şiddetten 'derin üzüntü duyulduğuna' işaret edilen açıklamada, İsrail güvenlik güçleri ve Filistinli silahlı gruplara "uluslararası insancıl hukuka ve uluslararası insan hakları hukukuna tam olarak uyma" çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler'den 'savaş suçu' iddiası: Açık kanıtlar var

'REHİNLERİ SERBEST BIRAKIN' ÇAĞRISI

Filistinli silahlı gruplarca rehin alınan tüm kişilerin, koşulsuz ve güvenli şekilde serbest bırakılması çağrısında da bulunuldu.

Açıklamada, şiddeti sona erdirmenin ve sürdürülebilir barışa ulaşmanın tek yolunun, 'Filistin topraklarının yasa dışı işgaline son verilmesi ve Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkının tanınması, çatışmanın temel nedenlerini kararlılıkla ele almak' olduğu kaydedildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...