BM'den olimpiyatlar için ateşkes çağrısı

BM'den olimpiyatlar için ateşkes çağrısı

DÜNYA Haberleri

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye başta olmak üzere çatışmaların devam ettiği ülkelere Olimpiyat oyunları süresince ateşkes çağrısı yaptı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye başta olmak üzere çatışmaların devam ettiği ülkelere Rusya'da gerçekleştirilecek Kış Olimpiyatları süresince ateşkes çağrısı yaptı. Genel Sekreter Ban, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek kış olimpiyatları öncesi dünyanın çeşitli bölgelerinde devam eden çatışmalardaki taraflardan silahlarını bırakmalarını istedi.

Olimpiyat oyunlarının katılımcılığına ve tüm milletleri aynı heyecan etrafında toplamasına vurgu yapan Ban, "Olimpiyatlar başlamak üzere ancak ben Suriye, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan ve çatışmaların olduğu diğer bölge halklarının acılarını düşünüyorum. Çatışan tüm taraflardan BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen olimpiyat ateşkesine saygı göstermelerini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Ban, çatışmaların olimpiyat süresince durması halinde, tarafların daha uzun ateşkes ve kalıcı barışı kurmak için imkan elde edebileceğini kaydederek, "Önümüzdeki bir kaç hafta boyunca yanacak olimpiyat meşalesi bize milletler biraraya gelince nelerin mümkün olacağını hatırlatacak" görüşlerini belirtti.

-Olimpiyat ateşkesi
Tarihi eski Yunana dayanan olimpiyat ateşkesi geleneği BM Genel Kurulu'nda da kabul edilmiş ve çatışan taraflardan olimpiyatların bir hafta öncesi ile oyunların bitişinden bir hafta sonraki süreci kapsayan dönemde ateşkes uygulamaları istenmişti. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;

BM Genel Kurulu Başkanı John Ashe de BM'de 1994 yılında başlayan geleneğe uyarak BM üyelerinden olimpiyat ateşkesi için hazırlanan karar tasarısını onaylamalarını istemiş ve tasarı oybirliği ile kabul edilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...