İnkar yasası iptal yolunda
Fransız Senatosu'nda kabul edilen sözde Ermeni Soykırımı'nı inkar edenlere hapis ve para cezası veren kanunun iptali yolunda önemli bir adım atıldı
Fransız Senatosu'nda kabul edilen sözde Ermeni Soykırımı'nı inkar edenlere hapis ve para cezası veren kanunun iptali yolunda önemli bir adım atıldı.Fransa parlamentosunun kabul ettiği, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için, bugün Yeterli imzaya ulaşıldı. İmza sahibi senatörler Fransa Anayasa Konseyi'ne başvuru yapacak
GÜL: ANAYASA MAHKEMESİ EN DOĞRU KARARI VERECEKTİR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa'daki Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için Anayasa Konseyine başvurulmasıyla ilgili olarak, "Ben Fransızlar'ın kendi ülkelerine böyle büyük bir gölge düşürülmesine müsaade edeceklerini tahmin etmiyordum. Onun için de baştan beri bu konuya dikkat çektim. Gördüğümüz kadarıyla bu süreç böyle gelişiyor. Şimdi Anayasa Mahkemesi muhakkak ki doğru kararı verecektir" dedi.
Gül, Türk-Japon ortaklığı tarafından inşa edilen Dubai metrosunu gezerken, gazetecilerin soruları üzerine yasanın iptali için Anayasa Konseyine başvurulmasını değerlendirdi.
Konuyla ilgili gelişmeleri saat saat takip ettiğini belirten Gül, yasanın senatoda onaylanmasının ardından "Ümit ediyorum Fransa'da yeteri kadar senatör Anayasa Mahkemesine gidecek imzayı atarlar ve Fransa'nın demokrasisine düşen bu gölgeyi bertaraf ederler ve aslında Fransa'yı kurtarırlar" dediğini anımsattı.
Gül, "Çünkü inanılmaz bir şey oldu. Dünyadaki reaksiyonu da herkes tahmin edemedi. Bir ülkenin en önemli gücü, hürriyettir. Hürriyetin de en önemli temeli ifade hürriyetidir. İfade hürriyetini yok eden bir şeydi. Ümit ederiz ki bu süreç, sağlıklı bir şekilde devam eder" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, itirazı bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine de "Ben Fransızlar'ın kendi ülkelerine böyle büyük bir gölge düşürülmesine müsaade edeceklerini tahmin etmiyordum. Onun için de baştan beri bu konuya dikkat çektim. Gördüğümüz kadarıyla bu süreç böyle gelişiyor. Şimdi Anayasa Mahkemesi muhakkak ki doğru kararı verecektir" dedi.
ERDOĞAN: FRANSIZ SENATÖRLERE TEŞEKKÜR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'da 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için Fransa Anayasa Konseyi'ne yapılan başvuruya ilişkin, "İmzaları koyan gerek Fransız senatörlere, gerek milletvekillerine özellikle Tayyip Erdoğan olarak milletim adına kalbi şükranlarımızı ifade ediyoruz" dedi. Erdoğan, TBMM'deki AK Parti Grup Toplantısının ardından Meclis'ten ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, Fransa'da 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için 77 Fransız senatörünün Anayasa Konseyine başvurduğunu anımsatması üzerine Erdoğan, şunları söyledi: "Anayasa Konseyine her iki taraftan da bu müracaatın 60 sayısının üzerinde gerçekleşmesi tabii önemli bir adım. Gerçekten bu imzaları koyan gerek Fransız senatörlere, gerek milletvekillerine özellikle Tayyip rdoğan olarak milletim adına kalbi şükranlarımızı ifade ediyoruz. Çünkü Fransa'daki siyasetçilere yakışan buydu, olması gerekeni yaptıklarına inanıyorum. Temennimiz odur ki Anayasa Konseyi de daha önce zaten bu konuyla ilgili biliyorsunuz, yaptıkları açıklamaları da var. Bu beklentiler istikametinde verilecek bir kararla bu hakka uygun olmayan, hakikate uygun olmayan süreç, Fransa'nın değerleriyle ters düşen süreç tekrar Fransa'nın değerleriyle uygun hale gelir diye düşünüyorum" dedi.
DAVUTOĞLU: SÜRECİN SONUNDA DOSTLUK KAZANSIN
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa'da fikir özgürlüğüne sahip çıkan milletvekilleri ve senatörlere teşekkür ederek, "Şimdi yapılması gereken sabırla Anayasa Konseyi'nin kararını beklemektir. Sürecin sonunda Türk-Fransız dostluğunun kazanmasını diliyorum" dedi.
Bakan Davutoğlu, temaslarda bulunduğu Belgrad'da, Fransa'da 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için Meclis ve Senato'dan yapılan başvuruları AA'ya değerlendirdi. Davutoğlu şunları kaydetti:
"Modern devletler fikir özgürlüğüne sahip ülkelerdir. Bu ilkeye sahip çıkan milletvekilleri ve senatörlerin varlığına olan inancımiz hep sabit kaldı. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Sadece tarihin yargılanmaması için değil, fikir özgürlüğüne sahip çıktıkları için. Bundan sonraki süreci de takip edeceğiz. Eminiz ki anayasayı hakim kılacak bir şekilde bu süreci akim bırakacaktı. Her zaman hukukun siyasal değerlerin üzerinde kalması açısından da önemlidir. Anayasa Konseyine bu anlamda güveniyoruz. Bu süreçte imza toplanmasına katkıda bulunan milletvekillerine ve senatörlere teşekkür ediyorum. Ayrıca bu ana kadar soğukkanlı kalan Türkiye kamuoyuna da teşekkür ediyoruz. Soğukkanlı beklemenin sonucu alınmıştır. Tarihin yargılanamayacağı, Türkiye-Fransa ilişkileri ve Türklerin ilişkileri de yeni bir ivme kazanacaktır. Rasyonalism çerçevesinde olumlu adımlar atılacaktır."
Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nden açıklama
Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği sözcüsü Engin Solakoğlu, Fransa'da 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için Anayasa Konseyi'ne giden meclis ve senato üyelerinin, ''Avrupa'nın ifade özgürlüğüne sahip çıktıklarını'' söyledi.
Meclis ve senato üyelerinin bugün yasaya itiraz için Anayasa Konseyi'ne gitmelerine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Solakoğlu, ''Bundan sonra olgunlukla ve soğukkanlılıkla Anayasa Konseyi'nin kararını bekleyeceğiz'' dedi.
Meclis ve senato üyelerinin bugünkü girişimiyle, ''Türk-Fransız ilişkilerinin kopma noktasına gelmesinin önüne geçildiğini'' kaydeden Solakoğlu, senato kanunlar komisyonunun da, oylama öncesinde yasaya yönelik yapmış olduğu itirazları da hatırlattıktan sonra, senato ve meclisteki üyelerin bu uyarıya uygun hareket etmelerini memnunlukla karşıladıklarını ifade etti.
Solakoğlu, bundan sonra daha fazla yorum yapmak istemediklerini Anayasa Konseyi kararını beklediklerini sözlerine ekledi.
Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nun bu akşam saatlerinde, söz konusu gelişmelerle ilgili bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.
AYRINTILAR GELİYOR
Bizi Takip Edin
YORUMLAR
