Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Katar üzerinde baskı var!
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

Katar üzerinde baskı var!

Son Güncelleme: 24 Aralık, 2014 - 16:55
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Katar üzerinde baskı var!
Fotoğraf Başlığı Katar üzerinde baski var!

Katar'dan El Arap gazetesi eski yayın yönetmeni Al Mahmud: "Katar üzerinde Mısır hükümetiyle ilişkilerin iyileştirilmesi için müthiş bir baskı var"

Kaydet
a- | +A
Doha ve Kahire yönetimi, Temmuz 2013'te Mısır'da yaşanan askeri darbenin ardından gerilen ilişkilerini, Suudi Arabistan'ın girişimiyle normalleştirmeye çalışıyor.
Son dönemde yapılan ziyaret ve açıklamalara, Kahire'nin yoğun şekilde eleştirdiği "El-Cezire Mubaşir Mısır" kanalının Doha'dan yayınını durdurulması kararı eklendi.
Mısır darbesi karşısındaki tutumu ve Müslüman Kardeşler'e destek vermekle suçlanan Katar, Körfez'deki komşuları Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından, Mart ayında Doha büyükelçileri geri çağırılıp tecrit edilerek" cezalandırıldı.
Gerilimin daha da yükselmesi beklenirken, Katar'ın itidalli açıklamaları ve aradan geçen 6 ayda Kuveyt'in arabulucuğu sonrasında, büyükelçilerin Kasım ayında Doha'ya döneceği açıklandı.
Büyükelçilerin görev yerlerine dönmesinin ardından üye ülkelerin katılımıyla Doha'da bu ay Körfez İşbirliği Konseyi zirvesi gerçekleştirildi ve toplantıdan Sisi'ye destek mesajı verildi.
Ardından, Cumhurbaşkanı Sisi'nin başkent Kahire'de, Katar Emiri Temim ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın özel temsilcileriyle gerçekleştirdiği görüşme basına yansıdı. "İki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi" olarak yorumlanan görüşmenin ardından, Katar, El-Cezire'nin darbe karşıtı yayınlarıyla bilinen "Mubaşir Mısır" kanalının yayınının durdurulacağını açıkladı. Katar'da yayın yapan El-Arap gazetesi de bugün Mısır'da bulunan 3 tutuklu El-Cezire çalışanının serbest bırakılacağını belirtti.
Tüm oluşan bu olumlu atmosfere rağmen, Katar ve Suudi Arabistanlı uzmanlar yakınlaşmayla ilgili çelişkili değerlendirmelerde bulundu.
El-Arab gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Abdulaziz Al Mahmud, "Şu an varılan noktada, Katar üzerinde Mısır hükümetiyle ilişkilerin iyileştirilmesi için müthiş bir baskı var. Katar baskılara belirli bir noktaya kadar direnebildi. Ancak şunu unutmamak lazım. Ülkeler arasındaki ilişkiler bu şekilde kurulmaz. İlişkiler, güven, karşılıklı saygı ve ticari ilişkiler üzerine kurulur" dedi.
İki ülke arasındaki bu yakınlaşma üzerine şüphelerini dile getiren Al Mahmud, şöyle devam etti:
"Mısır ve Katar arasındaki bu yeni ilişki sağlıklı esaslar üzerine kurulmadı. Şu anki yakınlaşma nezaketin götürdüğü yere kadar gidecektir. Gerçekçi temeller üzerine kurulu bir barışma değil bilakis stratejik aşamalı bir sakinleşme. Zamanın akışı şartların değişimi sonrasında farklı olacaktır."
İkili devlet ilişkilerinin "net prensipler, karşılıklı güven" üzerine kurulması gerektiğini aktaran Al Mahmud, Katar ve Mısır hükümetleri arasında şu an güven bulunmadığını, bu durumda ilişkinin "nasıl tesis edileceğinin" soru işareti oluşturduğunu söyledi.
Al Mahmud, ilişkilerin düzelmesi bakımından Katar Emiri'nin temsilcisinin Sisi'yle görüşmesi ve El-Cezire'nin bir kanalının kapatılmasını, "biçimsel gelişmeler" olarak değerlendirerek, "Cezire televizyonu Mısır hükümetini rahatsız eden bazı ifadelerini hafifletti fakat bu ilişkilerin kurulacağı temel olamaz" ifadelerini kullandı.
Mısır-Katar yakınlaşmasının Doha-Ankara ilişkilerine etki etmeyeceğini vurgulayan Al Mahmud, şunları kaydetti:
"Katar hükümeti, imzalanan yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşmasına diğer birçok anlaşmadan daha çok güveniyor. Yönetimlerin katılımıyla, komitenin görüşbirliğiyle kurulmasını öngörüyor. Genellikle ülkeler arasında anlaşmalar imzalanır ve ilgili tarafların uygulamasına bırakılır. Ancak bu anlaşmanın iki yönetim tarafından da uygulanmasına özen gösteriliyor. Bunun için yüksek düzeyli komite kuruluyor. Bu mükemmel bir adım."
Katar-Mısır yakınlaşmasının Libya ve Suriye gibi bölgesel konulara etkisine değinen Mahmud, "Katar'ın pozisyonu değişmeyecektir. Katar, fırtınalara ve baskılara boyun eğebilir ancak pozisyonunu değiştirmeyecek. Örneğin, Beşar Esed'in konumuyla ilgili duruşunu değiştiremez, sabittir" diye konuştu.
- Katar, İhvan'ı uyardı
Eski Şura Meclisi Üyesi Muhammed Al Zülfe ise Suudi Arabistan'ın girişimiyle gerçekleşen yakınlaşmayla ilgili daha "umutlu" bir tablo çizdi.
Zülfe, iyileşme sürecinin Katar'ın barışmayı kabul etmesiyle başladığını, aşamalı bir seyirde devam ettiğini, şimdiyse "somut" adımlar atılmaya başlandığını aktardı.
Doha'daki KİK zirvesinde, Katar'ın barış mesajı verdiğini belirten Zülfe, kalan anlaşmazlıkların giderilmesi için Suudi Arabistan Kralı ve Katar Emiri'nin temsilcilerinin ziyaretini, El-Cezire Mubaşir Mısır kanalının Doha'dan yayınının durdurulmasını hatırlatarak şunları söyledi:
"Katar hükümeti, ülkedeki İhvan (Müslüman Kardeşler Teşkilatı) mensuplarına misafir olarak kalmaları ancak hiç bir siyasi faaliyet göstermemeleri uyarısında bulundu. Tüm bu göstergeler açık ve kesin olarak Katar'ın sözlerini tutması ve barışma yolunda adım attığına işaret ediyor."
Bu barışma sürecinin, Katar ve Mısır arasında ikili ya da Suudi Arabistan'ın katılımıyla üçlü bir zirveyle taçlanmasını beklediğini, bu zirvenin tüm korku ve endişeyi gidereceğini, iki ülke arasındaki havanın değişeceğini dile getiren Zülfe, bu iyileşme sürecinin, "tüm yönleri" kapsadığını, Katar'ın başlıca Libya ve Tunus gibi bölgesel konulardaki pozisyonuna etki edeceğini savundu.
Zülfe, bölgesel güçlerin taraflardan birini etkilememesi halinde umutlu olacağını dile getirerek, "Katar eski pozisyonuna geri dönerse, kendini Suudi Arabistan, Körfez komşuları ve Mısır ile köşeye sıkışmış bir durumda bulacak" uyarısını yaptı.
Bölgedeki şartların değiştiğine değinen Zülfe, ABD'nin Mısır konusundaki pozisyonunu revize ettiğini, Türkiye'nin de tutumunu değiştirmesinin mümkün olduğunu dile getirdi.
Katar-Mısır yakınlaşmasının Ankara-Doha ilişkilerine etkisi hakkında Zülfe, Katar'ın arabulucu rolü oynayabileceğini belirterek, şunları ifade etti:
"Katar, Türkiye-Mısır ilişkilerinin onarılmasında hatta Türkiye-Körfez ülkelerinin ilişkilerinin yakınlaştırılmasında rol oynayabilir. Katar Emiri son Türkiye ziyaretinde bir taraftan buna değindi. Katar, Türkiye-Mısır, Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkeleri arasındaki gerilimi azaltmada rol oynayabilir."
Mısır'da demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından iki ülke ilişkileri gerilmiş, Katar, çok sayıda İhvan yetkilisine kapılarını açmıştı.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 24 Aralık, 2014 - 16:55
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 2
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 3
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 4
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
TikTok'ta 'ünlü' olmak için yapmış! Korkunç 'ilaç akımı' genç kızı canından etti
TikTok'ta 'ünlü' olmak için yapmış! Korkunç 'ilaç akımı' genç kızı canından etti
Kaydet
Bakan Fidan'dan Rusya ve Ukrayna'ya Karadeniz uyarısı
Bakan Fidan'dan Rusya ve Ukrayna'ya Karadeniz uyarısı
Kaydet
Real Madrid açıkladı: Antonio Rüdiger yeni sözleşmeye imza attı
Real Madrid açıkladı: Yeni sözleşme imzaladı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası