Kenya'da ağaç dikmek için resmi tatil ilan edildi

Düzenleyen: / Kaynak: Independent
- Güncelleme:
Kenya'da ağaç dikmek için resmi tatil ilan edildi

DÜNYA Haberleri  / Independent

Afrika ülkesi Kenya'da 13 Kasım günü sürpriz bir şekilde resmi tatil ilan edildi. Kenya, 2032 yılına kadar 15 milyar ağaç dikmeyi planlıyor ve bu çerçevede ağaç dikmek amacıyla bir günlük resmi tatil uygulamasına geçildi.

Kenya hükümeti, 2032 yılına kadar 15 milyar ağaç dikme planının bir parçası olarak, ülke çapında bir ağaç dikme günü için sürpriz bir resmi tatil ilan etti. Kenya İçişleri Bakanı Kithure Kindiki, duyuruyu başkan William Ruto başkanlığındaki kabine toplantısı sonrasında yaptı. Bakan, "Hükümet 13 Kasım 2023 Pazartesi günü özel bir tatil ilan etti; bu tatil sırasında ülke genelindeki halkın, ülkemizi iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kurtarmaya yönelik ulusal çabalara vatansever bir katkı olarak ağaç dikmesi bekleniyor." ifadesini kullandı.

Afrika kıtasının doğusunda bulunan ülkenin mevcut orman örtüsü şu anda yaklaşık yüzde 7 seviyesinde ancak hükümet, ağaç örtüsünü ülkenin yüzde 10'undan fazlasına çıkarmak için bu mali yılda 80 milyar dolardan fazla bir bütçe ayırdı. 

Ağaçlar, küresel ısınmanın ana etkenlerinden biri olan karbonu depolar. Buna karşılık, ormansızlaşma iklim krizini hızlandırıyor; bitkilerin fotosentezini durduruyor, dolayısıyla ağaçlar artık karbon tutmuyor. Öte yandan, iklim değişikliği, yağmurların üst üste beş sezon boyunca yağmadığı Kenya da dahil olmak üzere Afrika Boynuzu'ndaki kuraklıkları daha da kötüleştiriyor.

VATANDAŞLARA FİDAN VERİLECEK 

Kenya Çevre, İklim Değişikliği ve Ormancılık Bakanlığı, "hükümetin iklim eylemi yükümlülüklerimize yönelik benzeri görülmemiş bir bağlılık gösterisi" olarak nitelendirdiği program için ağaç fidanları temin edeceğini açıkladı. 

Çevre Bakanı Soipan Tuya, "Kenyalılar için çevremizi savunmak için dayanışma içinde durma günüdür, hepimiz iklim değişikliği kriziyle mücadele etmek için bir araya geliyoruz" dedi. Ruto, Eylül 2022'de bakanlığı devraldığından beri Ulusal Peyzaj ve Ekosistem Restorasyon Programını öncelik haline getirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Independent
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...