Rusya, AKKA anlaşmasından resmen çekildi! NATO'dan kınama gecikmedi

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Rusya, AKKA anlaşmasından resmen çekildi! NATO'dan kınama gecikmedi

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

NATO müttefiklerinin büyük bir kısmı, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde imzalanan önemli bir güvenlik anlaşmasından çekilmesini kınadı. NATO da aynı anlaşmayı durdurma kararı aldı.

Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde imzalanan Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekilmesinin üzerine, NATO da anlaşmayı askıya aldığını duyurdu. Merkezi Brüksel'de bulunan NATO, Rusya'nın bu güvenlik anlaşmasından çekilmesi hakkında, "Müttefik taraf devletlerin antlaşmaya uyduğu, Rusya'nın ise uymadığı bir durum sürdürülemez" ifadesini kullandı.

Ayrıca NATO, imzacı üyelerinin anlaşmaya katılımlarını dondurduklarını belirtti.

NATO'ya üye ülkelerin çoğu, Kasım 1990'da Soğuk Savaş'taki rakiplerinin ortak sınırlara ya da sınırların yakınına kuvvet yığmasını önlemeyi amaçlayan AKKA'yı imzaladı. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) son olarak 4 Nisan 2023'te Finlandiya da katıldı ve böylece üye ülke sayısı 31'e yükseldi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önerisi üzerine parlamento söz konusu güvenlik anlaşmasını kınayan bir tasarıyı onayladı. Putin, tasarıyı mayıs ayında imzalayarak yürürlüğe sokmuştu.

Kısa süre önce Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmadan resmi olarak çekilme sürecinin tamamlandığını şu sözlerle açıkladı: "Avrupa'da konvansiyonel silah kontrolünün uygulanabilirliğini yeniden tesis etmenin yolları üzerine bir diyalog için kapıyı açık bıraktık. Ancak muhaliflerimiz bu fırsattan yararlanmadılar."

RUSYA, TEMEL GÜVENLİK ÇIKARLARINI GEREKÇE GÖSTERDİ 

Bakanlık, Ukrayna'daki gelişmeleri ve NATO'nun son dönemdeki genişlemesini gerekçe olarak sundu. Bununla birlikte, ilgili anlaşmanın resmi olarak sürdürülmesinin bile 'Rusya'nın temel güvenlik çıkarları'na ters düştüğünü vurguladı.

Öte yandan Putin, geçtiğimiz hafta Kapsamlı Nükleer Testlerin Yasaklanması Anlaşması'nın onaylanmasını iptal eden yasayı imzaladı ve böylece Rusya, nükleer testleri yasaklayan anlaşlamadan çekildi. Rus parlamentosu da tasarının onaylamasını iptal etmek üzere oy kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...