Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Putin, Paşinyan, Tokayev ve Lukaşenko görüştü
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

Putin, Paşinyan, Tokayev ve Lukaşenko görüştü

Son Güncelleme: 02 Aralık, 2020 - 16:28
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Putin, Paşinyan, Tokayev ve Lukaşenko görüştü
Fotoğraf Başlığı Putin, Pasinyan, Tokayev ve Lukasenko görüstü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında, Rusya’nın geliştirdiği koronavirüs aşıları ve Dağlık Karabağ’da yaşanan sürece ilişkin açıklamalarda bulunarak, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı desteklediğini söyledi.

Kaydet
a- | +A

Rusya’nın ev sahipliğinde Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Toplantısı, koronavirüs salgını nedeniyle video konferans yoluyla gerçekleştirildi. Toplantıya, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Vekili Talant Mamıtov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da katıldı. Putin gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, Moskova’nın ev sahipliğinde Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Şangay İşbirliği Teşkilatı ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Savunma Bakanları toplantılarının düzenli hale getirilmesi ile askeri ve politik alanlarda daha iyi işleyeceğini ifade etti.

Putin toplantının büyük bir kısmında Dağlık Karabağ’da yaşanan süreçle ilgili açıklamalarda bulunarak, “KGAÖ’nün sorumluluk alanları içerisinde sorunlu dönemler yaşandı. Dağlık Karabağ’da ortaya çıkan silahlı çatışmayı, seçimlerin ardından baskıya maruz kalan Belarus ve iç siyasi sorunlar yaşayan Kırgızistan’ı kastediyorum. Rusya’nın, Dağlık Karabağ’da istikrar sağlamak ve ateşkes sürecinin başlatılması için sarf ettiği çabayı herkes biliyor. Bunu yaparken Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları Rusya, ABD ve Fransa arasında varılan temel anlaşmaları izledik. Şu anda Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan tarafından 10 Kasım’da imzalanan üçlü ateşkes anlaşması uygulanıyor. Rus Barış Gücü Askerleri çatışma bölgesine konuşlandırıldı. Rusya tarafı, Erivan ve Bakü ile koordinasyonu sürdürüyor. Aynı zamanda BDT ve KGAÖ’nün insani yardım çalışmalarına destek vermesi konusunu görüşüyoruz. Bu işbirliğine diğer uluslararası kuruluşların katılımı konusunu da değerlendiriyoruz” dedi.

KGAÖ üyesi ülkelere korona virüs aşısı tedarik edilecek
Putin, KGAÖ üyesi ülkelerde Covid-19 salgınına ilişkin yapılan çalışmalar hakkında da bilgi aktararak, “Korona virüsün yayılmasıyla alakalı olarak sağlık, ekonomik ve sosyal alanlarda acil konuların ele alınması gerekiyor. KGAÖ üyesi ülkelerin salgınla mücadelede yakın işbirliği kurduğunu, birbirlerine yardım ve destek sağladıklarını ve sağlamaya devam ettiklerini belirtmek isterim. Özellikle Rusya, KGAÖ müttefiklerine tıbbi ekipman, test kiti ve kişisel koruyucu ekipmanları desteği sağladı. Örgüt üyesi ülkelerde Rus uzman grupları, doktorlar ve epidemiyologlar çalıştı. Şu anda Sputnik V aşısının KGAÖ ülkelerine tedariği ve bu ülkelerde üretimi ile ilgili sorunlar çözülüyor. Bu aynı zamanda 2. korona virüs aşımız EpiVacCorona için de geçerli” şeklinde konuştu.

Putin’den Paşinyan’a tam destek
Putin’in konuşmasının ardından diğer KGAÖ üyesi ülkelerin liderleri de konuşmalar yaptı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ’da yaşanan süreç ile ilgili konuşmasında sık sık Rusya ve Putin lehine ifadeler kullanarak, “Dağlık Karabağ’daki temas hattı boyunca konuşlanan Rus Barış Gücü birlikleri, bölge güvenliğinin garantörüdür. Bu bağlamda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in rolünü vurgulamak istiyorum. 44 gün süren çatışmalar boyunca kendisiyle sürekli temas halindeydik. İnsanların hayatlarını korumak için gerekli tüm önlemleri tartıştık. Sayın Putin ile kayıp kişilerin aranması, savaş esirlerinin, yaralıların ve ölülerin takası gibi sorunları çözmek için birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Putin ikinci kez söz aldı
Paşinyan’ın konuşması sırasında Putin tekrar söz alarak, Ermenistan’da Paşinyan’a yönelik istifa baskısına değindi. Putin, Paşinyan’ı desteklediğini belirterek, “Ermenistan halkı kendi tarihi açısından çok zor bir dönemden geçti. Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Ermenistan hükümeti ve Başbakan Paşinyan çok zor kararlar vermek zorunda kaldı. Elbette ki acı verici olan bu kararın alınması Ermenistan için gerekliydi, Paşinyan’ın bu kararını cesurca bulduğumu belirtmeliyim. Artık görevimiz barış içinde yaşamak, alınan kararları uygulamak ve zor durumdaki insanlara yardım etmek için Paşinyan’ı ve ekibini desteklemektir” ifadelerini kullandı.

Tokyev seçimler için destek bekliyor
Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev ise, ülkesinde 10 Ocak’ta yapılacak olan seçimlerle ilgili konuştu. Tokayev, “Şeffaf ve adil bir seçim yapmaya kararlıyız. KGAÖ ve BDT üyesi ülkelerin desteğini bekliyoruz. Aynı zamanda seçimler için ülke ve örgüt gözlemcilerini ülkemize bekliyoruz” dedi. Kazakistan’da bu yıl demokratikleşme konusunda büyük adımlar atıldığını savunan Tokayev, “Bu yıl Kazakistan’da demokratikleşme yolunda benzeri görülmemiş adımlar atıldı. Bu adımlarla çok partili sistem ve siyasi rekabetin önü açılarak, yönetimde sivil katılımın arttırılması amaçlanıyor. Özellikle parlamentoda muhalefet yasama kararlarında yer alıyor ve partilere kadınlar ve gençlerin parlamentoya girebilmesi için en az yüzde 30 kotası getiriliyor” dedi.

Lukaşenko, Polonya’yı eleştirdi
Ülkesinde yapılan seçimlerin ardından muhalefetin istifa baskısı altında kalan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise konuşmasında, batı yanlısı komşusu Polonya ile yaşadığı sorunları ele aldı. Polonya, AB ve NATO’yu eleştiren Lukaşenko, “Dünya bir kez daha kontrolsüz silahlanmanın eşiğinde. Yeni dünyanın güç odakları arasında askeri gerilim artıyor. Namlunun ucunda olan sadece Belarus değil, NATO’nun yeni stratejik konseptlerin geliştirilmesine yönelik açıklamalar dikkate alınmalı. Ben bu silahların kime ve neye karşı yöneltileceğinin gayet açık olduğunu düşünüyorum” dedi.

Lukaşenko konuşmasında, dış odakların Belarus’a karşı müdahalesini sürdürdüğünü savunarak, “Özellikle dikkat çekmek istediğim bir başka konu da, Baltık ülkeleri ve Polonya’nın, Belarus’a karşı aşırı tavırlar sergilemesi. Dahası ülkede yapılan eylemleri kendi çıkarları için kullanmaya çalıştıklarını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 02 Aralık, 2020 - 16:28
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 2
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 3
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 4
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 5
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi? Ece İrtem'in ölüm nedenini paylaştı
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi?
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Aslan'da ayrılık resmileşti! Yıldız isim, İtalya'da
    Aslan'da ayrılık resmileşti! Yıldız isim, İtalya'da
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Eskişehir'de kural tanımaz şoför! Motosikletin üzerine kırıp ters yöne girdi
Eskişehir'de kural tanımaz şoför! Motosikletin üzerine kırıp ters yöne girdi
Kaydet
Trafikte akrobasi şovu pahalıya patladı! Tek teker yapan sürücüye rekor ceza
Trafikte akrobasi şovu pahalıya patladı! Tek teker yapan sürücüye rekor ceza
Kaydet
TOKİ kurasız ev satışı hangi illerde yapılıyor? TOKİ açık satış taksit ödeme planı
TOKİ kurasız ev satışı hangi illerde yapılıyor?
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası