Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Trump’ın sözleri krize yol açtı! Irak’tan net mesaj

Trump’ın sözleri krize yol açtı! Irak’tan net mesaj

Irak Cumhurbaşkanlığı, ABD Başkanı Trump’ın Irak’taki başbakanlık sürecine ilişkin açıklamalarına sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, ülkenin iç siyasi süreçlerine yönelik her türlü dış müdahalenin reddedildiği vurgulandı.

Kaydet
a- | +A

Irak Cumhurbaşkanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Irak Meclisi’ndeki cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık seçimlerine dair açıklamalarına yazılı bir açıklamayla karşılık verdi. Açıklamada, Irak’ın iç siyasi süreçlerine yönelik dış müdahale girişimlerinin kabul edilemez olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan değerlendirmede, Irak’taki siyasi sürecin tamamen halkın iradesine ve anayasal çerçeveye dayandığına dikkat çekilerek, “Irak’ın iç meseleleri yalnızca Irak halkının karar verebileceği egemen bir alandır. Seçim ve hükümet kurma süreçleri, demokratik yollarla şekillenmektedir” ifadelerine yer verildi.

"HALKIN TERCİHLERİNİN DOĞAL BİR SONUCU"

Ulusal egemenliğe saygının, siyasi istikrarın ve devlet yapısının güçlendirilmesinin temel unsurlarından biri olduğu vurgulanan açıklamada, hükümetin oluşum sürecinin de halkın tercihlerinin doğal bir sonucu olduğu kaydedildi.

Irak yönetiminin tüm ülkelerle karşılıklı saygı ve iç işlerine karışmama ilkesi temelinde ilişki kurmayı hedeflediği belirtilirken, Bağdat’ın bölgesel ve küresel barışa katkı sunan dengeli bir dış politika izleme kararlılığı da yinelendi.

ÖNERİLEN HABERLER
Trump
DÜNYA

Trump'tan 'Hamas' açıklaması: Silah bırakacak gibi gözüküyor

FARKLI KESİMLERDEN DE TEPKİ VAR

Öte yandan Trump’ın açıklamalarına Irak siyasetinin farklı kesimlerinden de tepkiler geldi. Başbakan Muhammed Şiya Sudani ile Şii siyasi grupların oluşturduğu Koordinasyon Çerçevesi, Trump’ın tutumunu ve olası dayatmalarını kınayarak ulusal irade vurgusu yaptı.

Yaşanan gerilimin, Trump’ın Koordinasyon Çerçevesi’nin eski Başbakan Nuri Maliki’yi yeniden aday göstermesine karşı çıkmasıyla başladığı belirtildi. Trump’ın, Maliki’nin başbakan seçilmesi durumunda Irak’a yapılan yardımların kesilebileceğini dile getirmesi, iki ülke arasında diplomatik krize yol açmıştı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.