Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Türkiye dünyada en çok yardım yapan 3. ülke
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

Türkiye dünyada en çok yardım yapan 3. ülke

Son Güncelleme: 13 Ekim, 2014 - 10:13
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Türkiye dünyada en çok yardım yapan 3. ülke
Fotoğraf Başlığı Türkiye dünyada en çok yardim yapan 3. ülke

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye, ABD ve İngiltere'nin ardından dünyada en çok insani yardımı yapan üçüncü ülke" dedi.

Kaydet
a- | +A
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının Yıllık Toplantıları kapsamında ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Babacan, Uluslararası Finans Enstitüsünün (IFF) düzenlediği özel bir oturuma katılarak, IFF Başkanı Tim Adams'ın Türkiye ekonomisine ilişkin sorularını cevapladı.


Babacan, Türkiye'nin 2013 yılında resmi olarak yaptığı insani yardımların toplamda 3,5 milyar dolar olduğunu, bu rakamın Türkiye'yi, ABD ve İngiltere'nin ardından en çok insani yardımda bulunan üçüncü ülke durumuna getirdiğini ifade etti.


Başka bir soru üzerine, bölgedeki güvenlik sorunları ve mülteci akınına da değinen Babacan, "1,6 milyon Suriyeli şu an Türkiye'de. Bazı Iraklılar da bu rakama dahil. İki hafta önce, çoğu Kürt olan 200 bin insan Suriye'den kaçarak, bizden yardım istedi, biz de kapılarımızı açtık. 26 Avrupa ülkesine son 5 yılda giren mülteci sayısı yaklaşık 200 bin, biz bunu iki günde aldık" dedi.


Babacan, bu sorunların bütçe üzerinde yük oluşturduğunu, ancak bunun üstesinden gelinebilecek seviyede olduğunu ifade etti.


1 milyon 200 bin kişiye iş imkanı


Babacan, Türkiye'nin son 12 yılda gerçekleştirdiği en önemli başarılardan birinin gayri safi milli hasılanın (GSMH) 230 milyar dolardan, 820 milyar dolar seviyesine çıkarılması olduğunu belirterek, artan gelirlerin de ülke geneline dengeli bir şekilde dağıldığını söyledi.


Türkiye'de istihdamın özellikle son 5-6 yılda hızla arttığını dile getiren Babacan, "2009'dan bu yana 6 milyon, son bir yılda da 1 milyon 200 bin kişiye iş imkanı oluşturuldu.. Dolayısıyla, büyümemiz istihdam oluşturulan bir büyüme" dedi.


Türkiye'nin siyasi açıdan da büyük gelişme gösterdiğini ifade eden Babacan, şunları kaydetti:


''Demokrasimiz ve insan hakları uygulamalarımız çok gelişti. Hukukun üstünlüğü de geçmişte olduğundan daha iyi işliyor. Bu alanda uzun bir yapılacaklar listemiz var. Geleceğe baktığımızda, siyasi açıdan nelerin eksik olduğuna baktığımızda, kendimizi birçok farklı yönden geliştireceğimiz siyasi reformlara yönelik uzun bir yapılacaklar listemiz var.''


Babacan, öte yandan yakalanan ekonomik başarının cari açık gibi bazı yan etkilerinin de olduğuna değinerek, yükselen enerji fiyatlarının büyümek için yüksek düzeyde enerji ithal eden Türkiye'nin dış ticaret ve cari açıklarını artırdığını bildirdi.


Cari açığın artmasındaki ikinci faktörün düşen tasarruflar olduğunu aktaran Babacan, "Tüketicilerimiz çok iyimser ve geleceğe dönük güvenleri yüksek, şirketlerimizin geleceğe yönelik güvenleri de yüksek. Ancak bu yüksek güven insanların daha fazla harcaması ve daha az tasarruf yapmasına neden oluyor" değerlendirmesini yaptı.


Babacan, hükümetin düşük tasarruf oranlarını daha sıkı mali politikalarla artırmaya çalıştığını, bu alanda başarı sağlandığını dile getirdi.


"Bu seneki bütçe açığımızın GSMH'ye oranı yüzde 1,4. Bunun yüzde 1,9 olacağını hedeflemiştik ama ondan daha düşük olacak. 2017 itibarıyla de bütçe açığımızı GSMH'nin yüzde 3'üne indirmeyi hedefliyoruz, böylece neredeyse denk bütçeye ulaşacağız" diyen Babacan, dikkatle ayarlanmış para politikalarının ve etkili makro ihtiyati tedbirlerin de tasarrufların artmasına katkıda bulunduğunu vurguladı.


Babacan, bankaların kredilerinin büyük bölümünü şirketlere ve KOBİ'lere yönlendirilmesini amaçladıklarını aktarırken, kredi büyüme hızını kontrol altına aldıklarının altını çizdi.


Uyguladıkları politikaların çok iyi sonuçlar verdiğini kaydeden Babacan, geçen sene başlattıkları devlet destekli özel emeklilik sistemine 4,6 milyon insanın kayıt olmasıyla ciddi bir tasarruf birikimine başlandığını söyledi.


Devletin parasını harcamıyoruz


Türkiye'nin bankacılık sistemine övgüde bulunan IFF Başkanı Adams, Babacan'a ülkedeki inşaat faaliyetlerinin aşırılığından endişe duyup duymadığını sordu.


Bu soruya, "Henüz değil. Ancak inşaat yakından izlenmesi gereken bir alan" cevabını veren Babacan, inşaat faaliyetlerinin alışveriş merkezleri, rezidanslar, işyeri ve benzeri gibi özel sektöre ait projelerin yanı sıra altyapı yatırımlarını da kapsadığını hatırlatarak, altyapının çok önemli olduğunu ve artırılması gerektiğini ifade etti.Babacan, altyapı yatırımlarının devletin bütçesiyle sınırlanmaması için bu tür projelerin kamu ve özel sektör ortaklığı kapsamında gerçekleştirildiğini anlattı. İnşaat çalışmaları süren 3. boğaz köprüsü, tüp geçit projeleri, İstanbul - İzmir otoyolu ve dünyanın en büyük havaalanı olacak 3. İstanbul havaalanının kamu ve özel sektör ortaklığı dahilinde hayata geçirileceğini belirten Babacan, "Bu projelerin hiçbiri için devletin parasını harcamıyoruz" dedi.


AB'de çok regulasyon var


Babacan, Avrupa Birliğine (AB) üyelik sürecine ilişkin bir soru üzerine, AB kriterleri ve ölçütlerinin Türkiye'nin siyasi reform sürecine büyük katkısı olmasına rağmen sürecin beklenenden yavaş ilerlediğini söyledi. Babacan, buna karşın Türk toplumunun AB sürecine hala olumlu yaklaştığını ve destek verdiğini bildirdi.Türkiye'nin ekonomi alanındaki AB standartlarına çok dikkatli yaklaştığının altını çizen Babacan, "AB'nin bazı alanlarında çok fazla regulasyon olduğunu düşünüyoruz. Bazı alanlarda rekabet sınırlandırılmış. Avrupalı meslektaşlarımız da aslında yaptıklarından memnun değil. Bu nedenle bu konuya yaklaşırken çok dikkatli davranıyoruz. Çünkü ekonomimizde iyi işleyen bir rekabet istiyoruz. Gereğinden fazla değil, doğru sayıda düzenleme yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Babacan, AB'nin halen Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olduğunu ve Avrupa ekonomisinde görülen ölçülü iyileşmenin Türkiye'nin ihracatında kayda değer artış sağladığını dile getirdi. Avrupa ülkelerine ihracatın bu yıl yüzde 15-20 yükseldiğini aktaran Babacan, benzer şekilde ABD'ye yapılan ihracatın da yüzde 20 artarken, Rusya, Ukrayna ve Irak'a ihracatın düştüğünü söyledi. Babacan, Türkiye'nin 2013'te 153 milyar dolara ulaşan toplam ihracatının, bu sene 160 milyar doların üstüne çıkmasının beklendiğini açıkladı.


Türk şirketleri çok esnek


Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimin bölgede faaliyet gösteren Türk şirketlerini çok fazla etkilemediğini söyleyen Babacan, "Şirketlerimiz çok esnek. Eğer bir ülkede zorluklarla karşılaşırlarsa, başka bir ülkeye çok çok hızlı bir şekilde geçiş yapıp, işlerine devam ederler. Biz son 20-30 yılda daha kötü durumları da gördük. Ancak, Türk şirketleri bunların her birinin üstesinden gelmeyi başardı" şeklinde konuştu. Türkiye'nin küresel varlığının giderek arttığına işaret eden Babacan, Afrika'daki elçilik sayısının son 5 yılda 12'den 35'e çıkarıldığını, Afrika ile Ortadoğu'ya yapılan ihracatın neredeyse AB'ye ihracat seviyesine yaklaştığını kaydetti.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 13 Ekim, 2014 - 10:13
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 2
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 3
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 4
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
SpaceX durdurulamıyor! Amazon'u geçti, gözünü Microsoft'a dikti
Elon Musk'ın yeni zaferi! SpaceX'ten rekor üstüne rekor
Kaydet
Muharrem orucu ne zaman 2026? Muharrem'in 9,10 ve 11 günlerinde tutulan oruca ne denir?
Muharrem orucu ne zaman 2026?
Kaydet
Festivalde 300 liraydı! Fiyatı düştü, vatandaş tezgahlara koştu
Festivalde 300 liraydı! Fiyatı düştü, vatandaş tezgahlara koştu
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası