Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. İşte Özürlü Memur Seçme Sınavı'nın ayrıntıları
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Eğitim

İşte Özürlü Memur Seçme Sınavı'nın ayrıntıları

Son Güncelleme: 17 Şubat, 2012 - 15:28
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
İşte Özürlü Memur Seçme Sınavı'nın ayrıntıları
Fotoğraf Başlığı Kraliyet ailesi Noel törenine katildi

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, bu sene ilk kez düzenlenecek ve 29 Nisan 2012'de yapılacak Özürlü Memur Seçme Sınavı'na (ÖMSS) başvuruların 20 Şubat Pazartesi günü başlayacağını bildirdi.

Kaydet
a- | +A
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile ÖSYM arasında yapılan protokol gereği bu sınavın kendilerince yapılacağını ifade etti.
Sınavın 29 Nisan 2011 Pazar günü gerçekleştirileceğini belirten Demir, ÖMSS'nin 81 il merkezinde saat 10.00'da başlayacağını belirtti.
Adayların kendi bulundukları illerde sınava başvuracaklarını ve gireceklerini anlatan Demir, "KKTC ve yurt dışından müracaat edeceklerse Ankara'da sınava girecekler" dedi.

-"Sınav ücretinin 25 TL'sini kendileri karşılayacak"-

Sınava ortaöğretim kurumlarından, yükseköğretim programlarından mezun olan veya 2012 yılı itibariyle mezun olabilecek durumda olan sağlık raporlarında yüzde 40 ve üzerinde özürlü olduğu belirtilen adayların başvuracağını bildiren Demir, yüzde 40 altında özür derecesi olanların bu sınava katılamayacaklarını kaydetti.
Sınava girecek adaylar için başvuruların 20 Şubat-2 Mart 2012 tarihleri arasında alınacağını bildiren Demir, yerleştirme başvurularının ise 14-25 Mayıs 2012 tarihleri arasında alınacağını bildirdi.
Özürlü vatandaşların sınav ücretinin sadece 25 TL'sini karşılayacağını, geri kalan kısmının ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca ödeneceğini aktaran Demir, kuraya katılım ücreti olarak ise özürlü vatandaşlardan 10 TL talep edileceğini kaydetti.

-"Özür gruplarına göre ek süre verilecek"-

Sınavda adaylara özür gruplarına ve öğrenim düzeylerine uygun "genel yetenek" ve "genel kültür" alanında 60'luk testler uygulanacağını ve sürenin 60 dakika olacağını kaydetti.
Adaylara özür gruplarına göre ek süre verileceğini de bildiren Demir, "Her il merkezinde Sağlık Bakanlığımız bir ambulans ve bir Acil Tıp Teknisyeni hazır bulunduracaktır. Özürlü vatandaşlarımızın başvuru ve sınav merkezlerine taşınmaları için yerel yönetimlerin desteği talep edildi ve bu kapsamda girişimler devam ediyor" dedi.
ÖMSS'nin tüm özür gruplarına ve durumlarına uygun nitelikte bir yapıya bürünmesi için Kasım 2011'den itibaren yoğun şekilde çalıştıklarını anlatan Demir, bu kapsamda özür grupları üzerine bilimsel araştırma yapan akademisyenlerin bulunduğu bir 'ÖMSS Bilim Kurulu' oluşturduğunu bildirdi.
ÖMSS Bilim Kurulu'nun, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar ile Sağlık bakanlıklarında özürlülerle ilgili çalışmalar yapan uzmanlar, öğretmenler, doktorlar,özürlü sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de toplantılar yaptığını dile getiren Demir, özürlülerin yoğun olarak tedavi edildiği bazı merkezlerin ziyaret edildiğini ve buradakilerin görüşlerinin de alındığını kaydetti.

-"Öncelikli olarak özür grubu belirlenecek"-

Çalışmaların sonuçlarının bir rapor halinde ÖSYM'ye sunulduğunu ve böylece ÖMSS için bir rehber oluşturulduğunu ifade eden Demir, bu komisyon raporu ışığında ÖMSS Kılavuzu'nun hazırlandığını belirtti.
Demir, "Sınava başvuracaklar, önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının il veya var ise ilçe müdürlüklerine giderek orada hangi özür grubunda ve durumda sınava gireceklerini belirleyecek ve bu durumu belirten 'ön kabul ve taahhüt belgesini' imzalayarak ÖSYM başvuru merkezlerine getirecekler" diye konuştu.
ÖSYM il temsilciliklerinden ve başvuru merkezi olarak çalışan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, adayların şahsen başvurmaları ve resimlerini çektirmelerinin gerektiğini anlatan Demir, "ÖMSS tasarlanırken, özürlü vatandaşlarımız arasında adil ve hakkaniyet çerçevesinde bir sınav oluşturulabilmesi için azami gayret gösterildi ve onların özür grubu ve durumlarına yönelik sınav düzenlemeleri ve uygulamalar gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı" dedi.

-Büyüteç, insülin iğnesi, kulaklık, baston koltuk değneği kullanılabilecek-

Bazı adaylara ayrı soru kitapçıkları tasarlanacağını, bazılarına ise sınav uyarlamalarıyla özürlerinden doğan dezavantajların giderileceğini vurgulayan Demir, şöyle konuştu:
"Mesela, görme özürlü vatandaşlarımız için şekilli olmayan sorular sorulacak, isteyene 16 veya 18 punto soruları basılmış olan soru kitapçıkları verilecek. İsteyenlere ise okuyucu ve işaretleyici verilecek. Okuyucu talep edenlere zaman kaybını telafi etmek üzere ek süre verilecek.
İşitme engelliler için uzun paragrafları içermeyen, karmaşık olmayan nitelikte sorular sorulacak. Algılama güçlüğü dikkate alınarak, bunlara ek süre verilecek. Benzeri şekilde zihinsel engelliler ve genel özürlü grupta olan, ancak özgül öğrenme güçlüğü, yaygın gelişim bozukluğu gibi durumları bulunanlar için de sınav düzenlemeleri gerçekleştirilecek. Birçok özürlü vatandaşımızı tek bir sınıfta sınav yapma zorunluluğu doğacak."
Başvuru sırasında belirlemek koşuluyla özürlülerin sınavda özürlerinden kaynaklanan dezavantajı ortadan kaldıran, yaşam koşullarını sürdürmelerine yol açan ve sınavı daha rahat geçirmelerini sağlayan araç ve gereçleri kullanabileceklerini belirten Demir, "Ortopedik özürlüler baston koltuk değneği, görme özürlüler elektronik olmayan büyüteç, işitme engelliler kulaklık, şeker hastaları insülin iğnesi kullanabilecekler. Bu araç ve gereçlerin neler olduğu kılavuzda belirtilecek" diye konuştu.

-"Tuvalet izni var"-

ÖSYM sınav kuralları ve yasaklarının aksi belirtilmedikçe aynı şekilde uygulanacağının altını çizen Demir, "Ancak adayların tuvalete gitmelerine müsaade edilecek. Diğer sınavlarda olduğu gibi bu sınavda da emanet alınmayacak ve kılavuzda müsaade edilen araç ve gereçler dışında sınav yasakları kapsamında olan hiçbir şey sınav binalarına alınmayacak" dedi.
ÖMSS sınavına çok sayıda özürlü vatandaşın müracaat etmesinin beklendiğini ifade eden Demir, "Sınava girecek adayların her birinin özür grubu ve niteliği kuşkusuz diğerlerinden farklıdır. Aynı özür grubunda bile özür derecelerinin farklı olması, özür sahiplerine farklı uygulamaları gerekli kılmaktadır. Böylesine zor bir sınavı gerçekleştirmek için yaklaşık 4 ay gibi bir sürede, hem merkezimizde hem de ilgili bakanlıklarda yoğun bir çalışma sergilendi ve sınava kadar da devam edecek" diye konuştu.
Adayların rahat olacakları fiziksel mekanların bulunmasına, sınavlarda görev alacak personelin tespitine ve eğitilmesine, ÖMSS sınav yönergesinin sınavda görev alacak koordinatörlerle paylaşılmasına ve sınavla ilgili kurum içinde ve dışında görev alacaklara yönelik bilgilendirme çalışmalarına devam edildiğini anlatan Demir, "Daha önce böyle bir sınavın yapılmamış olması, aday kitlenin sınava yönelik yetenek ve kabiliyetlerinin bilinmemesi nedeniyle ÖMSS'ye yönelik bazı uygulamaların kararlaştırılması kolay olmamıştır" diye konuştu.
Bütün zorluklara rağmen tüm özürlülere mümkün olabilecek en adil sınav ortamının oluşturulduğunu belirten Demir, sınav sonuçlarının analizinin, iyileştirilmesi gereken alanları göstereceğini kaydetti.

-Sınav-

ÖMSS, 3 Ekim 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik" gereği lise, önlisans ve lisans mezunu özürlülerin devlet memuru olabilmeleri için yapılacak. Yerleştirme ise kurayla merkezi olarak gerçekleştirilecek.
Sınav ve kuranın içeriğine, eğitim durumu ve özür grupları itibarıyla ÖMSS'nin yapılacağı yer ve zamana, kuranın duyurulması, ÖMSS'de eğitim durumları ve özür grupları itibarıyla yer alacak konularla testler ve bunların ağırlıkları, puan türleri ve hesaplama yöntemi, özür grupları itibarıyla öngörülecek sınav süreleri, uygun refakatçi temin edilmesi, başvurular, tercihler, ÖMSS'de alınan puanlar ve yerleştirme, sonuçların adaylara ve kurumlara bildirilmesi ÖSYM tarafından yapılacak.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 17 Şubat, 2012 - 15:28
Haberle İlgili Daha Fazlası
Eğitim
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 2
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 3
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi? Ece İrtem'in ölüm nedenini paylaştı
    Ece İrtem öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi?
    Kaydet
  • 4
    Toyota Corolla Cross... Hibrit mi, elektrikli mi? Şehirde kazanan hangisi!
    Toyota Corolla Cross... Hibrit mi, elektrikli mi?
    Kaydet
  • 5
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Aslan'da ayrılık resmileşti! Yıldız isim, İtalya'da
    Aslan'da ayrılık resmileşti! Yıldız isim, İtalya'da
    Kaydet
  • Muğla trafiğine akıllı dokunuş! Yapay zeka destekli kavşaklarla yüzde 83 rahatlama
    Muğla trafiğine akıllı dokunuş! Yapay zeka destekli kavşaklarla yüzde 83 rahatlama
    Kaydet
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Barış rüzgarları İsrail piyasalarını çarptı
    Barış rüzgarları İsrail piyasalarını çarptı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
Kaydet
Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon! 9 kişi gözaltında
Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon! 9 kişi gözaltında
Kaydet
Ece İrtem'in çocuğu var mı, evli mi? Kızılcık Şerbeti'nin Işıl'ı hayatını kaybetti
Ece İrtem'in çocuğu var mı, evli mi? Kızılcık Şerbeti'nin Işıl'ı hayatını kaybetti
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası