Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Öğrencisine en fazla para harcayan vakıf üniversiteleri açıklandı
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Eğitim

Öğrencisine en fazla para harcayan vakıf üniversiteleri açıklandı

Son Güncelleme: 27 Temmuz, 2018 - 10:46
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Öğrencisine en fazla para harcayan vakıf üniversiteleri açıklandı
Fotoğraf Başlığı Ögrencisine en fazla para harcayan vakif üniversiteleri açiklandi

YÖK verilerine göre, vakıf yükseköğretim kurumları arasında, öğrenci başına yaptığı yıllık harcama miktarı en fazla olan üniversite, 116 bin 269 lirayla Konya Gıda Tarım Üniversitesi oldu.

Kaydet
a- | +A

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, vakıf yükseköğretim kurumları arasında, öğrenci başına yaptığı harcama miktarı en fazla olan üniversite, 116 bin 269 lirayla iki yıl önce eğitim-öğretime başlayan Konya Gıda Tarım Üniversitesi oldu. Bu üniversiteyi Koç ve Sabancı üniversiteleri izledi.

YÖK tarafından ilk kez hazırlanan "Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2018 Raporu"nda, vakıf üniversitelerinin öğrenci başına cari gider miktarları ile bursluluk oranları, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından desteklenen toplam proje bütçeleri ile bu üniversitelerin ÖSYM tarafından yapılan ALES, TUS gibi sınavlardaki başarılarına yer verildi.

Buna göre vakıf yükseköğretim kurumları arasında öğrenci başına cari gider yani harcama miktarı en fazla olan üniversite yıllık 116 bin 269 lirayla iki yıl önce eğitim-öğretime başlayan Konya Gıda Tarım Üniversitesi olarak belirlendi.

Bu üniversiteyi, öğrenci başına yıllık 60 bin 87 lira harcayan Koç Üniversitesi ile 51 bin 610 lira harcayan Sabancı Üniversitesi izledi. Bu üniversiteleri sırasıyla 39 bin 775 lira ile İstanbul Şehir Üniversitesi, 32 bin 789 lira ile İstinye Üniversitesi, 27 bin 393 lira ile Bilkent Üniversitesi, 24 bin 819 lira ile İstanbul Bilim Üniversitesi, 22 bin 629 lira ile Bezmialem Vakıf Üniversitesi, 22 bin 153 lira ile Yüksek İhtisas Üniversitesi ve 20 bin 381 lira ile İstanbul Ticaret Üniversitesi takip etti.

Bununla birlikte 22 üniversitenin öğrenci başına yaptığı harcama 10 bin liranın altında kaldı. Bazı vakıf yükseköğretim kurumlarının öğrenci başına cari giderlerinin ise 3 bin liranın altında olduğu görüldü.

Öğrencilerine tam burs veren üniversiteler

Raporda, ÖSYM kılavuz verilerine göre, vakıf üniversitelerinin tam bursluluk oranlarına ilişkin bilgilere de yer verildi. Buna göre, İbn Haldun Üniversitesi ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tüm öğrencilerine tam burs sağlayan üniversiteler olarak öne çıktı.

Bu üniversiteleri, öğrencilerinin yüzde 23'üne tam burs veren Beykoz Üniversitesi, yüzde 20'sine tam burs veren Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi takip etti.

Bu üniversiteleri, yüzde 18 tam burslu öğrenci oranıyla Bezmialem Vakıf Üniversitesi, yüzde 17 ile KTO Karatay Üniversitesi, yüzde 16 ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve TED Üniversitesi izledi.

Öte yandan, 10 üniversitenin sadece, YÖK tarafından zorunlu kılınan asgari yüzde 10 bursluluğu verdiği, 29 vakıf üniversitesinin ise sadece yüzde 11 burs oranı olduğu görüldü.

Raporda vakıf üniversitelerinin, ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren ve farklı alanlarda üniversite sıralamaları yayımlayan URAP'ın yaptığı 2017-2018 genel puan tablosuna da yer verildi. Buna göre, vakıf üniversiteleri arasında en yüksek puana sahip üniversiteler sırasıyla Bilkent, Koç ve Sabancı oldu.

Proje bütçelerinde Bilkent Üniversitesi ilk sırada

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından geçen yıl vakıf üniversitelerine sağlanan proje bütçeleri arasında birinciliği 27 milyon 790 bin lira ile Bilkent Üniversitesi, ikinciliği 16 milyon 360 bin lira ile Sabancı Üniversitesi, üçüncülüğü ise 15 milyon 790 bin lira ile Koç Üniversitesi aldı.

Üniversitelerin sınav başarıları

Raporda, vakıf üniversitelerinin ÖSYM tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS) gibi sınavlardaki başarı sıralamalarına da yer verildi.

Buna göre, ALES eşit ağırlık puanı 70 ve üzerinde olan adaylara göre başarı oranı en yüksek üniversite yüzde 69,44 ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi oldu (Devlet üniversiteleri dahil edildiğinde 5'inci sıra). TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesini yüzde 66,67 ile Koç Üniversitesi (Devlet üniversiteleri dahil edildiğinde 6'ncı sıra) ve yüzde 62,50 ile Bezmialem Vakıf Üniversitesi (Devlet üniversiteleri dahil edildiğinde 7'nci sıra) izledi.

ALES sözel puanı 70 ve üzerinde olan adaylara göre birincilik yüzde 71,82 başarı oranıyla İstanbul Şehir Üniversitesi'nin oldu (Devlet üniversiteleri dahil edildiğinde 3'üncü sıra). Yüzde 66 ile İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ikinci (Devlet üniversiteleri dahil edildiğinde 5'inci sıra), yüzde 64,52 ile Koç Üniversitesi üçüncü sırada (Devlet üniversiteleri dahil edildiğinde 6'ncı sıra) yer aldı.

ALES sayısal puan türünde 70 ve üzeri alan adaylar dikkate alındığında da, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yüzde 72,64 ile en yüksek orana sahip vakıf üniversitesi olurken (Devlet üniversiteleri dahil edildiğinde 7'nci sıra), onu yüzde 65,76 ile Bezmialem Vakıf Üniversitesi (Devlet üniversiteleri dahil edildiğinde 9'uncu sıra), yüzde 62,19 ile Bilkent Üniversitesi (Devlet üniversiteleri dahil edildiğinde 10'uncu sıra) takip etti.

Vakıf üniversiteleri içinde, TUS yerleşme oranı en yüksek üniversite yüzde 32,14 ile Koç Üniversitesi oldu (Devlet üniversiteleri dahil edildiğinde 3'üncü sıra). Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi yüzde 22,30 ile ikinci (Devlet üniversiteleri dahil edildiğinde 45'inci sıra), Başkent Üniversitesi ise yüzde 21,15 ile üçüncü sırada (Devlet üniversiteleri dahil edildiğinde 51'inci sıra) yer aldı.

DGS ile lisans programlarına yerleşen aday oranlarına göre, Beykoz Üniversitesi yüzde 79,19 ile birinci olurken, yüzde 70,61 ile Yaşar Üniversitesi ikinci, yüzde 67,97 ile Doğuş Üniversitesi üçüncü sırada yer aldı.

Koç Üniversitesinin 83,26 puanla e-YDS puan ortalaması en yüksek üniversite olduğu sıralamada, Bilkent 76,48 puanla ikinci, İstanbul Bilgi Üniversitesi 67,10 puanla üçüncü oldu.

Bazı üniversitelerin KPSS puan ortalamalarının düşük olduğu dikkati çekti. Çeşitli alanlarda KPSS sıralamalarında vakıf üniversiteleri devlet üniversitelerine göre geride kaldı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 27 Temmuz, 2018 - 10:46
Haberle İlgili Daha Fazlası
Eğitim
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Beşiktaş ile Trabzonspor arasında anlaşma: Muçi transferinde son dakika hamlesi
    Beşiktaş ile Trabzonspor arasında anlaşma
    Kaydet
  • 2
    Şampiyonluk maçı ertelendi, hükmen mağlubiyet yolda
    Şampiyonluk maçı ertelendi, hükmen mağlubiyet yold...
    Kaydet
  • 3
    Kurban Bayramı ikramiyeleri ne zaman yatacak, emekli maaşı bayramdan önce yatar mı?
    Kurban Bayramı ikramiyeleri ne zaman yatacak, emek...
    Kaydet
  • 4
    Barcelona, Real Madrid'i devirip şampiyon oldu! Arda Güler...
    Barcelona, Real'i devirip şampiyon oldu! Arda Güle...
    Kaydet
  • 5
    Türkiye'nin ünlü markası satılıyor! İşte 88 yıllık gıda devinin yeni sahipleri
    Türkiye'nin ünlü markası satılıyor! İşte 88 yıllık...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
    Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci Nureddin Zengi: Bir ömürlük destan
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Muhalifler siz niye böylesiniz?
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Kurban Bayramı'nda ter dökenin hakkı: Kanun ne der, hesap ne söyler?
    Kaydet
  • Fatih Selek
    Fatih Selek Mikrop!
    Kaydet
  • Akif Bülbül
    Akif Bülbül Beka, siber güvenlik, dijital vatan
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Altın yatırımcısını heyecanlandıracak yeni tahmin! Uzman isim 'Eldekini kaptırmayın' deyip rakam verdi
    Altın yatırımcısını heyecanlandıracak yeni tahmin! Uzman isim 'Eldekini kaptırmayın' deyip rakam verdi
    Kaydet
  • İkonik modelin sonu geldi: Son BMW Z4 banttan indi
    İkonik modelin sonu geldi: Son BMW Z4 banttan indi
    Kaydet
  • Sihirli Annem'in Betüş'ü yıllar sonra anlattı: Zirvedeyken tek bavulla hayatımı sıfırdan kurdum
    Sihirli Annem'in Betüş'ü yıllar sonra anlattı: Zirvedeyken tek bavulla hayatımı sıfırdan kurdum
    Kaydet
  • Piyasalarda gümüş alarmı: Büyük kırılma kapıda mı?
    Piyasalarda gümüş alarmı: Büyük kırılma kapıda mı?
    Kaydet
  • Altın ve gümüşte kritik senaryo: İslam Memiş’ten yeni hafta uyarısı
    Altın ve gümüşte kritik senaryo: İslam Memiş’ten yeni hafta uyarısı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Fenerbahçe'de seçim kararı netleşti: İki aday karşı çıktı, tarih değişmedi
Fenerbahçe'de seçim kararı netleşti: İşte tarih...
Kaydet
Yunan Bakan’dan Türkiye’ye çelişki dolu gözdağı!
Yunan Bakan’dan Türkiye’ye çelişki dolu gözdağı! "Bize saldırılarsa..."
Kaydet
Türkiye'de bir ilke imza atılacak! En yüksek ikinci barajda 'halatla atlayış' başlıyor
Türkiye'de bir ilke imza atılacak!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası