2026 yılında asgari ücret belli oldu
İşçi kesiminin katılmadığı 3. toplantıda 2026 yılı için geçerli asgari ücret açıklandı. 28 bin 75 TL'lik asgari ücret için Bakan Işıkhan, “Dengeyi gözetmek için yoğun çaba harcadık” derken TÜRK-İŞ, “Kabul edilebilir bir rakam değil” ifadelerini kullandı.
Milyonların aylardır beklediği 2026 asgari ücret maratonu sona erdi. İşçi kesiminin katılmadığı, işveren ve hükûmet temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun gerçekleştirdiği 3 toplantının ardından, yeni yılda uygulanacak olan asgari ücret zammı belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2026 yılının asgari ücretinin 28 bin 75 TL’ye çıkarıldığını açıkladı.
Yeni asgari ücret bu kalemleri değiştirecek! İşsizlik maaşı, borçlanmalar, GSS primleri...
Buna göre; yüzde 27 oranında zam yapılmış oldu. Brüt asgari ücret ise 33 bin 30 lira seviyesine çıktı. Bakan Işıkhan, geçtiğimiz yıl bin lira uygulanan işverene asgari ücret desteğinin ise 1.270 TL olarak uygulanmaya devam edeceğini açıkladı.
Işıkhan şunları söyledi:
Asgari ücrette çalışanlarımızın hakkını enflasyona ezdirmeyecek, işverenlerimizi mağdur etmeyecek en doğru ve ortak noktada buluşmaya çalıştık, dengeyi gözetecek nitelikte olması için yoğun çaba harcadık. Asgari ücrette de diğer meselelerde de esas olan, yapılan artışların çarşıda, pazarda, market raflarında, etiketlerde eriyip gitmemesidir. Yapılan artışlarla vatandaşımızın satın alma gücünün korunması ve hayat kalitesinin geliştirilmesini hedeflemekteyiz.
TÜRK-İŞ: KABUL EDECEĞİMİZ BİR RAKAM DEĞİL
TÜRK-İŞ heyeti, komisyona katılmama kararı almıştı. Yeni ücretin belli olmasının ardından açıklama yapan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, “Açıklanan rakam 28 bin lira. Taleplerimizin hiçbirini yerine getirmiyor, kabul edeceğimiz bir rakam değil. Bu asgari ücret kabul edilebilir değil. Önümüzdeki yıl da toplantıya katılmayacağız” ifadelerini kullandı.
HAK-İŞ: KOMİSYONUN YAPISI DEĞİŞMELİ
HAK-İŞ yaptığı açıklamada, “Komisyonun mevcut yapısından, çalışanları memnun edecek ve toplumu rahatlatacak sağlıklı bir asgari ücret çıkması zor. Asgari ücret, çok daha güçlü, kapsayıcı ve temsil kabiliyeti yüksek bir komisyon yapısı içerisinde belirlenmeli. Çünkü çalışanların yaklaşık yarısının geçim ücreti haline gelmiştir” sözlerine yer verdi.
ASO: ALIM GÜCÜ ARTMALI
Ankara Sanayi Odası Başkanı Ardıç ise “Tüm çalışanlara ve işverenlere hayırlı olsun. Enflasyonla mücadele politikalarının kararlılıkla uygulanması ve fiyat istikrarının sağlanmasıyla alım gücünün artmasını ve refah artışının sürdürülebilir hâle gelmesini umuyorum” dedi.
