Hazine, iki ihale ile 18,5 milyar lira borçlandı: Dolar cinsi sukuk ihracı için 5 bankaya da yetki verildi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Hazine, iki ihale ile 18,5 milyar lira borçlandı: Dolar cinsi sukuk ihracı için 5 bankaya da yetki verildi

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dolar cinsinden sukuk ihracı için 5 finans kuruluşunu yetkilendirdi. Hazine ayrıca iki farklı ihale ile 18,5 milyar lira borçlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yeni borçlanma adımı geldi. Düzenlenen iki ihale ile 18,5 milyar lira borçlanan Hazine, aynı zamanda dolar cinsi sukuk ihracı için 5 bankayı yetkilendirdi.

HAZİNE İKİ İHALE İLE BORÇLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği 2 ihalede, toplam 18 milyar 587,2 milyon lira borçlanmaya gittiğini de açıkladı. İlk ihalede 11 ay (343 gün) vadeli, kuponsuz hazine bonosunun yeniden ihracı yapıldı. İhalede basit faiz 39,62, bileşik faiz 40,3 oldu.

Nominal teklifin 6 milyar 561 milyon lirayı bulduğu ihalede, nominal satış 1 milyar 581 milyon lira, net satış 1 milyar 151,2 milyon lira olarak gerçekleşti. Kamudan teklifin gelmediği ihalede, piyasa yapıcılarından 161 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 100 milyon liralık satış yapıldı.

İkinci ihalede, 4 yıl (1435 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli, Türk Lirası gecelik referans faiz oranına (TLREF) endeksli devlet tahvili yeniden ihraç edildi. İhalede dönemsel faiz 7,94 oldu.

Nominal teklifin 22 milyar 963 milyon lira olduğu ihalede, nominal satış 9 milyar 550 milyon lira, net satış 9 milyar 336 milyon lira olarak gerçekleşti. Kamudan teklifin gelmediği ihalede, piyasa yapıcılarından 12 milyar 222 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 8 milyar liralık satış yapıldı.

5 BANKA YETKİLENDİRİLDİ

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ihraç için Emirates NBD Capital, HSBC, JPM, Kuwait Finance House ve QNB Capital yetkilendirildi.

Bakanlık bu yıl yurt dışı piyasalardan 7,5 milyar dolarlık borçlanma gerçekleştirmişti. 2023 yılında bakanlık dış piyasalardan 10 milyar dolarlık borçlanma yapılmasını planlamıştı.

SUKUK NEDİR?

Sukuk diğer bir isimle kira sertifikası olarak bilinen bir finansman sağlama aracıdır. Sukuk yatırımcıya faizsiz sabit getiri imkanı sunuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi için uygular.  ABD Doları cinsi kira sertifikası doğrudan satış yöntemi ile ihraç edilebilir. Kira sertifikaları, genellikle Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasasında işlem görür. Kira sertifikalarının gösterge niteliğindeki fiyatları günlük olarak Resmi Gazete’de yayımlanır.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...