Hedef sürdürülebilir üretim: Hayvancılık ve sütte yol haritası hazır

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hedef sürdürülebilir üretim: Hayvancılık ve sütte yol haritası hazır

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çiğ Süt Eylem Planını başlattıklarını ve önümüzdeki günlerde 2028’e kadar olan hayvancılık yol haritasını kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Tarım ve Orman Bakanlığı sürdürülebilir hayvancılık için harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çiğ Süt Eylem Planı’nı başlattıklarını, 2028’e kadar olan hayvancılık yol haritasını da önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Antalya’da Ulusal Süt Çalıştayı’nda konuşan Yumaklı, son birkaç ayda üretimin planlanmasından sözleşmeli üretime, kullanılmayan arazilerin işlenebilmesinden Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki (ÇKS) problemlerin ortadan kaldırılmasına kadar birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Yumaklı “Önümüzdeki günlerde, 2028’e kadar olan hayvancılık yol haritamızı kamuoyuyla paylaşacağız. Üreticimizi ve tüketicimizi koruyup kollayacak yol haritasını sektörümüzün katkılarıyla hazırladık. Amacımız; kayıtlı, verimlilik, kalite ve sürdürülebilirlik esasına uygun, bu temeller üzerine oturmuş bir hayvancılık sektörünü oluşturmak” dedi.

"AB KRİTERLERİNE UYGUN HALE GETİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

Yol haritasında süt sektörünün de çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Yumaklı “Özellikle verim ve kalitenin artırılması başlığını çok önemsiyoruz. Çünkü kayıplarımıza baktığımız zaman, burada büyük bir sorumuz olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla çiğ sütte kalite ve hijyenin, bizim politikamızın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtmek istiyorum. Bu toplantı, bizim politikamızın içinde yer alan ve açıkladığımızda eylem başlıklarından biri olan Çiğ Süt Eylem Planı’nın da başlangıcı. ‘Eylem Planı’mızla süt üretiminde sürdürülebilirliğin korunması ve piyasa istikrarının sağlanmasını, üreticilerimizin güçlendirilmesini ve çiğ sütün AB kriterlerine uygun hâle getirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

2024’TE HAYVANCILIĞA 19,1 MİLYAR TL’LİK DESTEK

Hayvancılık sektörüne önemli destekler sağladıklarını dile getiren Yumaklı “Son 21 yılda sektöre verilen destek 312 milyar lira, 2024 yılında bu rakam 19,1 milyar lira olarak gerçekleşecek. Yetiştiricilerimizin kullandığı kredi büyüklüğü ise yaklaşık 114 milyar lira. TARSİM’in hayvancılıkla ilgili hasar tazminatı ödemesi 16 milyar lira. Kırsal kalkınma için 93 bin projeye 95 milyar liralık hibe desteği sağladık. Çayır-mera ıslahlarında 20 milyon dekar alanı ıslah ettik. Kaba yem karşılama oranı yüzde 69’dan yüzde 92’ye yükseldi” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...