Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 16:05
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Hepsini kuma gömüyorlar! Olgunlaşması 6 ay... Alma...
Ekonomi

Hepsini kuma gömüyorlar! Olgunlaşması 6 ay... Almak için 3 ay önceden bildirmek gerekiyor

Son Güncelleme: 13 Ağustos, 2025 - 08:09
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala

Yüzyıllar boyunca sürdürülen bir gelenek olan kuma gömülerek olgunlaştırılan 'küp peyniri' adeta yiyenlerin damaklarını çatlatıyor. Olgunlaşma süreci 6 ayı bulan 'küp peyniri', saklama tekniği nedeniyle 3 yıla kadar da bozulmadan muhafaza edilebiliyor. Köylüler, talep üzerine hazırladıkları peynir için siparişleri 3 ay öncesinden alıyor.

Kaydet
a- | +A

Peyniri kuma gömme yöntemi Patnos merkeze bağlı Aşağı Göçmez köyündeki halkın hayatında önemli bir yer tutuyor. Köy halkı, yaz boyunca kendi besledikleri koyunların sütlerini kullanarak peynir yapıyor ve elde ettikleri bu peynirleri plastik bidonlara dolduruyor. Peynir dolu bidonlar evlerin mahzenlerinde bulunan özel kumla kaplı alanlara gömülürken, peynirlerin olgunlaşması için 3 ila 6 ay arasında bir süre bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME
Gizli hazine… 5 fideyle başladı, şimdi eşiyle üretiyor! “Bu ürün bölge için şans”
HABER
Gizli hazine… 5 fideyle başladı, şimdi eşiyle üretiyor! “Bu ürün bölge için şans”

SİPARİŞLERİ 3 AY ÖNCESİNDEN ALIYORLAR

Kış aylarına kadar kum içerisinde saklanan bu küp peynirleri, hem yerel halk tarafından hem de köy dışından gelen talepler doğrultusunda tüketiliyor. Bu yöntem sayesinde peynirlerin 3 yıla kadar bozulmadan muhafaza edilebildiği belirtilirken, köyde yaşayan kadınlar talep üzerine hazırladıkları küp peynirler için siparişleri 3 ay öncesinden alıyor.

Hepsini kuma gömüyorlar! Olgunlaşması 6 ay... Almak için 3 ay önceden bildirmek gerekiyor - 1. Resim
Başlık ResmiHepsini kuma gömüyorlar! Olgunlaşması 6 ay... Almak için 3 ay önceden bildirmek gerekiyor - 1. Resim

FİYATI 250 İLE 300 LİRA ARASI

Doğal yöntemlerle üretilen peynirler, 250 ile 300 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, yağlı olan versiyonlar ise biraz daha yüksek bir fiyata satılıyor.


Küp peynirinin üretim süreci hakkında detaylı bilgi paylaşan Serap Altay, bu geleneksel yöntemin hem pratik hem de ekonomik açıdan oldukça faydalı olduğunu söyledi. Altay, peyniri kışa hazırlık amacıyla yaptıklarını ve kuma gömmelerinin sebebinin dayanıklılığı artırmak olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"2 İLA 3 YIL ARASINDA TÜKETME İMKANI VAR"

"Peynirin suyunu aldıktan sonra bozulmasını engellemek için kum veya kül içerisine gömüyoruz. Kum serin bir ortam sağladığı için peynirin yapısında olumsuz bir değişiklik olmuyor. Bazen kül içinde saklıyoruz; kül hava geçirmediği için çok uzun süre bozulmadan kalabiliyor. 3 ila 6 ay gibi bir olgunlaşma süresi var ve bu sürecin tamamlanmasının ardından 2 ila 3 yıl arasında tüketme imkanı sunuyor. Kendi hazırladığımız kaymak ve yağı karıştırarak elde ettiğimiz yağlı peynir ise ayrı bir tat sunuyor ve damak zevkine hitap ediyor. Biz, köyümüzde bu peynire 'kuru peynir' adını veriyoruz."

Hepsini kuma gömüyorlar! Olgunlaşması 6 ay... Almak için 3 ay önceden bildirmek gerekiyor - 2. Resim
Başlık ResmiHepsini kuma gömüyorlar! Olgunlaşması 6 ay... Almak için 3 ay önceden bildirmek gerekiyor - 2. Resim

Köy halkı tarafından yoğun olarak tüketilen küp peyniri, fazlalık olduğu durumlarda satışa çıkarılıyor ve talep gördüğü için özel siparişlere göre hazırlanıyor.


Altay, bu peynirin organik olduğuna dikkat çekerek üretim sürecinde sadece köyde otlatılan hayvanların sütünü kullandıklarını ifade etti. Ayrıca peynirlerin kıştan yaza kadar rahatlıkla saklanabildiğini ve bayram dönemleri gibi özel günlerde hediye olarak da tercih edildiğini vurgulayan Altay, peynir satışında önceden sipariş almayı önemsediklerini ve müşterilere ürünlerini belirlenen süre içinde teslim ettiklerini bildirdi.

MAHMUT EKİNCİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 13 Ağustos, 2025 - 08:09
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Siyah-beyazdan renkliye… TRT müzesi yayıncılık tarihini canlandırıyor
    Siyah-beyazdan renkliye… TRT müzesi yayıncılık tar...
    Kaydet
  • 2
    Mardin'de bir köy okuluna misafir olduk: Dersimizin adı hayat bilgisi
    Mardin'de köy okuluna misafir olduk: Dersimiz 'hay...
    Kaydet
  • 3
    Galatasaray-Gençlerbirliği maçının VAR hakemi belli oldu
    Galatasaray-Gençlerbirliği maçının VAR hakemi
    Kaydet
  • 4
    Balıklı Rum Hastanesi nerede?
    Balıklı Rum Hastanesi nerede?
    Kaydet
  • 5
    Samsun'da fuhuş operasyonu! Özbek kadınlar kurtarıldı
    Samsun'da fuhuş operasyonu!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl En çok yükselen ve para girişi olan hisseler
    Kaydet
  • Sadik Söztutan
    Sadik Söztutan KURYE
    Kaydet
  • Öcal Uluç
    Öcal Uluç Türkiye’de temiz futbola doğru!..
    Kaydet
  • Adnan Şahin
    Adnan Şahin Kültür sofralarda buluşuyor
    Kaydet
  • Ahmet Demirbaş
    Ahmet Demirbaş "O talebemiz az uyur çok çalışır Sultan’ım!"
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Makatına hava basılan genç kurtarılamadı
    Makatına hava basılan genç kurtarılamadı
    Kaydet
  • Türk savunma sanayiinde bir eşik daha aşıldı! Türkiye ile BAE’den peş peşe anlaşma
    Türk savunma sanayiinde bir eşik daha aşıldı! Türkiye ile BAE’den peş peşe anlaşma
    Kaydet
  • İç çamaşırıyla kaçarken yakaladı, sokakta katletti
    İç çamaşırıyla kaçarken yakaladı, sokakta katletti
    Kaydet
  • Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Kaydet
  • İstanbul'da 'şap' alarmı! 21 mahalle karantinada
    İstanbul'da 'şap' alarmı! 21 mahalle karantinada
    Kaydet
İLGİLİ HABERLER
  • Kuryelerin ‘diploma’ gerçeği! Video viral oldu, mezun oldukları bölümler şaşkına çevirdi
    Kuryelerin ‘diploma’ gerçeği! Mezun oldukları bölümler şaşkına çevirdi
    Kaydet
  • Kaosun Anatomisi 9.bölüm ne zaman yayınlanacak?
    Kaosun Anatomisi 9.bölüm ne zaman yayınlanacak?
    Kaydet
  • Pakistan sınır hattında çatışma! 8'den fazla ölü var
    Pakistan sınır hattında çatışma! 8'den fazla ölü var
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Kuryelerin ‘diploma’ gerçeği! Video viral oldu, mezun oldukları bölümler şaşkına çevirdi
Kuryelerin ‘diploma’ gerçeği! Mezun oldukları bölümler şaşkına çevirdi
Kaydet
Kaosun Anatomisi 9.bölüm ne zaman yayınlanacak?
Kaosun Anatomisi 9.bölüm ne zaman yayınlanacak?
Kaydet
Pakistan sınır hattında çatışma! 8'den fazla ölü var
Pakistan sınır hattında çatışma! 8'den fazla ölü var
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası