Oyak Renault 4.5 milyon'uncu otomobilini üretti

Oyak Renault 4.5 milyon'uncu otomobilini üretti

Ekonomi Haberleri

Bursa'da bulunan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, bu yılın ilk on ayında 278.458 adet üretim yaptı

Oyak Renault, 1969 yılında kuruldu ve iki yıl sonra ilk otomobiller üretim bandından çıkmaya başladı. Yıllar içerisinde Oyak Renault'da yüz binlerce Renault 12, Renault 9, Renault 11, Renault 21, Renault 19, Megane Sedan, Megane Wagon, Symbol, Clio, Fluence üretildi. Oyak-Renault'nun ürettiği 4,5 milyonuncu araç ise Japonya'ya gidecek kırmızı renkli bir Clio, Japon pazarındaki adıyla Lutecia oldu. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Ales Bratoz, "2 aydır bu görevdeyim ve gururunuzu sizlerle paylaşmaktan çok mutluyum.' dedi. 4,5 milyonuncu otomobilini üreten Oyak Renault, 2013 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla 278 bin 458 adet otomobil üretimi ve 222 bin 738 adet otomobil ihracatı gerçekleştirerek Türk Otomotiv Sanayi binek otomobil üretimi ve ihracatında liderliğini sürdürdü. Oyak Renault'nun ürettiği 4,5 milyon otomobilin yüzde 54'ü, 5 kıtada Avustralya'dan Yeni Zelanda'ya, Fransa'dan İngiltere'ye, Tayland'dan Japonya'ya, Fas'tan Güney Afrika'ya, Kolombiya'dan Martinik'e 100'den fazla ülkede satıldı. nbsp;

nbsp;Oyak Renault 4.5 milyon'uncu otomobilini üretti
Oyak Renault çalışanları, düzenlenen törenle 4.5 milyonuncu aracı banttan indirdi.

nbsp;Oyak Renault 4.5 milyon'uncu otomobilini üretti
DUSTER'LA TOZ ATTIRACAK
2010 yılında lansmanı gerçekleştirilen Dacia Duster'la Türkiye, uluslararası platformda Dacia satışlarında en başarılı ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye dünya sıralamasında 4. sıraya yerleşti. Dacia Duster üç yılda 450 binden fazla müşterinin gönlünü fethetti. Türkiye'de ise Duster müşterilerin en çok tercih ettiği dizel SUV modeli. Aynı zamanda 4x4 segmentinin de lideri. Yeni Dacia Duster'ın ön yüzü ve dış görünümüyle birlikte, iç tasarımı da yeniden düzenlendi. Ayrıca yeni Dacia Duster'da daha fazla özellik bulunuyor: elektronik denge programı (ESP) ve dört hava yastığı, Eco mode, gündüz farları, vites değiştirme göstergesi standart olarak sunuluyor. Buna ek olarak Dacia MEDIA NAV, hız ayar ve sınırlayıcı ve arka park sensörleri de opsiyon olarak alınabiliyor. Yeni Dacia Duster, 1.5 dCi motorun iki versiyonu olan 90 bg ve 110 bg ve 1.6 16V 105 bg motorun benzinli ve LPG'li versiyonlarıyla Türkiye pazarında satışa sunuluyor. Yeni Duster Ambiance ve Lauréate olmak üzere iki farklı versiyon ile bugünden itibaren 36.600 TL'den başlayan fiyatlarla satılacak.
nbsp;Oyak Renault 4.5 milyon'uncu otomobilini üretti
ELEKTRİKLİ i3 İSTANBUL'DA
BMW'nin elektrikli modellerini kapsayan alt markası BMW i'nin ilk seri üretim modeli olan BMW i3, 29 Kasım – 8 Aralık tarihleri arasında ön tanıtım etkinlikleri kapsamında ülkemize geldi. Hem potansiyel kullanıcılara hem de kamuoyuna BMW i3'ü şimdiden, daha yakından tanıtmak isteyen Borusan Otomotiv, Kanyon AVM önünde kurulan Teknoloji Üssü ile boy gösteriyor. i3'ün Türkiye satışı 2014 yılında başlayacak. Global anlamda şimdiden 100 binden fazla kişinin test sürüşü için başvurduğu i3 modeli, 170 HP güç ve 250 Nm tork üreten elektrik motoruyla 0-100 km/s hızlamasını 7.2 sn'de tamamlıyor. nbsp;i3'ün, iki farklı menzile imkan sağlayan teknolojik alt yapısı var.


MICHELIN'DEN DEV İŞ BİRLİĞİ
Michelin, dev otomotiv şirketleri ile yaptığı işbirliklerine yenilerini eklemeye devam ediyor. nbsp;Michelin, dünyaca ünlü iki ayrı otomotiv devi Ferrari ve Porsche ile yaptığı anlaşmalarla her iki markanın da son model araçlarının dünya çapındaki tedarikçisi oldu. Michelin, lüks otomobil markaları Ferrari ve Porsche'nin iki yeni modeli için orijinal ekipman tedarikçisi oldu. Yüksek kilometre ömrü, yüksek performans, enerji tasarrufu ve güvenliği bir arada sunan Michelin lastikleri, Porsche'nin yeni SUV modeli Macan'a orijinal ekipman olarak lastik sağlarken Ferrari 458 Speciale'nin dünya çapındaki tek tedarikçisi olacak.

2. EL ARAÇLARA SERTİFİKA
Autority Group'un ikinci el araçlara tarafsız ekspertiz hizmeti veren markası Garanto, otomotiv sektöründe, ikinci el araç alım satımındaki güven boşluğunu, tarafsız ekspertiz hizmeti ve güvencesiyle doldurmayı hedefliyor. İkinci el araç pazarının yaklaşık 4 milyon adet olduğu Türkiye'de, ikinci el araç satışlarının büyük bir bölümü kişiden-kişiye gerçekleşiyor. 2013 sonrasında ikinci el araç pazarının %25'ler seviyesinde büyüyeceği tahmin ediliyor.

i10'a OTOMATİK ŞANZIMAN
Ülkemizde üretilen Hyundai i10, nbsp;ilk olarak sadece 1.0 litre hacmindeki benzinli motor ve manuel şanzımanla satışa sunulmuştu. Yeni i10, artık hem mevcut 1.0 litre hem de 1.2 litrelik benzinli motor seçeneğinde otomatik şanzımanla birlikte alınabilecek. Yeni i10'da 1.0 lt benzinli otomatik Style'ın fiyatı 31 bin 990 TL iken 1.2 lt motor hacmine sahip model, sadece Elite donanım paketi ve otomatik şanzımanla 34 bin 990 TL'ye alınabiliyor.
nbsp;Oyak Renault 4.5 milyon'uncu otomobilini üretti

HAFTANIN OTOMOBİLİ
Mitsubishi Lancer Evolution GSR
Fiyatı: 132.500 TL'den başlıyor

ARTILARI
gt; Yol tutuşu
gt; Spor performansı
gt; Motorun sesi
gt; nbsp;Yarış otomobiline dönüşebilmesi
gt; nbsp;İmajı, dış görünümü
gt; nbsp;İç mekandaki rahatlığı



EKSİLERİ
gt; Yakıt tüketimi
gt; Yüksek motor sesi bazen yorucu olabiliyor
gt; İç mekandaki nbsp;sadelik

Teknik özellikleri
2 litre, 295 beygirlik motor, düz veya nbsp;
otomatik vites seçenekleri

Öne çıkan rakipleri:
Subaru Impreza WRX STI


BURCU nbsp;ÇETiNKAYA iLE nbsp;OTOMOBiL nbsp;SEVDASI
BANA SORUN

Yaklaşık 50.000 TL lik 0 bir araç almak istiyorum. Şehirlerarası çok seyehat ediyorum. Hem ekonomik, hem iç mekanı geniş, hem çok eşya alabilen, hem de rahat bir otomobil. Sıfır araç için hangi modelleri tavsiye edersiniz? Benzinli mi dizel mi tercih etmeliyim?
Hakan Yıldız

Nissan Juke, Peugeot 2008, Fiat 500L, Renault Captur, Skoda Yeti, Suzuki SX4, Dacia Duster tavsiye edebileceğim modeller. Özellikle de yerden biraz yüksek ama fiyat olarak da SUV'lerden daha uygun rakamlı olan bu araçlar, iç mekanda da, bagaj hacminde de aynı rakama alabileceğiniz diğer otomobillere göre daha avantajlı. Ayrıca daha yenilikçi çizgilere sahip olmaları özelliğiyle de size keyfi vereceğiniz düşünüyorum. Hangisi derseniz o sizin zevkinize kalmış ama eğer arazide kullanacaksanız o zaman Suzuiki SX4 biraz daha avantajlı oluyor. Dizel ve benzinli ayrımı tamamen senede yaptığınız kmye bağlı. Örneğin Nissan Juke'u ele alırsak, yaklaşık 7-8 bin tl fiyat farkı var dizel ve benzinli arasında. Yılda 20-30 bin kmden az yapan bir kişinin dizel otomobilde pek avantajı yok. Fazla km'de ise hem menzilden, hem 2. El satışından, hem de fiyat farkından bir avantaj oluşuyor.


SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...