Şimşek 'Pos'tayı koydu! Kayıt dışılığa karşı yeni tedbir

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Şimşek 'Pos'tayı koydu! Kayıt dışılığa karşı yeni tedbir

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düşük KDV oranıyla fiş kesilmesinin önlenmesi maksadıyla, haziran ayından itibaren yeni POS cihazlarının kullanılacağını, ayrıca kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Ekonomi yönetimi kayıt dışılığın önüne geçilmesi için yeni tedbirleri devreye alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düşük KDV oranıyla fiş kesilmesinin önlenmesi için POS cihazlarının yenileneceğini ayrıca kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması için çalışma başlattıklarını bildirdi.

"NOKTA ATIŞI OLACAK"

Bakan Şimşek, kayıt dışılık ile mücadele kapsamında çok ciddi düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Harcamaları gözden geçireceğiz. Daha üretken, verimli alanlara yönelteceğiz. Kayıt dışılık ile mücadele edeceğiz. Çok ciddi düzenlemeler için çalışıyoruz. Nokta atışı olacak. Kayıt dışı ile mücadele ederek, bütçe açığını daha kalıcı bir şekilde kontrol altına alacağız.

Kayıt dışılık hak yemek demektir. Hazirandan itibaren yeni nesil pos makinesi konulacak. Kayıt dışı çalışan işletmelere dair algoritmalar geliştireceğiz. Yapay zekâ ile herhangi bir şehrin işlek restoranında bütün gün su, ekmek, ette yüzde 1 fiş kesilmiş. Artık algoritma bize haber verecek” diye konuştu.

‘KİRA SÖZLEŞMELERİ E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK’

Şimşek, kayıt dışı ile mücadele kapsamında kira sözleşmelerini e-Devlet üzerinden yapmak istediklerini söyledi. Bir süre önce veri tabanından 4,5 milyon potansiyel kiralık konut tespit ettiklerini belirten Şimşek “Son 2 ayda 420 binden fazla kapı çaldık. Elimizdeki bilgilerle, fiilî durumu karşılaştırdık. Bu ay sonunda kira beyannamesi verilmesi lazım. Amacımız gönüllü uyumu artırmak, rehberlik yapmak. Verilmeyen beyannamelere ilişkin nisanda inceleme yaparsak, mükellef daha ağır sonuçlarla karşılaşacak. Amacımız gönüllü uyumu artırarak vatandaşın beyanname vermesini sağlamak” dedi.

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKACAK

Şimşek, gri listeden çıkış için “Eli kulağında” değerlendirmesini yaparken, kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemenin nisan-mayıs ayında hayata geçirilmesinin beklendiğini kaydetti. Şimşek, mayıs ayında muhtemelen FATF’ın yerinde denetim yapacağını, genel kurulun da haziranda olacağını belirterek, Türkiye’nin haziran ayında gri listeden çıkacağını kaydetti.

TEREDDÜT YOK

Şimşek, seçim öncesinde bazı çevrelerin güvensizlik oluşturma çabası içine girdiğini belirterek “Öyle bir hâl aldı ki çok abartılı ifadeler. Biz seçim sonrasına ilişkin orta vadeli programda öngörmediğimiz bir şey yapmayacağız. Vergi ile ilgili tutumumuz net. Kurumlar vergisini,  gelir vergisini ve KDV oranlarını artırmayacağız. Motorlu taşıtlara ilave bir oran da gündemimizde değil” dedi. Şimşek, Türkiye’nin şu an uyguladığı politikaların uluslararası normlara uygun olduğunu, kapsamlı yapısal reformları içerdiğini söyledi.

Kolaycı, hızlı bir çözümün olmadığını, zaman aldığını ifade eden Şimşek şunları kaydetti: Bunlar hepsi süreç işi, sabır işi, kararlılık işi onun için kafamda zerre kadar tereddüt yok. Yerel seçime birkaç hafta kaldı. İddiaların aksine ben vatandaşın programa güvenin pekişeceğine inanıyorum. Birtakım spekülatif hareketler her zaman var, herkesin beklentisi farklıdır. Biz bunu öngördük, yani bunların, bu dedikoduların bu masa başı spekülasyonların üretilmesi ihtimalini biz öngördük. O nedenle uzun bir süre ‘itibar etmeyiniz’ dedim.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...