Softbank Nvidia'ya rakip olacak! 100 milyar dolarlık yatırım

Düzenleyen: / Kaynak: Bloomberg
- Güncelleme:
Softbank Nvidia'ya rakip olacak! 100 milyar dolarlık yatırım

Ekonomi Haberleri  / Bloomberg

Son dönemdeki yükselişiyle yatırımcılarına 1,5 yılda yüzde 700 kazanç sunan Nvidia, ABD'nin en değerli 3 şirketi arasına girdi. Nvidia'nın yükselişi finans çevrelerinin başını döndürürken, İngiliz çip tasarım firması ARM'nin sahibi Softbank'ten dikkat çeken bir hamle geldi. Japonya menşeili Softbank, Nvidia'ya rakip olacak yapay zekâ çip şirketi kurmak için 100 milyar dolar toplamayı hedeflediğini açıkladı. Bahsi geçen paranın 30 milyar dolarını Softbank'in kendisi karşılayacak.

Teknoloji dünyası Nvidia'nın çip ve yapay zekâ alanındaki atılımlarıyla değerine değer katmasının ardından tekelleşme riskiyle karşı karşıya. Bu durumdan hoşnut olmayan şirketler, Nvidia'ya rakip olabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamdaki en büyük hareket ise İngiliz yarı iletken ve çip tasarımı firması ARM'nin de sahibi olan Softbank'ten geldi.

NVIDIA'YA 100 MİLYAR DOLARLIK RAKİP

Softbank Group'un kurucusu Masayoshi Son, Nvidia'ya rakip olacak Project Izanagi adlı yeni bir çip girişimi için 100 milyar dolar toplamayı hedeflediklerini açıkladı. Son, bu paranın 30 milyar dolarını Softbank'in karşılayacağını söyledi. Kalan 70 milyar dolar ise potansiyel olarak Orta Doğu kurumlarından sağlanacak.

Son'ın aktardığına göre finansman ve uygulamanın detayları henüz geliştirme aşamasında ancak planlar somutlaştıkça proje büyümeyi sürdürecek. Ancak Son'ın açıklamasına göre, Softbank'in projesi yalnızca çip piyasasında değil, yapay zekâ alanında da Nvidia ile rekabet edecek.

Softbank Nvidia'ya rakip olacak! 100 milyar dolarlık yatırım

SOFTBANK'İN PİYASADAKİ DURUMU

Softbank, yarı iletken ve çip tasarımı şirketi ARM'yi 2016 yılında satın alarak teknoloji piyasasına girdi. Şimdiyse yeni çip girişimi ile sektör devi Nvidia'ya rakip olmayı hedefliyor. ARM'nin şirkete bu yolda büyük fayda sağlayacağı ise kesin çünkü ARM sayesinde çip tasarımından üretime dikey bir geçiş sağlanması mümkün.

NVIDIA ABD'NİN EN DEĞERLİ ÜÇÜNCÜ ŞİRKETİ OLDU

California merkezli çip üreticisi Nvidia, son yıllarda büyük kazançlar elde etti. Geçtiğimiz günlerde piyasa değeri 1,83 trilyona yaklaşan şirket, Google'ın sahibi Alphabet'i de geride bırakarak ABD'nin en değerli üçüncü şirketi konumuna yükseldi.

Öte yandan, Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50'ye yakın oranda arttı. Şirketin hisselerinde son 1.5 yıldaki artış ise yüzde 670 oldu. Bu artışla şirket, lot başına 722 dolar değerlemeye ulaşarak yatırımcılarını sevindirdi.

Nvidia'nın yükselişinin arkasında çip krizi nedeniyle fiyatların yükselmesi ve yapay zekâ alanında yaptığı atılımlar olduğu düşünülüyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...