Tarla ve seralara anlık gözetleme

- Güncelleme:
Tarla ve seralara anlık gözetleme

Ekonomi Haberleri

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci dijital tarım vizyonunun ilk aşaması olan e-Devlet ile ÇKS entegrasyonunu Tarım Cebimde ve ÇKS Kayıt Doğrulaması’nın takip edeceğini belirterek, örtü altı üretimin de dijital olarak kayıt altına alınacağını bildirdi

Tarım Bakanlığı  üreticilerin işlerini kolaylaştırmaya yönelik dijital dönüşüm hamlelerine hız verdi. Tarım Cebimde mobil uygulamasında son aşamaya gelinirken, tarla ve seralar anlık olarak takip edilebilecek.

Tarımda dijital dönüşüm hakkında bilgi veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci “1 Ekim’den itibaren ÇKS’ye e-Devlet kapısından erişim imkânı sağladık. Uygulamadan yararlanan gerçek kişi sayısı 446 bin 479, tüzel kişi sayısı 1.421 ve buradan elde edilen ÇKS belgesi sayısı 1 milyon 143 bin 179 oldu. Her bir belge için asgari 100 liralık harcama yapıldığını düşünsek insanların yorulduklarının yanlarına kâr kalması, egzoz emisyonu ile çevreye zarar verilmesi gibi pek çok etkilerden arındırılmış uygulamanın bile getirisi 110 milyon liranın üzerinde. Bürokrasiyi azaltarak yaklaşık 2,2 milyon üreticimize emek, zaman ve para tasarrufu sağladığımız bu uygulamayı daha da geliştireceğiz” dedi.

Dijital tarım vizyonunun ilk aşaması olan e-Devlet ile ÇKS entegrasyonunu, Tarım Cebimde ve ÇKS Kayıt Doğrulaması’nın takip edeceğini ifade eden Kirişci, ÇKS Başvuru Yenileme sürecinin e-Devlet entegrasyonu 2022 Eylül sonu itibarıyla tamamlandığını bildirdi. Kirişci, Şubat 2023 itibarıyla 2 milyonun üzerinde çiftçinin yararlanacağı ÇKS Ürün Güncelleme süreçlerinin de e-Devlet entegrasyonunun tamamlanmasını öngördüklerini söyledi. 

Örtü Altı Kayıt Sisteminin (ÖKS) e-Devlet entegrasyonunun ise 2023 başı itibarıyla tamamlanması hedeflendiğini anlatan Kirişci, şunları kaydetti: Tarım Cebimde’ mobil uygulamasının fazlandırılmış yazılım geliştirme sürecinde son aşamaya gelindi, Ocak 2023 itibarıyla ilk fazının hayata geçirilmesini planlanmaktayız. Pamuk, soya, kanola, aspir ve mercimek gibi seçilmiş ürünlerde ÇKS kayıtlarının coğrafi bilgi sistemi ile doğrulanması çalışmamız hızla devam ediyor. Biliyorsunuz, bu yıldan itibaren tarımsal destekleme sistemimizi değiştirdik ve ödemelerimizi öne çektik. Artık, çiftçilerimiz, ekim döneminde girdi maliyetlerini düşünmeden üretim yapabiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...