TCMB Başkanı açıkladı! İşte 2025 sonu enflasyon tahmini
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2025'in ikinci enflasyon raporu için kameralar karşısına geçti. Karahan 2025, 2026 ve 2027 sonu enflasyon tahminlerini açıkladı. İşte detaylar...
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Finans Merkezi (İFM) TCMB yerleşkesinde yılın 2. Enflasyon Raporu sunumunu yaptı.
Karahan, yılın 1. Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısında 2025 sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtmişti. 2026 ve 2027'ye ilişkin tahminlerini de açıklayan Karahan, "2026 yıl sonu için yüzde 12 olan enflasyon tahminimizi ise koruduk. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.
Ayrıca, 1. Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısında enflasyon tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarının 2025 yılı için yüzde 19 ve yüzde 29'a, 2026 yılı için ise yüzde 6 ve yüzde 18'e karşılık geldiği bildirilmişti. Merkez Bankası Başkanı Karahan 2. raporda yeni enflasyon tahminlerini açıkladı.
Karahan'ın açıklamalarından satır başları;
Sıkı para politikamızın meyvelerini alıyoruz. Geçtiğimiz yılın haziran ayından bu yana enflasyon düşüyor. Mart ve nisan ayında piyasada yaşanan hareketlilik sonrası TCMB olarak gerekli adımları attık. Önümüzdeki dönemde de enflasyonu düşürmek için elimizden geleni yapacağız.
"KÜRESEL BÜYÜMEDEKİ ZAYIFLAMA EMTİA FİYATLARINI YÜKSELTTİ"
Küresel çapta önemli gelişmelere sahne oluyoruz. 2 Nisan'da ABD tarafından gümrük vergilerinin açıklandığını gördük. Daha sonra ikili görüşmeler sonrası ertelenen vergiler küresel belirsizlik normale dönmeye başladı. Bu süreçte ABD borsaları ve dolar endeksinde 2 yönlü akışlar oldu. Finansal varlık fiyatlarında dalgalanmalar oldu. ABD dahil büyüme beklentileri geriledi. Bu durum ülkemizi de olumsuz etkiliyor. Küresel büyümedeki zayıflama ile emtia fiyatlarında yükseliş oldu. Enerji dışı emtia fiyatları önce düştü, sonra yükseldi. Küresel belirsizlik 2 Nisan öncesine göre yüksek seyrediyor.
"DEZENFLASYON SÜRECİNDE OLUMSUZLUK OLURSA GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ"
Sıkı para politikası sonucu talep kompozisyonu daha dengeli hale geldi. Anket bazlı göstergeler sanayide zayıf görünüme işaret ediyor. Finansal koşullardaki sıkılaşma ve talep koşullarının yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon süreciyle daha dengeli hale gelmesini bekliyoruz. Talep koşullarındaki bozulmanın dezenflasyon sürecine olumsuz yansıması durumunda gerekli önlemleri alacağımızı vurgulamak isterim. İç talepteki dengelenmeyle uyumlu olarak cari işlemler hesabında belirgin bir iyileşme gerçekleşti. 2024'ün son çeyreğinde cari açığın milli gelire oranı yüzde 0,8 seviyesine geriledi. 2025 için ise cari açık üzerinde enerji ve emtia fiyatlı aşağı yönlü, küresel talep kaynaklı yukarı yönlü riskler öne çıkıyor.
"DEZENFLASYON SÜRECİ KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR"
2024 Haziran'da başlayan dezenflasyon süreci kesintisiz devam ediyor. Nisan ayında tüketici enflasyonu yüzde 37,9'a gerileyerek 2024 Mayıs ayındaki tepe noktasına göre önemli bir düşüş gösterdi. Öncü verilere göre düşüş mayısta da sürüyor. Tüketici enflasyonuna alt gruplar bazında baktığımızda ise mal enflasyonun görece düşük seyrettiğini görüyoruz. Temel mal enflasyonu ilk çeyrekteki ılımlılık sonucunda yüzde 20'ye geriledi. Hizmet enflasyonunda da yavaşlama görüyoruz. Nitekim son 1 senede hizmet enflasyonu 40 puandan fazla düştü.
"İTHAL ÜRÜNLERDE FİYAT ARTIŞI GÜÇLÜ"
Euro/dolar paritesinin etkisiyle bu dönemde özellikle otomobil fiyatlarının öne çıktığını görüyoruz. İthal içeriği düşük kalemlerde enflasyonun yavaşlama eğilimini sürdürdüğünü, ithal içeriği yüksek ürünlerde ise döviz kurundaki artış nedeniyle fiyat artışlarının güçlendiğini görüyoruz. Ancak mevcut ve öncü veriler döviz kuru geçişkenliğinin geçtiğimiz yıla göre azaldığını görüyoruz.
"ZİRAİ DON ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE GIDA FİYATLARINI BASKILAYACAK"
Geçtiğimiz ay yaşanan zirai donun önümüzdeki dönemde başta meyve olmak üzere işlenmemiş gıda fiyatlarını yukarı yönlü riskleri artırdı. Son yaşanan zirai dondan etkilenen 16 ürünün tüketici sepetindeki payı yüzde 1,5 civarında. Mevcut ve öncü veriler henüz gıda fiyatlarına yansımış bir olumsuzluk olmadığını gösterse de, bu gelişmeler önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarını baskılayacağını değerlendiriyoruz.
"ENFLASYON BEKLENTİLERİ DEZENFLASYON PATİKAMIZIN ÜZERİNDE"
Alınan politikalar sonucunda enflasyon beklentileri belirgin bir gerileme eğilimine girmişti. Son dönemde finansal piyasalarda yaşananlar doğrultusunda enflasyon beklentilerindeki iyileşme nisanda durakladı. Yıl sonu beklentisi ise piyasa katılımcılarına göre yüzde 30'a kadar yükseltti. Enflasyon beklentileri dezenflasyon patikamızın üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bu durum para politikamızdaki sıkı duruşu sürdürmemizi gerekli kılıyor.
ENFLASYON TAHMİNLERİ
Sizlerle orta vadeli tahminlerimizi paylaşacağım. 2025 gıda enflasyonu tahminini yüzde 24,5'ten yüzde 26,5'e çıkardık. 2025 ortalama petrol fiyatı tahmini 76,5 dolardan 65,8 dolara çektik.
2024 sonunda enflasyonun yüzde 24 civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 2026 için yüzde 12 olan enflasyon tahminimizi koruduk. Enflasyonun 2027'de yüzde 8'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5'e gerilemesini hedefliyoruz. Yıl sonu enflasyon tahmin aralığımızı yüzde 19 ila 24 arasında koruduk.