Tedbirler etkisini gösterdi: Konut ve otomobilde köpük eriyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Tedbirler etkisini gösterdi: Konut ve otomobilde köpük eriyor

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Ticaret Bakanlığı’nın otomobil ve konut satışındaki fahiş fiyat artışlarına karşı aldığı tedbirler meyvesini veriyor. İkinci el otomobil ve konut fiyatlarındaki hızlı yükseliş üç ay öncesine nazaran yavaşladı. Ağustos ayında fiyatı en çok düşen ürün grubu konut olurken, ilan sitelerindeki artış da dikkat çekiyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Otomobil ve konut piyasası normale dönüyor. Son iki yıldır fahiş fiyat artışları ile gündemden düşmeyen bu iki sektörde sular duruluyor. Bayilerde otomobil bulma sorunu ortadan kalkıyor. Sekiz aylık bekleme süreleri iki aya kadar düştü. Sıfır otomobillerin piyasaya girmesi ile birlikte ikinci el otomobile talep azaldı. Bu da ikinci el otomobil fiyatlarındaki anormal yükselişi frenledi. İkinci elde fırsatçılık yapılamaz hâle geldi. Aynı şekilde konut sektöründe de fiyat artışları dengeye oturdu. Özellikle satılık konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşladı.

KONUT FİYATLARI DÜŞÜYOR

Ağustos ayı enflasyon verilerinde bu durum net bir şekilde görülüyor. Enflasyon verilerine göre; bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren grup yüzde 24,97 ile konut oldu. Bütün bu yaşananlarda devletin attığı adımlar etkili oldu. Ticaret Bakanlığı bu iki sektör için ardı ardına birçok karara imza attı. Aynı zamanda bankalardaki kredi bulma sıkıntısı da fiyat artışlarının önüne geçmiş oldu. Sektör temsilcileri “Hem konut hem de otomobil piyasasındaki köpük eriyor” diyor.

YAPTIRIMLAR ETKİLİ OLDU

Piyasa normale dönüyor ancak alım gücünün azalması sebebiyle mülk sahibi olmak eskiye göre daha zorlaşıyor. Uzmanlar “Otomobil piyasasında ‘ikinci el fiyatı sıfırını geçemez’ kararı ciddi etki yaptı. Birden bütün otomobillerin fiyatı düştü. Bu defa da ‘Fiyat gerçek değildir, arayın görüşelim’ açıklamalı ilanlar çıktı. İlgili bakanlık buna da el atarak cezai yaptırıma başladı. Bir de üstüne sıfır araç bollaşınca ikinci elde fahiş kâr dönemi son buldu” dedi.

FİNANSMAN BULUNAMIYOR

Sektör temsilcileri ayrıca krediye ulaşma probleminin ticareti etkilediğini ifade ederek “Bankalar tüketici, konut ve otomobil kredilerini sınırlandırdı. Nakit parası olmayan araba ve ev alamaz oldu. Talep daralınca fiyatlar geriye çekildi. Şayet bu tedbirler alınmasaydı hem enflasyon hem de otomobil ve konut fiyatlarının önü alınamazdı” değerlendirmesinde bulundu. 

SATILIK İLANLARI ARTIYOR

Konut ve otomobil alımlarının azalması ilan sitelerine de yansıdı. Geçen yıl bu zamanlar ilan sitelerinde 520 bin satılık konut varken, bugün bu sayı 560 bini geçti. Aynı şekilde geçen yıl 512 bin olan satılık otomobil ilanı da 572 bine çıktı. Fiyatların eski hızda yükselmemesi satışların ve ilanların artmasına sebep oldu. “Talep gelmiyor, fiyatlar düşmeden satayım” mantığı devreye girdi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...