Turizmde sigorta attı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Turizmde sigorta attı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Turizm sektöründe sürdürülebilir istihdam oluşturulamadığını ifade eden TTYD Başkanı Oya Narin “Ne yazık ki turizm tercih edilen bir branş olmaktan çıktı. Lojman probleminin çözülmesi ve 12 aya yayılan istihdam politikasını destekleyen bir model oluşturulması gerekiyor” dedi.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, sektörde sürdürülebilir istihdam oluşturulamadığını belirterek “Ne yazık ki turizm tercih edilen bir branş olmaktan çıktı” dedi. TTYD’nin 29 Kasım’da düzenleyeceği Tourism Investment Forum’un (TIF) üçüncüsüne ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Oya Narin, sektörde iş garantisinin önemine işaret ederek “İnsan kaynağına iş garantisi vermeniz lazım. İş garantisi vermediğiniz zaman; 3 aylık, 6 aylık geçici işlerle gençken insanlar yapabiliyorlar ama sonra aile kuracaksa, düzen kuracaksa bunu yapamayacağını biliyor, turizmden mezun olmasına rağmen başka sektöre geçiyor. Bunu çözmenin en önemli yollarından bir tanesi, özellikle sezonluk destinasyonlarda kış aylarında personeli çıkarmayanlara devletin sigorta desteği vermesi lazım. Çözülmesi şart. İkinci konumuz; lojman şartları… Personeli bölgeden bulamayınca, taşıyoruz. Bunun için lojman alanları gerekiyor. Turizm Bakanlığı bu konuda çalışıyor, özellikle Ege Bölgesi için. Araziler son derece pahalı. Bu sıkıntıyı çözmek için hem fakültelerde iki yıllık programlar açılması hem de sertifika programları, turizm meslek liselerinin artırılması lazım. Lojman sorununun çözülmesi ve 12 aya yaygın bir istihdam politikasını destekleyen bir model oluşturulması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

TIF2023’te uluslararası yatırımcı, otel markası, işletmeci, Türkiye’nin gelişen turizm potansiyeline yatırım yapmak isteyen finans kurumu, banka ve fon temsilcilerini bir araya getireceklerini vurgulayan Oya Narin, Türkiye’yi üst düzey bir yatırım destinasyonu olarak tanıtmayı amaçladıklarını ifade etti. Turizme OVP’de cari dengeyi sağlama hedefi verildiğine işaret eden Narin “Yıllık turizm gelirlerinin 2023 ile 2025 yılları arasında sırası ile 56, 60, 65 milyar dolar seviyesinde gerçekleşerek 2026 senesinde 71 milyar dolara ulaşması hedefleniyor” dedi. Bu görevin sağlanabilmesi için Türk yatırımcıları Türkiye’ye daha fazla yatırıma çağıran Narin, yabancı yatırımcıların da Türkiye’de yatırıma çekilmesi gerektiğini söyledi. Narin, Türk markalarının daha güçlü şekilde yurt dışında temsil edilmesine ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

12 AY OTEL HİZMETİ ALINACAK SİSTEMİ GETİRMELİYİZ

Toplantıya TTYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Güreli, TTYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şerife Bilgili Ercantürk ve TTYD Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Heyfegil de katıldı. Ali Güreli, kültür, sanat ve gastronominin İstanbul’un marka değerinin yükseltilmesine katkıda bulunduğunu ifade etti. Şerife Bilgili Ercantürk ise Galataport gibi örneklerin artması gerektiğini aktardı. “12 ay otel hizmeti alınacak bir sistemi getirmeliyiz” diyen Ayla Heyfegil de özellikle Orta Doğu’daki yatırımların arttığını, bu yatırımlara Türkiye’nin güçlü altyapısıyla cevap verdiğini, rekabete açık olduklarını vurguladı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...