Yıl sonunda faiz ve enflasyon ne olacak? Goldman Sachs'tan dikkat çeken Türkiye raporu
Orta Doğu'daki savaşla artan petrol fiyatları küresel olarak enflasyonu yükseltirken, dünyanın en büyük bankalarından Goldman Sachs'tan Türkiye ile ilgili yeni bir rapor geldi. ABD'li banka, faiz ve enflasyon tahminlerini açıkladı. İşte detaylar...
- Goldman Sachs, TCMB'nin politika faizini kısa vadede değiştirmeyerek mevcut seviyelerde koruyacağını tahmin ediyor.
- Faiz indirim sürecinin yılın son çeyreğinde başlayabileceği ve ilk indirimlerin ardından politika faizinin yüzde 34 seviyelerine çekilebileceği öngörülüyor.
- Banka, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 26 civarında tutarken, son verilerin yukarı yönlü riskleri artırdığına dikkat çekiyor.
- Enerji fiyatları ve jeopolitik gelişmelerin enflasyon üzerinde belirleyici olabileceği vurgulanıyor.
- Küresel gelişmelerin, özellikle Orta Doğu'daki gerilimler ve petrol fiyatlarının seyri, Türkiye'nin para politikası ve enflasyon görünümü üzerinde kritik rol oynayacağı belirtiliyor.
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye ekonomisine ilişkin son analizinde para politikası ve enflasyon görünümüne dair dikkat çeken öngörüler paylaştı. Kurumun değerlendirmesine göre, beklentilerin üzerinde gelen son enflasyon verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) üzerinde sıkı duruş baskısını artırıyor. Bu çerçevede banka, politika faizinin kısa vadede değiştirilmeden korunacağını öngörüyor.
Altında hızlı yükseliş! Petrol düştü, ons yukarı döndü
FAİZ İNDİRİMİ SON ÇEYREKTE
Raporda, TCMB’nin faizleri yılın son çeyreğine kadar mevcut seviyelerde sabit tutmasının beklendiği ifade edilirken, olası bir gevşeme sürecinin ise ancak yılın son bölümünde başlayabileceği belirtiliyor. Goldman Sachs ekonomistleri, ilk faiz indirimlerinin ardından politika faizinin yaklaşık yüzde 34 seviyelerine çekilebileceğini tahmin ediyor.
YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ
Enflasyon tarafında ise daha temkinli bir tablo çiziliyor. Banka, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 26 civarında korurken, son verilerin yukarı yönlü riskleri artırdığına dikkat çekiyor. Özellikle enerji fiyatları ve jeopolitik gelişmelerin enflasyon üzerinde belirleyici olabileceği vurgulanıyor.
SAHA’dan 8 milyar dolar gelecek! 120 ülkeden 1700 katılımcı
KÜRESEL GELİŞMELER ETKİLİ OLACAK
Analizde ayrıca, küresel gelişmelerin Türkiye’nin para politikası üzerinde kritik rol oynayacağına işaret ediliyor. Orta Doğu’daki gerilimler ve petrol fiyatlarının seyri, hem enflasyon hem de faiz patikası açısından belirleyici unsurlar arasında gösteriliyor.
Goldman Sachs’a göre TCMB, kısa vadede sıkı duruşunu koruyacak; faiz indirimi için ise hem enflasyonda daha net bir düşüş hem de küresel risklerde azalma beklenmesi gerekecek.
