Yusufeli Barajı salı günü açılıyor... Ekonomiye 5 milyar TL'lik katkı

- Güncelleme:
Yusufeli Barajı salı günü açılıyor... Ekonomiye 5 milyar TL'lik katkı

Ekonomi Haberleri

Çoruh Nehri üzerine kurulu Yusufeli Barajı ve HES, salı günü açılıyor. Yusufeli, 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayıp, ekonomiye yılda 5 milyar TL'lik katkı sağlayacak.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ

Yapımına 2012 yılında başlanan Yusufeli Barajı ve HES projesinde sona gelindi. 10 yıllık çalışmanın ardından inşaatı tamamlanan baraj, salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan trafından hizmete açılacak. Çoruh Nehri üzerine kurulan barajda depolanan suyun potansiyel enerjisi, yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. Baraj, 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar TL katkı sağlayacak.

2,5 MİLYON VATANDAŞA ELEKTRİK

Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 5’inci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı, büyüklük bakımından ünlü Eyfel Kulesi ile hemen hemen aynı yüksekliğe sahip. 2,5 milyon vatandaşın bir yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olan barajın, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmi bulunuyor.

Yusufeli Barajı salı günü açılıyor... Ekonomiye 5 milyar TL'lik katkı

Baraj, nehir akış yönüne göre kendisinden sonra gelen barajların hidroelektrik enerji üretimini de artıracak potansiyele sahip. Böylelikle, Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı Barajlarına regüle edilmiş su bırakacağı için, enerji üretim miktarlarına da önemli oranda katkı sağlayacak.

ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR

Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla temeli atılan Yusufeli Barajı’nın inşasında 4 bin personel gece gündüz çalıştı. Barajın yapımı sırasında ilçe merkezindeki yerleşim yerleri su altında kalacağı için boşaltılarak yeni kurulan ilçe merkezine taşınmıştı. Eroğlu, yapımı tamamlanan barajla ilgili Twitter hesabından, o dönemde çektirdiği fotoğrafı paylaşarak “Yapılmaması için öyle engeller çıkarıldı ki anlatsam roman olur. Çoruh’a vurulan mühür Yusufeli Barajı 22 Kasım Salı günü su tutmaya başlayacak. Ülkemize hayırlı olsun” notunu paylaştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...