Kamu binaları ve okullar da acil dönüşmeli

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kamu binaları ve okullar da acil dönüşmeli

Emlak Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Evlerin dönüşümü ne kadar önemliyse kamu kurumları, okullar, köprü ve viyadüklerin dönüşümü de hayati önem taşıyor.

Deprem kuşağında olan ülkemizde kentsel dönüşüm seferberliği hızla devam ediyor. Hükûmet TOKİ eliyle yeni projeler bir bir başlıyor. Ayrıca bireysel olarak vatandaşların da evini dönüştürmesi için çeşitli destekler sunuluyor. Ancak evlerin dönüşümü ne kadar önemliyse kamu kurumları, okullar, köprü ve viyadüklerin dönüşümü de hayati önem taşıyor. Bugün ülkemizdeki okulların birçoğu eski ve risk altında. Milyonlarca öğrenci her gün okullarda eğitim görüyor. Aynı şekilde köprü ve viyadükler de tehlike arz ediyor. Yine aynı şekilde belediye binaları ve kamu kurumları da eski yapılardan oluşuyor.

KÖPRÜLER DE SORUNLU!

Deprem uzmanları kentsel dönüşümde alt yapı ve kamu binalarının da önemli olduğuna dikkat çekerek “Özellikle belediye binaları çok eski yapılardan oluşuyor. Ayrıca okullar ve diğer eğitim kurumlarının bina yaşları da çok yüksek. Zamanında ihale usulü alınan bu binalar hızla bitirildi. Okullar da aynı şekilde. Kentsel dönüşümde evler kadar bu binalarda önemli. Köprü ve viyadüklerin de hâli ortada. Acilen yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerek” diyor.

BETONARME SU DEPOLARI YAPI ÖMRÜNÜ KISALTIYOR

Türkiye’nin yüzde 92’si deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Depreme hazırlıklı olmak için mevcut yapı stokunun risk faktörlerini doğru bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Bina altlarında bulunan betonarme su depoları da risk faktörleri arasında yer alıyor. Çünkü depremler nedeniyle statik taşıyıcılığını kaybeden betonarme su depolarında zamanla sızdırma problemleri oluşuyor. Bu durum ise binanın yük taşıma kapasitesini düşürüyor. Sektör temsilcileri konuyla ilgili olarak “Yapıları depreme dayanıklı sistemler ile koruyarak deprem esnasında oluşabilecek riskleri minimize etmek hayati önem taşıyor. Bina altlarında bulunan ve binalar için risk faktörü oluşturan betonarme su depolarını da bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor. Çünkü depremler ve sarsıntılar nedeniyle statik taşıyıcılığını kaybeden betonarme su depolarında zamanla sızdırma problemi oluşuyor. Bu durum ise binanın yük taşıma kapasitesini düşürüyor” diyor.

Düzenleyen:  - Emlak
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...