Eski TCK'dan kurtardı

Eski TCK'dan kurtardı

GÜNDEM Haberleri

Suç tarihinde yürürlükte olan eski ceza kanunu Haberal'a tahliye getirdi

Darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet istenen CHP'li Mehmet Haberal için 1 Haziran 2005'ten önce yürürlükte olan eski TCK'nın hükümleri uygulandı. 'Eksik teşebbüs ve iyi hâli' Haberal'a özgürlüğe giden yolu açtı. Osman Yıldırım da Danıştay saldırısına katıldığına dair delil bulunamayınca beraat etti. Ergenekon davasında tahliye edilen CHP milletvekili Mehmet Haberal'a ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi, ardından darbeye eksik teşebbüsten indirim yapıldığı ortaya çıktı. Ergenekon davası ile ilgili en tartışmalı kararlardan biri Prof. Dr. Mehmet Haberal'a 12.5 yıl ceza verilmesi ve ardından tahliye edilmesi oldu. Savcı mütalaasında Haberal için, darbeye teşebbüsten "ağırlaştırılmış müebbet" isteniyordu. Mahkeme kararında da Haberal'ın darbe suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası aldığı ancak suç tarihi olarak eski Türk Ceza Kanunu (TCK)'nun nbsp;yürürlükte olduğu 1 Haziran 2005 öncesi baz alındığı ve "eksik teşebbüs" gerekçesi ile indirime gidildiği belirtildi.Mahkemede Haberal'ın, 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Haberal'ın yargılama sürecindeki tutum ve davranışları da dikkate alınarak 1/6 oranında bir indirim daha yapıldı ve ceza 12 yıl 6 ay'a indi. Haberal, yargılama sürecinde özellikle Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde Başbakan'ın sağlık durumuna müdahale etmek suretiyle hükümeti değiştirme çabasında bulunmakla suçlanıyor. Başbakan Ecevit'in, Haberal'ın sahibi olduğu Başkent Hastanesi'nde tedavi görürken bazı komplolara maruz kaldığı belirtiliyor. Haberal hakkında 2005'ten sonraki yıllara ait suçlamalar da var. Ankara Kent ve Patalya otellerinde yapılan toplantılar, Kanal B'nin Ergenekon amacına uygun yayın yapması gibi. Ancak, mahkeme eski suç tarihlerine atıf yaparak düşük seviyeden ceza verip tahliye etti.
Danıştay saldırısı sanıklarından Osman Yıldırım'ın tahliyesi de çok tartışılan kararlardan biri oldu. Mahkeme Yıldırım'a Ergenekon üyeliğinden 8 yıl 9 ay ceza verdi. 7 yıldır içeride olan Yıldırım, bu kararla tahliye oldu. Mahkeme Yıldırım'ın Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesine yönelik eylemlere katıldığına dair delil bulunmadığını belirterek bu suçlardan beraat verdi.
GENEL BAŞKAN'A NEZAKET ZİYARETİ
Ergenekon davasında tahliye edilen CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın ilk durağı kurucusu olduğu Başkent Hastanesi oldu. Haberal daha sonra Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesine gitti. Alkışlarla karşılanan Haberal, son olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile genel merkezde bir araya geldi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...