Türk Devletleri Teşkilatı: KKTC ile aile resmimiz tamam

- Güncelleme:
Türk Devletleri Teşkilatı: KKTC ile aile resmimiz tamam

Gündem Haberleri

Semerkand zirvesini değerlendiren TDT Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman, KKTC’nin gözlemci üyeliğe kabulünü yorumladı: Bu adım, yıllarca haksız politikaların hedefine konulan Kıbrıs Türkü’ne açık desteğimizdir.

MERYEM AYBİKE SİNAN'IN HABERİ

Özbekistan’ın Semerkant şehrinde 11 Kasım’da yapılan Türk Devletleri Teşkilatı Liderler Zirvesini değerlendiren Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman, KKTC’nin gözlemci üyeliğe kabulünün üye devletlerin tamamının onayıyla alındığını belirterek “2018 senesinde Macaristan’ın gözlemci, 2019 senesinde Özbekistan’ın tam üye olarak katılımıyla aile meclisimizi genişletmeyi başardık. Geçtiğimiz sene de Türkmenistan’ın gözlemci statüne kavuşmasına şahit olduk. Bu yıl da bildiğiniz üzere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gözlemci üye olarak Türk Devletleri Teşkilatı’na katıldı. Böylelikle tüm bağımsız kardeş Türk devletleri çatımız altında bir araya geldi” dedi.

> KKTC’nin ‘Gözlemci Üye’ olarak teşkilata kabul edilmesi belki de en önemli konu başlığıydı. Türkiye’nin teklifine üye ülkelerin yaklaşımları ne oldu? Çekince koyan ülke oldu mu?

KKTC’nin gözlemci üyeliğe kabulü, dediğiniz gibi zirvemizin en önemli siyasi kazanımıydı. Böylece Türk devletleri aile resmimizi tamamlamış olduk. 

Bu karar, Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan ve yıllarca haksız ve izolasyonist politikaların hedefine oturtulan Kıbrıs Türkü’ne kardeşlerinin gösterdiği desteğin açık bir ifadesi olmuştur. Karar, teşkilatımız çatısı altındaki tüm kararlar gibi, üye devletlerimizin tamamının onayıyla alınmıştır. Semerkant Zirvesi bu açıdan Türk Dünyasının birliğini gösteren çok önemli ve tarihi bir buluşma olarak kayda geçmiştir.

Devletlerimizin tamamının oluruyla KKTC doğuştan hak sahibi olduğu bir yapıya adım atmış oldu. KKTC heyetleri daha önce de gençlik ve spor, diaspora, medya gibi iş birliği faaliyetlerine iştirak etmekteydi. Gözlemci üyelik kararıyla iş birliğimiz hukuki bir nitelik kazanmış oldu. Bundan sonraki süreçte, KKTC artık gözlemci üyelerimiz Macaristan ve Türkmenistan gibi tüm iş birliği alanlarına aktif olarak katılım sergileyecekler.

ORTA KORİDOR BÖLGE İÇİN HAYATİ ÖNEMDE

> Zirvede ulaşım konusunun masaya yatırıldığını görüyoruz. Gerek demiryolu, gerek kara taşımacılığı ve gerekse hava ulaşımı konularında önemli kararlar alma arifesindeyiz diyebilir miyiz?

Bölgemizde yaşanan gelişmeler ülkelerimizin üzerinden geçen Orta Koridor’un önemini bir defa daha gözler önüne sermiştir. Orta Koridor bugün Çin-Avrupa ticaretinde öne çıkan bir transit hattır. Rusya-Ukrayna savaşı ve deniz ticaretinde yaşanan konteyner krizi bu koridorun önemini daha da belirgin hale getirmiştir. Zengezur Koridoru’nun faaliyete geçmesi Orta Koridordaki taşımaların maliyetini daha da aşağı çekecek, hattın üçüncü ülkelere olan bağımlılığını azaltacaktır.

Artık bize düşen, Orta Koridor’u halen istikrarsızlaştırmakta olan yüksek maliyet ve idari engellerden oluşan sorunları bir an önce çözüme kavuşturmaktır.

> Türkistan’da kurulacak olan ‘TURANSEZ’ ne demek? Bunu okuyucularımız için açar mısınız?

Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Türk Devletleri Teşkilatı’nın 31 Mart 2021 tarihli gayrı resmi zirvesinde “Türkistan bölgesinde Türk Devletlerini birleştiren bir Özel Ekonomik Bölge (ÖEB) oluşturmayı öneriyorum” demişti.
Tokayev’in girişimini hayata geçirmek için Türkistan bölgesinde Türk Devletlerini birleştiren özel bir ekonomik bölge oluşturma konsepti geliştirildi.

“TURANSEZ”in hayata geçirilmesi ile; yatırım enjeksiyonları, ihracatın artması, bölgenin kalkınma hızı, yüksek teknolojili endüstrilerin ortaya çıkması hedefleniyor. 

FİNANSI TÜRK YATIRIM FONU SAĞLAYACAK

> Liderler Zirvesinde Türk Dünyası Yatırım Fonu’nun kurulması talimatı verildi? Bu fon hangi amaçla kuruldu?

Türk Devletleri tarafından kurulan ilk ve ana ortak finans kurumu özelliğine sahip olan Türk Yatırım Fonu, teşkilata üye devletlerin ekonomik potansiyellerini harekete geçirerek aralarındaki ticari ve ekonomik iş birliğini güçlendirmeyi ve ortak projeleri hayata geçirmeyi hedefliyor. Fon, varlıkları ve diğer yetkili finans kurumları aracılığıyla finansman sağlayarak, temelde küçük ve orta ölçekli işletmeleri (KOBİ’ler) destekleyecektir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...