Son dakika: Taksim'deki bombalı saldırı davasında yeni gelişme: 6 kişi tahliye edildi

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Son dakika: Taksim'deki bombalı saldırı davasında yeni gelişme: 6 kişi tahliye edildi

GÜNDEM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Son dakika haberi: Yaklaşık 1 yıl önce Taksim’i kana bulayan alçak terör saldırısına ilişkin 36 sanığın yargılandığı davada 24’ü tutuklu sanıktan 6’sı için tahliye kararı çıktı. Öte yandan İletişim Başkanlığı, sosyal medyada konuyla ilgili algı operasyonuna anında müdahale etti.

6 kişi ölmüş, 99 kişi yaralanmıştı… 3 Kasım 2022 tarihinde terör örgüt PKK/PYD tarafından gerçekleştirilen Taksim'deki bombalı saldırıya ilişkin devam eden davada yeni bir gelişme yaşandı. 6 kişi hakkında tahliye kararı verildi.

Türkiye’yi sarsan saldırıda, bomba düzeneğini bırakan Ahlam Albashır'ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dördüncü duruşmasına taraf avukatları katılırken, Ahlam Albashır dahil toplam 12 tutuklu sanık duruşma salonunda hazır bulundu. Bir kısım tutuklu sanık ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

“TÜRKİYE’YE SIKINTI VERMEYE GELMEDİM”

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Ferhat Habeş, Suriye’den savaştan kaçtıklarını söyledi.

Habeş, “Ölenlere Allah rahmet eylesin, yakınlarına sabır versin. Suriye’den savaştan kaçıp Gaziantep’e geldik. Bir sene Hasan ile beraber çalıştım daha sonra birlikte İstanbul Esenler’e geldik. Dükkanda yatıyordum, bana teslim edilmişti. Ben Türkiye’de evlendim. Dükkanı açtıktan sonra kimseyle sorunumuz olmadı. Türkiye vatandaşları ve Suriye’liler beni tanır, Türkiye’ye sıkıntı vermeye gelmedim. Hasan beni aradı, ‘Onlar bizim komşularımız, 3 gün senin yanında kalsınlar’ dedi. Sonrasında Avrupa’ya gideceklerini söyledi. 15-20 gün benimle kaldılar, ev aradılar bulamadılar. Dükkan benim değildi, sonrasında dükkanda yaklaşık 2 ay kaldılar. Ne benim ne de eşimin bunlarla alakamız yoktur, ben bir şey yapmadım” dedi.

Son dakika: Taksim'deki bombalı saldırı davasında yeni gelişme: 6 kişi tahliye edildi

Savunma yapan tutuklu sanık Ahlam Albashır, sadece kız kardeşiyle görüşmek istediğini söyledi. Diğer tutuklu sanıklar ise mahkemeden tahliyelerini talep ettiler.

TAHLİYE KARARI

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Ahlam Albashır’in bombayı bıraktıktan sonra kaçtığı Kanarya Mahallesi’ndeki evde birlikte yakalandığı sanıklar Mahmud Haso, Hadice Alkurdia, Salih Carkes, Hadir Carkes, Yasir Al Korali, suça sürüklenen çocuk A.E.’nin üzerlerine atılı suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu kaldıkları süreyi göz önünde bulundurarak tahliyelerine karar verdi. Aralarında Ahlam Albashır'in de bulunduğu 18 sanığın ise tutukluluk halinin devamına hükmetti.

DOSYA MÜTALAA İÇİN SAVCILIĞA GÖNDERİLDİ

Mahkeme heyeti ayrıca, dosyanın mütalaa hazırlanabilmesi için Cumhuriyet Savcısı'na gönderilmesini kararlaştırıp duruşmayı erteledi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI ALGI OPERASYONUNU ÇÖKERTİ

Öte yandan mahkemenin kararı sonrası yine belli odaklar algı operasyonuna girişti. Saldırıda bombayı bırakan Ahlam Albashır'ın da tahliye edilenler arasında olduğu iddia edilerek sosyal medyada tartışma başlatıldı. 

Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DDM) söz konusu algı çalışmasına hemen müdahale etti.

Sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayan İletişim Başkanlığı, şu ifadeleri kullandı;

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "İstiklal Caddesi'nde altı kişinin öldüğü bombalı saldırının faili Ahlam Albashir tahliye edildi" iddiası doğru değildir. 13 Kasım 2022 tarihinde Taksim'de gerçekleştirilen terör saldırısı soruşturması kapsamında gözaltına alınan aralarında Ahlam Albashir'in de bulunduğu 18 sanığın tutukluluk halleri ve sanık Bilal Elhacmaos’un gıyabında tutukluluk hali devam etmektedir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, 13 Kasım 2022 tarihinde Taksim İstiklal Caddesi üzerinde gerçekleşen bombalı saldırının PKK/KCK silahlı terör örgütünün Suriye uzantısı YPG/PYD/SDG tarafından planlanıp gerçekleştirildiği belirtildi.

Saldırı sonucu olay yerinde bulunan çocuk yaştaki Ecrin Meydan, babası Yusuf Meydan, Adem Topkara ile eşi Mukaddes Elif Topkara, Arzu Özsoy ile kızı Yağmur Uçar'ın vefat ettikleri, 99 kişinin yaralandığı ve birçok iş yerinin maddi hasara uğradığı ifade edildi.

İddianamede, el yapımı bomba bulunan çantayı bırakan Suriye uyruklu Ahlam Albashır'ın 14 Kasım 2022 tarihinde yakalanıp gözaltına alındığı, YPG/PYD terör örgütünün özel istihbarat elemanı olduğu anlaşılan sanıklar Ahlam Albashır ve Bilal Elhacmaos'un kamu düzenini bozmak, otoriteyi zayıflatmak, kaos ve kargaşa yaratmak ve böylece devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma amacına ulaşmak maksadı ile örgüt tarafından özel eğitime tabi tutularak talimatlandırılıp patlayıcı malzeme eşliğinde ülkemize gönderildikleri belirtildi.

HAPİS İSTEMLERİ

İddianamede, bombayı yerleştiren Ahlam Albashır'ın 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıl 6 aydan 3 bin 9 yıla kadar hapis ile cezalandırılması isteniyor. Firari sanık örgüt elebaşlarından Cemil Bayık'ın da aralarında bulunduğu diğer şüphelilerin ise 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 16 yıl 6 aya kadar hapisleri talep ediliyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...