Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yemen'e giden bu silahlar acep ne iştir
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

Yemen'e giden bu silahlar acep ne iştir

Son Güncelleme: 08 Haziran, 2013 - 07:17
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yemen'e giden bu silahlar acep ne iştir
Fotoğraf Başlığı Yemen'e giden bu silahlar acep ne istir

Türkiye'den Yemen'e bisküvi diye gönderilen silahlar 'kolileri sakın açmayın' talimatıyla gitmiş.

Kaydet
a- | +A

Bisküvi adı altında Türkiye'den Yemen'e gönderilen ve Aden Gümrüğü'nde yakalanan kaçak silahların altında Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı'nın akıl almaz bir yazısı çıktı. Genel Müdür Yardımcısı, 2011'de verdiği bir emirle, fiziki muayeneye gönderilmiş ihracat mallarının kontrol edilmeden işleme tabi tutulmasını istemiş. Bu emir çerçevesinde de bisküvi denilerek kolilere konan kaçak silahlar, kontrole tabi tutulmadan Yemen'e gönderilmiş. Silahların yükleme, boşaltma işleminde de Mersin Gümrüğü'nde kameralar çalışmamış. Skandal olay, geçen aralık ayında Yemen Gümrüğü'nde yapılan operasyonla ortaya çıkmıştı. Türkiye'den bisküvi diye gönderilen 382 koli içinde 2 bin 500'den fazla "Glock" marka tabanca yakalanmıştı. Konu tüm dünya ajanslarına ve medyaya yansımıştı. Olayın ardından gümrük müfettişlerinin yaptığı soruşturma tamamlandı ve savcılığa bir rapor gönderildi. Rapora göre, kaçak silahlarda suçlu yok. Türkiye'den gönderilen silahlar da kurusıkı.
Bir tek silah üzerinden yapılan soruşturmayla, Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası arenada zora sokacak bu olay kapatıldı. Taraf, Gümrük Bakanlığı'nın skandal raporuna ulaştı. İşte o skandal olay ve rapordaki ayrıntılar.
Bisküvi adı altında silah
Cumali Semeğir ve Ramazan Metin adlı iki müfettişin hazırladığı 11 Nisan 2013 tarihli rapora göre; Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde, 4 Ekim 2012 tarihinde Yemen, Aden'e bisküvi gönderilmek üzere bir konteynıra mal yükleniyor. Yüklenen mal, buradan da Mersin Gümrük Müdürlüğü'ne ihracat yapılmak üzere gönderiliyor. Gümrüğe verilen belgelere göre; konteynırda bisküvi, kek ve kraker cinsi mal var. Firma, piyasada ismi bilinen bir markanın da kutusunu kullanmış. Ancak gerçekte bisküvi olduğu söylenen bu mallar, o firmadan alınmış değil. Firma, içinde bisküvi ve silah olan kutuların gümrük işlemlerini bir gün gibi kısa bir sürede tamamlamış. Mallar Yemen'e doğru hareket etmiş.
X-ray tespit etti
Aden Limanı'na ulaşan konteynırda, Aden Gümrük Yetkilileri inceleme yapmış. Önce konteynır, x-ray cihazına sokulmuş. Cihazda, kutuların içinde bisküvi değil, silah olduğu görüntüsü alınmış. Bunun üzerine tüm kutular açılıp, 382 koli içinde 2 bin 500'den fazla silah yakalanmış. Aden Gümrük yetkilileri Türkiye'nin Yemen'de bazı grupları silahlandırmaya çalıştığı şüphesiyle üs makamlara bilgi vermiş. Yemen Hükümeti, xray cihazında kolayca anlaşılacak bu durumun Türkiye'de tarafından nasıl ihmal edildiği şüphesi üzerine yoğunlaşmış. Türkiye'den bilgi almaya çalışmalarına rağmen kendilerine yardım edilmemiş. Bilgi verilmeyince de konu kendi internet sayfalarından tüm dünyaya duyurulmuş.
Fransa'dan, Almanya'ya, İran'dan Amerika'ya birçok medya organının konuyu haberleştirmesi üzerine, Türkiye'den de Hürriyet ve Vatan gazeteleri silah kaçakçılığını haberleştirmiş. Bu haberler üzerine de Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı'nın emriyle konu incelemeye alınmış.
Kameralar bozuk x-ray'e silahlar sokulmamış
Yapılan incelemede Mersin Gümrüğü'nde yükleme ve boşaltma anında kameraların kayıtta olmadığı ortaya çıkmış. Ayrıca kutuların x-ray cihazına sokulmadığı da anlaşılmış. Müfettişler yaptıkları incelemede, Konya'dan, Mersin'e oradan da Yemen'e giden konteynırın hiç açılmadığını, silahların Türkiye'den yüklendiğini de tespit etmiş.
Genel Müdür Yardımcısı: Kolilere zarar vermeyin!
Kontrol memurları ve ilgili gümrük yetkililerinin ifadesi alınınca da skandal ortaya çıkmış. Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Avni Ertaş, 7 Ekim 2011 tarihinde gümrüklere gönderdiği yazıda, "Fiziki muayeneye sevk edilmiş olan ihracat eşyasının muayene memurlarınca, muayenesi sırasında gecikmelere sebebiyet verilmemesi ve tam tespit çalışmalarının mümkün olduğu en kısa sürede sonlandırılması, ayrıca muayene sırasında eşyanın ambalajlarına zarar verilmeksizin işlem yapılmasını" emretmiş.
Koliye zarar vermeden nasıl inceleyeceğiz?
Emirde eşyanın açılmadan nasıl muayene edileceği, ambalaja zarar verilmemesiyle neyin kastedildiği, hangi durumlarda zarar verildiğinin açık olmaması nedeniyle, memurlar inceleme yapmadan işlemleri gerçekleştiriyorlar. Olayı soruşturan müfettişler de bu emre istinaden içinde silah bulunan bisküvi kutularının incelenmeden Yemen'e gönderildiğini raporlarına not olarak düşüyorlar.Yemen yetkilileri Türk Dış İşleri'nden "Silahları Yemen'deki hangi gruplara, neden gönderdiniz?" sorularına cevap alamadığı için de Türkiye'yle bilgi paylaşmıyor. Bu soruların cevabı verilemediği için de müfettişler hiçbir gümrük çalışanını sorumlu tutmadan olayı kapatıyorlar. Sorumluları aklıyorlar.
Türkiye kurusıkı diyerek olayı kapattı
Müfettişler rapora ilginç bir de belge koymuşlar. Yemen hükümetinden aldıkları bir silah parçasına istinaden, 2 bin 500'den fazla silahın kuru sıkı olduğu kayıtlara geçirilmiş. Ancak, hem Türk hem de uluslararası yasalara göre kuru sıkı ihracatı yapmak suç değil ve bu ticaret açıkça yapılabiliyor. Tıpkı bisküvi gibi kuru sıkıyı da saklamanın bir anlamı yok. Bu hükme rağmen, müfettişler, bisküvi içine "kurusıkı olduğu iddia edilen" silahların neden saklandığının cevabını aramıyorlar. İncelemeden konuyu kapatıyorlar. Gümrüklerden sorumlu Bakan Hayati Yazıcı geçtiğim günlerde konuyu araştırmak ve yetkililerle görüşmek üzere Yemen'e gitmişti. Yemen yetkilileri ve Bakan Yazıcı'nın neler konuştukları ise şimdilik bilinmiyor. (Taraf)

Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 08 Haziran, 2013 - 07:17
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 4
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Karneler ne zaman alınacak? 2026 yaz tatili ve karne günü için geri sayım başladı!
Karneler ne zaman alınacak?
Kaydet
“1 milyar liramın üstüne yattı” deyip açıkladı! Özcan Deniz’den ağabeyi hakkında flaş karar…
“1 milyar liramın üstüne yattı” deyip açıkladı! Özcan Deniz’den ağabeyi hakkında flaş karar…
Kaydet
Tuzla'da tersanede gemi yangını! Müdahale sürüyor
Tuzla'da gemi yangını! Müdahale sürüyor
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası