Tuhaf sorulara net cevaplar

Tuhaf sorulara net cevaplar

POLİTİKA Haberleri

1- Amerikalılar “Rusya mı size düşman ABD mi?” dedi. Erdoğan “İkisi de dostum olsun” cevabını verdi. 2- Trump “S-400’lerin üzerinden traktörle geçin” teklifinde bulundu. Erdoğan “Mümkün değil. Rusya stratejik ortağım” dedi. 3- ABD Başkanı “Mültecileri vatandaş yapın” diye konuştu. Erdoğan “Evlerinde huzurlu yaşasınlar” cevabını verdi.

ÇAĞRI ERHAN
WASHINGTON

Tarihî Washington ziyaretinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmede ABD Başkanı Doland Trump’a “Kongre’ye hitap edeyim. Terör örgütlerini anlatayam” dediğini söyledi. Trump’ı samimi, olumlu ve yapıcı bulduğunu ifade eden Erdoğan “Ziyaretimizin genel manada olumlu geçtiğini söyleyebilirim” dedi. Cumhurbaşkanı “Patriotları almaya hazır olduğumuzu Trump’a söyledim. F35 programının müşterisi değil ortağı olduğumuzu hatırlattım. ‘Patriotları alırken S-400’ü tamamen kaldırma teklifini egemenlik haklarımız üzerinde bir tasarruf olarak görüyoruz ve kesinlikle doğru bulmuyoruz’ dedim” şeklinde konuştu.
Erdoğan özetle şunları söyledi:

CIA BELGELERİNİ GÖSTERDİK
CIA, Ferit Abdi Şahin’in nasıl bir terörist olduğunu belge ile bizim istihbarat teşkilatımıza gönderdi. Biz de “Buyurun, biz söylemiyoruz, CIA sizin istihbarat teşkilatınız, size onun evrakını veriyoruz” dedik.

FETÖ MESELESİ
Beş senatöre ve kendisine (Trump) bu konuyu izah ettim. Zaten basın toplantısında da bütün dünyanın gözü önünde söyledim. Ama şu an itibarıyla hâlâ bizim beklediğimiz noktada değiller. Söylediklerinde elle tutulur bir şey yok.

SENATÖRLERİ KİM ÇAĞIRDI?
Senatörlerin toplantıya gelmesi teklifini Trump kendisi yaptı. Onları benim ikna etmemi ve dolayısıyla kendisi de rahatlamak istedi. Fakat işin enteresan yanı şu; ben dedim ki “Sayın Başkan uygun bulursanız ben Kongre’ye hitap edeyim. Kongrede bunu bir konuşalım ki işin aslı nedir, bunu bizzat bizden duysunlar, görsünler. Böyle çok daha isabetli olur.” Sayın Trump “Bu işi geniş bir basın toplantısı ile yapalım. Soru cevaplarla ulaşmak istediğimiz yere ulaşırız. Şimdilik Senato’dan bir grubu alalım. Onlarla konuşmamızda fayda var” dedi. Buraya öyle geldik.

GÜVENLİ BÖLGE
“Gelin şimdi şu güvenli bölgeyi halledelim” dedik. Trump buna yanaştı “Avrupa ülkelerine de söyledim” dedi. Allah nasip ederse 3-4 Aralık NATO Liderler Toplantısı’nda güvenli bölge konusunu gündeme getireceğim. Bakalım NATO ülkelerinin tavrı ne olacak.

ONLARI KURTARALIM
Trump “Bunları (mültecileri) vatandaş olarak alamaz mısınız?” dedi. Dedik ki “Biz zaten şu anda seçici olarak alıyoruz, vatandaş yapıyoruz. Fakat çok zor durumda olup kötü şartlarda yaşayanlar var. Biz istiyoruz ki, bunları  kurtaralım, kendi topraklarında çok daha huzur içinde yaşama imkânı bulsunlar. Trump “Ben Avrupa ülkelerine gerekli çağrıyı yaptım” diyor. Kendisi “Biz şu kadar veririz” demedi ama ben zorlayacağım.

KILIÇDAROĞLU'NA HABER VEREYİM: MEKTUP İADE EDİLDİ
Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ın 9 Ekim tarihinde gönderdiği skandal mektubuna mektupla cevap vermişti. Erdoğan “Mektubu iadeye tepkileri olmadı. Bir
teröristle ABD Başkanının görüşme yapmasını yadırgıyorum. Bunu ikili toplantıda söyledim. Tabi Kılıçdaroğlu’na da ‘Mektup iade edildi’ diye bir haber vermek lazım” dedi.

PATRIOT İÇİN RUSYA'DAN VAZGEÇMEM
Tarihi görüşmede Erdoğan’ın “ismini vermeyeceğim” dediği bir kişi, “Rusya mı size düşman ABD mi?” şeklinde bir soru yöneltti. Erdoğan da “Ben düşman oluşturmak istemiyorum. Amerika da Rusya da benim dostum olsun” cevabını verdi. Amerikalılılar “S-400’lerin üzerinden de traktörle geçin” dedi. Erdoğan “Böyle bir şeyi yapmak mümkün değil. Bizim stratejik anlamda bu ürünlerle alakalı bu tür ilişkimizi bir kenara atamayız” dedi. Uçakta “Rusya ile ilişkimizi bozamayız” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı, bunun sebeplerini şöyle izah etti: Bizim TürkAkım’ı hesaba katmama şansımız var mı? Turizmde Rusya bir numaralı ortağımız. Ticaret hacmimiz 30 milyar dolara doğru gidiyor. Rusya’dan yılda 20-25 milyar metreküp doğalgaz alıyoruz.   Bir taraftan TürkAkım, öbür taraftan da TANAP geliyor şimdi. Avrupa’ya bizden doğalgaz çekecek. Putin orada da çok mert bir davranış yaptı. ‘Türkiye kime olur verirse biz de ona veririz’ diyor. Ayrıca geçiş için Türkiye’nin ayrı bir ücret alma şansı var. Doğalgaz Avrupa’nın pek çok ülkesine giderken biz stratejik bir önem kazanıyoruz. Ben şimdi Patriot sebebiyle S-400’ü bırakamam ki...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...