Altılı Masa’dan 367 Sabih taktiği

- Güncelleme:
Altılı Masa’dan 367 Sabih taktiği

Politika Haberleri

“Erdoğan’ı sandıkta yeneceğiz” diyen altı muhalefet lideri, adaylıkta ve bakanlık dağılımında anlaşamayınca masadaki krizi saklamak için 367 krizinin mimarı Sabih Kanadoğlu’na bel bağladı.

Altılı Masa’nın ortakları, 11 aylık sürede yaptığı 11’inci toplantıda da aday çıkaramayınca, kendi içlerindeki krizi örtmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olamayacağı tartışmalarına sarıldı.  

Altılı Masa’nın bir önceki toplantısında liderlerin pozisyonu, bakanlıkların dağılımı ve cumhurbaşkanın hangi yetkileri kullanacağına yönelik unsurların yer alacağı ‘Geçiş Süreci Yol Haritasının’ duyurulacağı açıklanmıştı. Ancak bu konuda masanın bugüne kadarki en büyük krizi yaşadığı öne sürülüyor. Özellikle liderlerin tamamının cumhurbaşkanı yardımcısı olup olmayacağı, bakanlık paylaşımları gibi konularda anlaşmazlık çıktığı, bu nedenle geçiş süreci yol haritasının açıklanamadığı belirtiliyor. Muhalefetin İyi Parti lideri Meral Akşener’in ev sahipliğinde yapılan önceki günkü toplantısından sonra yapılan duyuruda da, bu konudaki çalışmaların sürdüğü ve cumhurbaşkanı adayı açıklandığında, yol haritasının açıklanacağına yer verildi. Altılı Masa ortakları arasında yaşanan ‘adaylık ve koltuk paylaşımı’ pazarlığını gölgelemek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına yönelik tartışmaların başlatıldığı ileri sürülüyor.

Bugüne kadar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Akşener başta olmak üzere masanın ortakları Erdoğan’ın adaylığını tartışmaya açmayacaklarını dile getirmişti. Ancak son günlerde Babacan ve Gültekin Uysal, Erdoğan’ın adaylığına itiraz edeceklerine yönelik söylemlerde bulunmaya başladı. Ardından da bu itiraz, Altılı Masa’nın ortak kararı hâline getirildi. Bu tavır, 2007’de Gül’ün adaylığına taş koyan 367 garabetinin sahibi eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nu hatırlattı. 

‘TARIŞTIŞMAYACAĞIZ” DEDİLER...

CHP lideri Kılıçdaroğlu daha önce “Çok net olarak Erdoğan’ın adaylığına ilişkin bir tartışma başlatmayacağız. Aday olacaksa buyursun aday olsun. Millet herkesin boyunun ölçüsünü versin” açıklamasını yapmıştı. İyi Parti cephesinden de bugüne kadar Erdoğan’ın yeniden adaylığı konusunda bir itiraz gündeme getirilmemişti. Hatta Meral Akşener’in bu konunun gündeme getirilmesine tepki gösterdiği ve kurmaylarına, “Erdoğan için yeni bir mağduriyet alanı açılmaması” talimatını verdiği belirtiliyordu. 
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da “Bu konuda bir hukuk tartışması olabilir fakat siyasi perspektiften baktığımızda Sayın Erdoğan’ın bir kere daha cumhurbaşkanı olmasını engelleyecek olan vatandaşlarımızdır, seçmendir. Bunu böyle tartışmalı hukuk yollarıyla engelleme, bunu çok iyi bir yöntem olarak görmüyoruz açıkçası” demişti.  

14 MAYIS KARARI PLANLARI BOZDU

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ise “Benim tercihim, Tayyip Bey’in seçimle gitmesidir. Tayyip Erdoğan’ın aday olmadan çekilmesini istemem. Seçim kaybetmeden giderse kendince zamanla ‘hiçbir zaman kaybetmedim’ gibi bir argüman oluşturur” görüşünü dile getirmişti. 

Muhalefet, eski yasanın geçerli olacağı 6 Nisan’da seçim yapılsaydı Erdoğan’ın adaylığına razıydı. Seçim tarihi 14 Mayıs olunca planları bozulan masanın 367 krizinin mimarı Sabih Kanadoğlu’na bel bağladığı belirtiliyor. 

Öte yandan Altılı Masa’nın hâlâ bir aday belirleyememesi Millet İttifakı’nı destekleyen medyanın tepkisini çekti. Birgün gazetesi “Bu tutumu halk affetmez” derken Sözcü gazetesi ise  ‘Eyy aday geldiysen 6 kez masaya vur’ başlığını attı. 

MİLLET BU TUZAĞI DA BOZAR

Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olamayacağına yönelik açıklamasına AK Parti’den tepki geldi. O tepkilerden bazıları şöyle:  

> TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Cumhurbaşkanlığı adaylığı süreci masa meselesi değil, yasa, anayasa konusudur. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın birinci dönemidir, ikinci defa adaylığı normal prosedürlere göre olur. Meclis’in karar almasına bu anlamda bir gerek yok.

> AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Cumhurbaşkanı’mızın yeniden adaylığı önünde hiçbir engel yoktur. Bu esasında bir tartışma konusu bile değildir. Bunun tartışma konusu yapıldığı zemin hukuk değil, geçmişte gördüğümüz gibi hukuksuz yollarla siyasete yön verme arayışlarıdır. Altılı Masa’nın gizli ortağının Sabih Kanadoğlu zihniyeti olduğu ortaya çıkmıştır. Aylarca toplantı yapıp ulaştıkları sonuç, en ilkel vesayet arayışı olmuştur. Tüm vesayet teşebbüsleri cevabını sandıkta alacaktır. Cumhurbaşkanı’mızla demokrasi meydanında yarışmaktan korktuklarını ikrar ettiler.

> AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş: Kafa karışıklıklarını önlemek için Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan, 2017’de kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle ilgili anayasa değişikliği çerçevesinde ilk sefer bu dönem Cumhurbaşkanı olarak seçilmiş, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde de ikinci kez cumhurbaşkanı adayı olacaktır ve inşallah milletimiz tekrar seçecektir. Bu konuda hukuken hiçbir boşluk, hiçbir kafa karışıklığı söz konusu değildir.

> AK Parti Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç: Bu beyanın hukuki bir dayanağı yoktur. Cumhurbaşkanı’mız 2017 anayasa değişikliği sonrası 2018’de birinci dönemine başlamıştır, 14 Mayıs seçimleri ikinci dönemi olacaktır. Aylar önce zafer naraları atarak 11 ay sonra Sayın Erdoğan aday olmasın diye dört gözle bekleyenlerin durumu siyaseten iflasın ilanıdır. Altılı Masa artık iflas etmiştir. 

> İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu: Sayın Cumhurbaşkanı’mızın yeniden aday olmasına karşı çıkacağını açıklayan Altılı Masa’nın yine vesayet girişimine sarılmasını milletimiz bugün bir kez daha not etmiştir. Küresel vesayetin gönüllü bekçiliğine soyunmuş bu 28 Şubat Masası, milletimizden hak ettiği cevabı yine alacaktır. 

> Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum: 2023’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı bir kez daha kaybedeceklerini dehşetle gördüler. Batıcı akıl hocaları ‘Erdoğan’ın önünü seçimle kesmeniz mümkün değil’ dedi. Bunlar da ‘yılana sarıldı’ Ne yapsanız boş Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni sistemin ikinci seçimini de kazanacak. Ne derlerse desinler Erdoğan 14 Mayıs 2023’de hukuken adaydır, toplumsal ve siyasi meşruiyet açısından ise açık ara önde adaydır.  

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız: Altılı Masa, ortak açıklamada ‘Sayın Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir’ demiş. Görüldüğü gibi “Allah kazasını infaz ederken kulun aklını alır. FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...