Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Saglik
  3. 'Ambalajsız gıdaya güvenmeyin'
Saglik

'Ambalajsız gıdaya güvenmeyin'

Son Güncelleme: 08 Haziran, 2019 - 06:10
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
'Ambalajsız gıdaya güvenmeyin'
Fotoğraf Başlığı'Ambalajsiz gidaya güvenmeyin'

Beslenme ile ilgili bilgi kirliliği en çok gıda güvenliğini etkiliyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner “Süt, tavuk, yoğurt, yumurta üzerinde yapılan spekülatif açıklamalar vatandaşı ambalajsız gıdaya yönlendiriyor. Ambalajsız gıda denetimsiz gıdadır” dedi.

Kaydet
a- | +A

ZİYNETİ KOCABIYIK

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, güvenli olmayan gıdalar 200’den fazla hastalığa yol açıyor. En büyük tehditlerden birisi ise antimikrobiyal direncin yayılması. Dünya genelinde her yıl 10 kişiden biri bakteri, virüs, parazit bulaşan ve kimyasal maddelerle kirlenen gıdalar yüzünden hayatını kaybediyor.

SUNİ GÜNDEMLERLE KAFALAR KARIŞIK
Gıda güvenliği konusunda kamuoyunda halk sağlığını tehdit edecek düzeyde bilgi kirliliği olduğunu söyleyen Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, gündem dışı konularla toplumun kafasının karıştırıldığını belirterek “Medyada gıda güvenliği ile ilgili bilimsel verilerle konuşan kişi çok az. Çoğunlukla reyting kazandıran, konuşan kişiyi popüler kılan spekülatif konular gündeme getiriliyor ve halk sağlığı için asıl önemli olan konuların geri planda kalıyor. Mesela Türkiye’ye GDO’lu ürün sokulması yasak olduğu hâlde bizim bir GDO’lu ürün gündemimiz var. Tavuk üretiminde hormon ve antibiyotik kullanımı yasak olduğu halde tavuk yemek sağlıklı mı değil mi onu tartışıyoruz. Süt ve yoğurt konusu aynı şekilde… Market yoğurdu yiyelim mi yemeyelim mi? Evde kendimiz mi yapalım? Bunun için sütü sokaktan alalım… Enerjimizi bu tür konularla boşuna harcatıyorlar” dedi.

BAKANLIK AÇIKLAMASINA İTİBAR EDİLMELİ
Vatandaşın gıda güvenliğini konusunda sadece resmî makamların sözlerine itibar etmesi gerektiğini söyleyen Saner “Ülkemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıdalarda tağşiş yapan markaları ve firmaları zaman zaman açıklıyor. Bilinçli bir tüketici öncelikle her spekülatif söylentiye inanmaz; çeşitli kaynaklardan bilgiyi araştırır” diye anlattı.

AÇIKTA SATILAN YİYECEKLERDEKİ TEHLİKE
Son dönemlerde toplumda ambalajlı gıdalara karşı olumsuz bir algı oluşturulduğunu hatırlatan Saner “Gıda güvenliğinde, gıdanın tarladan çatala takip edilebilir olması gerekir. Ambalajlı gıdalar, denetlenen, izin verilen ve takip edilebilir gıdalardır. İzlenebilirliği sağlanmamış bir ürünün güvenliğinden söz edilemez. Ambalajlı gıdalar koruyucu içerdikleri düşüncesiyle yıpratılıyor ve insanlar açık gıdalara yönlendiriliyor. Ürünün koruyucu içerip içermediği zaten üzerinde yazıyor. İçinde koruyucu olmayanları almak mümkündür. Ancak ambalajsız gıdaların muhtevasını hiç bilemiyoruz. Açık ürünlerde de izin verilmeyen maddeler var ama vatandaş bunun farkında değil. İçinde ne kadar pestisit, kanserojen madde, katkı maddesi, antibiyotik olduğu satanın insafına kalmış. Mesela yaptığımız bazı araştırmalarda sokak sütlerinin içinde izin verilmeyen maddelere rastladık. Ayrıca vatandaş satın alacağı ürünün ambalajını, son kullanma tarihini de mutlaka okumalı” dedi.

ALIŞVERİŞ LİSTESİ HAZIRLAYIN
Gıda Güvenliği Derneği’nin “Gıda Kaybı ve Etiket Okuma Araştırması”na göre tüketicilerin yüzde 59’u önceden alışveriş listesi yapsa da, alışveriş sırasında tüketicilerin yüzde 63’ü yaptığı listenin dışına çıkıyor. Tüketicilerin yüzde 41 ise hiç liste yapmadan plansız bir şekilde alışveriş yapıyor. Plansız yapılan alışverişler ise bozulan, çöpe giden yiyeceklerin alınmasına yol açıyor. “Alışverişe çıkmadan önce, buzdolabınızda ve kilerinizdeki gıdaları kontrol edin ve mutlaka alışveriş listenizi hazırlayarak alışverişinizi listenize göre yapın” diyen Samim Saner “Et, balık ve süt ürünlerini alışverişinizin en sonunda alın. Özellikle meyve ve sebze ile raf ömrü kısa olan ürünleri alırken daha da dikkatli olun. Karnınız açken alışveriş yapmayın, yoksa ihtiyacınız olandan fazlası ile geri dönebilirsiniz” diyor.

ZARARLI MI DEĞİL Mİ NASIL ANLARIM?
Gıda maddelerinde gerekli olduğu takdirde katkı maddelerinin kullanıldığını ve bunların Gıda Tarım Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütünün oluşturduğu bir uzman komitesi tarafından onaylandığını söyleyen Samim Saner “Gıda katkı maddeleri fonksiyonlarına göre, koruyucular, antioksidanlar, renklendiriciler, tatlandırıcılar, asitlik düzenleyiciler gibi birçok sınıfa ayrılıyor. AB tarafından onaylı bu maddelere, sınıflandırmaları ile bağlantılı olarak E kodu veriliyor. Örnek verecek olursak tüm renklendiriciler 100 aralığındadır (Mesela E 150a Karamel), antioksidanlar 300 aralığında (Mesela E 300 Askorbik asit), koruyucular 200 aralığında (Mesela E 210 Benzoik asit) sınıflandırılırlar. Sağlığınızı korumak için yapılabilecek en iyi şey bu kodlar ve gıdalar hakkında bilgilenmek ve ailenizi bilgilendirmek olacaktır. Böylece market alışverişi sırasında alacağınız ürünlerin içeriğini hızlıca gözden geçirebilir ve buna göre karar vermektir” dedi.

SEBZE VE ETİ AYNI YERDE SAKLAMAYIN
Sağlıklı hayatın kaynağı sebze ve meyvelerde bulunabilecek salmonella, E.coli ve listeria gibi bakterilerin hastalık yaptığını anlatan Samim Saner, alışveriş ve saklama ile ilgili şu tavsiyelerde bulundu:
¥ Dilimlenmiş meyve ve sebze satın alıyorsanız mutlaka soğukta saklandığına emin olun. Hemen yemeyecekseniz siz de dışarıda bekletmeyin hemen buzdolabına koyun.
¥ Sebze ve meyvelerinizi çiğ et ve kanatlı ürünlerden uzakta tutun, farklı poşetlerde taşıyın ve buzdolabında da ayrı şekilde muhafaza edin.
¥ Hastalığa sebep olan mikropların bulaşmasını önlemek için et ve et ürünlerinin, sebzelerin, meyvelerin ve ekmeğin kesildiği tahtanın mutlaka ayrı olmasına dikkat edin.

YEMEK YİYECEĞİNİZ LOKANTANIN ÖNCE TUVALETİNİ GÖRÜN
Bayram dönüşü başladı. Hava sıcak… Özellikle beslenme ile ilgili mide bağırsak hastalıklarının en sık görüldüğü dönemdeyiz. Dönüş noktalarındaki restoranların hastalık kaynağı olabileceğine işaret eden Saner “Bir lokantanın hijyenik vaziyeti hakkında fikir sahibi olmak için yapılacak en basit hareket önce tuvaletini görmektir. Tuvaleti pis, sabun ve tuvalet ve el kurulama kâğıdı olmayan lokantanın restoranından da hayır gelmez” dedi. Gıda kaynaklı virüslerin çoğunlukla mide bulantısı, kusma ve ishale sebep olduklarını, gıdalardan sarılığa yol açan Hepatit A ve Hepatit E virüslerinin de bulaşabileceğini belirten Değer “Bu virüsler gıdalara genellikle hijyenin kötü olduğu şartlardaki üretim ve dağıtım sırasında alet, ekipman ve personelden bulaşır. Tatil dönüşü kötü bir sürprizle karşılaşmamak için yemek yediğiniz yerlere dikkat edin. Et dışarda yediğinizde riskli bir besindir. Siparişinizi verirken iyi pişirilmesini isteyin. Köfte, et gibi gıdaların içlerinin kırmızı kalmamasına, ancak dışının da yanmamasına dikkat edin” dedi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 08 Haziran, 2019 - 06:10
Haberle İlgili Daha Fazlası
Saglik
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Fas, Afrika Kupası'na galibiyetle başladı! En-Nesyri...
    Fas, Afrika Kupası'na galibiyetle başladı! En-Nesy...
    Kaydet
  • 2
    Tel Aviv, Türkiye gerçeğini itiraf etti!
    Tel Aviv, Türkiye gerçeğini itiraf etti!
    Kaydet
  • 3
    İstanbul'un yanı başında açılacak! 207 metrelik Türkiye'nin en uzun kaydırağında sona gelindi
    Türkiye'nin en uzun kaydırağında sona gelindi
    Kaydet
  • 4
    Galatasaraylı yıldıza beş kulüp talip oldu, Okan Buruk reddetti: Takımda kalıyor
    Galatasaraylı yıldıza beş kulüp talip oldu, Okan B...
    Kaydet
  • 5
    Afrika Kupası maçları hangi kanalda, nereden izlenir? Maç programı açıklandı
    Afrika Kupası maçları hangi kanalda yayınlanıyor?
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
    Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci Basit ama kanlı bir darbe… Babıali baskını
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Eyes Wide Shut hafif kalır!..
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş 2026'da memur ve emeklilerini ne bekliyor?
    Kaydet
  • Fatih Selek
    Fatih Selek Medya bağırsaklarını ne zaman temizleyecek?
    Kaydet
  • Akif Bülbül
    Akif Bülbül İnsan, sanat, ödül...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • San Francisco'da dev elektrik kesintisi! Şehirde hayat felç oldu
    San Francisco'da dev elektrik kesintisi! Şehirde hayat felç oldu
    Kaydet
  • Gözünüzle görmeniz çok zor! Tek başına hareket eden dünyanın en küçük robotu tanıtıldı
    Gözünüzle görmeniz çok zor! Tek başına hareket eden dünyanın en küçük robotu tanıtıldı
    Kaydet
  • Evinizdeki tehlike airfryer ve tost makinesi! Akciğerlere yapışıp kansere neden oluyor
    Evinizdeki tehlike airfryer ve tost makinesi! Akciğerlere yapışıp kansere neden oluyor
    Kaydet
  • Gaflete sebep olan  şeyler çoktur!..
    Gaflete sebep olan şeyler çoktur!..
    Kaydet
  • 62 yıl önce başladı! Rumların kanlı Akritas Planı’nda yüzlerce Türk katledildi
    62 yıl önce başladı! Rumların kanlı Akritas Planı’nda yüzlerce Türk katledildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Ekrem Açıkel Halk TV'de neden yok?
Ekrem Açıkel Halk TV'de neden yok?
Kaydet
Emrullah Erdinç kimdir, nereli, kaç yaşında? Gazeteci Erdinç gözaltına alındı!
Emrullah Erdinç kimdir, nereli, kaç yaşında?
Kaydet
Bodrum FK ile Amedspor puanları paylaştı
Bodrum FK ile Amedspor puanları paylaştı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası