İspanyollar milli bitkisi olarak ilan etti! Karaciğeri ilk günkü gibi yapıyor…

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, lezzet.com.tr
- Güncelleme:
İspanyollar milli bitkisi olarak ilan etti! Karaciğeri ilk günkü gibi yapıyor…

SAĞLIK Haberleri  / İhlas Haber Ajansı, lezzet.com.tr

İspanyollar tarafından milli bitki olarak ilan edilen kapari bitkisi hem lezzeti hem de yararlarıyla dikkat çekiyor. Özellikle karaciğer sağlığına çok iyi gelen kapari bitkisinin tüm faydalarını sizleri için derledik…

Kapari bitkisi İspanya’nın en önemli bitkilerinden birisi olarak biliniyor. Özellikle İspanya’da çok yetişmesinden ve çok kazandırmasından dolayı İspanyol devleti tarafından korunan bitki olarak biliniyor. Kapari bitkisi deve dikeni, geber otu olarak da biliniyor. Güneşli havaları çok sevdiğinden dolayı Türkiye’de Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Türkiye’de diğer ülkelere oranla çok yetişmeyen kapari bitkisi farklı şekillerde tüketilebiliyor ve birçok faydası bulunuyor.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Kapari bitkisinin pek çok faydası bulunuyor. Kalsiyum, demir, bakır ve sodyum açısından zengin olduğundan kemikleri geliştirdiği ve güçlendirdiği söylenen geber otu Ciltte nemlendirici, koruyucu, temizleyici görevi gördüğü ve sivilce, akne, iltihap gibi problemlerim önüne geçiyor. Özellikle karaciğer yağlanması sorunu olanlar için oldukça faydalı olan kapari bitkisi karaciğeri ilk günkü gibi yapıyor.

İçerisinde bulundurduğu A vitamininden dolayı vücutta antioksidan görevi görüyor. Kapari bitkisinin trombosit sayısını arttırıyor ve kanser tedavisinde önemli bir rol alıyor. İşte kapari bitkisinin diğer faydaları;

  • Karaciğer yağlanmasını azaltıyor.
  • Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor.
  • Lösemi, anemi gibi kan hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor.
  • Yapısındaki B12 vitamini ile vücuda enerji veriyor ve hafızayı güçlendiriyor.
  • Böbrek taşı ve böbrek kumu rahatsızlıkları olanlara kapari çayı tavsiye ediliyor.
  • Balgam söktürücü, kabızlık giderici gibi özellikleri bulunuyor.
  • Hemoroit hastalığının tedavi sürecinde öneriliyor.
  • Diş ağrılarında öneriliyor.
  • Göz sağlığı için oldukça faydalı.
  • Vücutta bulunan enfeksiyonlar ile mücadele ediyor.
  • İçinde bulunan K vitamini ile kemik ve kas sağlığına da faydası bulunuyor.
  • Hücreleri yeniliyor ve cilt sağlığını koruyor.
  • Kemik erimesini durmasını ve yavaşlamasını sağlıyor.
  • B ve Demir vitamini bulunduğu için saç dökülmesine ve birçok saç problemine de iyi geliyor.

İspanyollar milli bitkisi olarak ilan etti! Karaciğeri ilk günkü gibi yapıyor…

KAPARİ NASIL TÜKETİLİR?

Kapari otunun farklı tüketim yolları bulunmaktadır.

Meyve haline gelmemiş tomurcuk halinde olan kapariler ile turşu yapılabilmektedir. Pizza’nın içerisinde de kapari kullanılabilmektedir.

Beyaz et, balık ve kırmızı et yemeklerinin yanında pişirilip tüketilebilir.

Domates soslarının tadını daha iyi hale getirmek için kullanılabilir.

TÜRKİYE’DE DE YETİŞTİRİLİYOR

İhlas Haber Ajansı’nda yer alan habere göre: Batman’ın Beşiri ilçesinde doğada doğal yöntemlerle yetişen kozmetik ve birçok ilaçta ham madde olarak kullanılan "kapari" bitkisi kırsalda yaşayan vatandaşların geçim kaynağı oldu.

Kapari bitkisi faydalarından söz eden Süt ve Gıda Mühendisi Süreyya Gök "Kapari, tohumcuk şeklinde yetişen dikenli bir tohumdur. Türkiye’de Akdeniz iklimi gösteren her yerde doğal olarak yetişmektedir. Turşu, pizza üstü, reçel ve marmelat üretiminde doğal olarak kullanılmaktadır. Balık ve et yemeklerinin yanında da garnitür olarak tüketilmektedir. Kaparinin faydalarına girecek olursak, kalsiyum ve magnezyum deposu olan kapari kemik ve diş gelişimini sağlamaktadır. Aynı zamanda B12, K, E, ve A vitaminlerini de içermektedir. Karaciğerin yağlanmasını engellemekte ve lif oranı yüksek olduğundan dolayı sindirimi de kolaylaştırmaktadır" dedi.

İspanyollar milli bitkisi olarak ilan etti! Karaciğeri ilk günkü gibi yapıyor…

Türkiye’de kapari bitkisinin geçim kaynağı olması ile ilgili olarak Gök “Öncelikle bu bitkinin tanıtımını yapmak. Doğal olarak yetişen yerlerin kalkındırılmasını sağlamak ve gelir getirici bir ürün olduğundan dolayı üretimini genişletmek. İlk defa üretimine giriş yaptığımız için herhangi bir satış yeriyle anlaşmadık. Bunun için desteğe ihtiyacımız var. Satış noktaları olarak ta Beşiri Kadın Girişiminden bize ulaşabilirler. Aynı zamanda instagram sayfamızdan da bize ulaşabilirler” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı, lezzet.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...