AK Parti listelerinde deprem etkisi

- Güncelleme:
AK Parti listelerinde deprem etkisi

Seçim 2023 Haberleri

AK Parti’nin deprem bölgesindeki vekillerinin büyük bölümü liste dışında kaldı. 63 gündür şehrinden ayrılmayan ve 11 yakınını kaybeden Hüseyin Yayman, AK Parti’nin Hatay listesinden yeniden aday. Adıyaman’da ‘Gereğini yapacağız’ diyen Erdoğan’ın sözleri de milletvekili listesine yansıdı.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - AK Parti’nin milletvekili aday listelerinde en dikkat çekici değişiklikler depremin etkilediği 11 ilde yapıldı. Söz konusu yerlerde vekillerin büyük bölümü değişti. Bu illerde AK Parti’nin 47 milletvekilinden 36’sı liste dışında tutuldu.

Depremin en fazla yıkıma yol açtığı ve şehrin neredeyse yüzde 80’inin hasar gördüğü Hatay’da yerlerini koruyan iki milletvekilinden biri olan AK Parti Milletvekili Hüseyin Yayman 63 gündür seçim bölgesinden ayrılmadı. Depremde ablası, abisi ve yeğenlerinin de aralarında olduğu 11 yakınını kaybeden Yayman, AK Parti’nin Hatay listesinden 3’üncü sıradan yeniden aday gösterildi. AK Parti 2018’de Hatay’dan 5 milletvekili çıkarmıştı. Bu milletvekillerinden üçünün ismi çizildi, listede sadece Yayman ve Abdülkadir Özel kaldı. Yayman yeniden adaylığı ile ilgili olarak, “63 gündür buradayım, Buradan bir gün bile ayrılmadım. Bu süre içinde acımız, yasımız, zaman geçtikte daha iyi anlaşıldı. Hep şunu söyledik. Hatay’ı yalnız bırakmayın. Hatay, siz Hatay’ı unuttuğunuzda asıl depremi yaşayacaktır. Yeniden aday gösterildim. İnşallah bu zorlukların üstünden kalkacağız” dedi. 

ERDOĞAN ‘GEREĞİNİ YAPTI’ 

Deprem bölgesinin etkilediği diğer illerden birisi de Adıyaman’dı. Ancak Adıyaman’daki yıkım ilk anda yerel aktörler tarafından yeterince dikkate alınmadığı için, yardımlar ancak üçüncü gün bu şehre ulaşabilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman’a gittiğinde “Maalesef ilk birkaç gün Adıyaman’da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Hava ve yol şartları nedeniyle ilk günden gelemedik. Her şeyin farkındayız ve gereğini yaptığımızdan, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” diyerek vatandaşlardan helallik istemişti. Erdoğan’ın tam da bu açıklamasından kısa bir süre sonra Adıyaman valisi istifa etmişti.

Erdoğan’ın Adıyaman’a gittiğinde hem milletvekillerine hem de yerel yöneticilere, sürecin iyi yönetilememesi nedeniyle tepki gösterdiği belirtiliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Gereğini yapacağız’ vurgusu, Adıyaman milletvekili listesine de yansıdı. AK Parti’nin Adıyaman’daki birisi üç dönem olan, 3 milletvekilinin hiçbiri listeye alınmadı. 

‘AÇIKLAMA’ BAŞINI YAKTI 

Erdoğan, Hatay ve Adıyaman’la birlikte depremin etkilediği diğer illerde de benzer bir tasarrufta bulundu. Eski Hatay Valisi Rahmi Doğan da listeye giremeyen isimlerden. AK Parti kurmayları “Doğan’ın adaylığı depremden önce gündeme gelmişti. Deprem olduktan sonra bu konu doğal olarak gündemden düşmüştü. Belki yine aday yapılabilirdi ama aday adaylığı için istifa ettiğine yönelik açıklaması o süreçte hiç doğru olmadı. Belki sessiz kalsaydı, adaylığı düşünülebilirdi” değerlendirmesini yaptı. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...