Dolandırıcılar ikinci el pazarına göz dikti! Oyunu ekspertiz raporu bozuyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Dolandırıcılar ikinci el pazarına göz dikti! Oyunu ekspertiz raporu bozuyor

T-Otomobil Haberleri  / HABER MERKEZİ

Özellikle yeni teknolojilere sahip araçların alım satımında ekspertizin önemi daha da ön plana çıkıyor. İstatistiklere göre ekspertiz işlemine giren her 10 araçtan 6’sı boyalı veya işlemli, 10 araçtan 2’si ise ağır hasarlı-airbag tadilatlı çıkıyor.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Otomobil piyasasında yaşanan talep artışı, dolandırıcıların da ilgi odağı hâline geldi. Özellikle ikinci el araç alım satımlarda yaşanan mağduriyetler, otomobile olan yoğun ilgi sonucunda en yüksek seviyelere ulaştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, 2000’li yılların ortalarına kadar araç satın alacakların birçoğunun bilinçsiz bir şekilde satın alma kararı verdiğine dikkat çekerek “Eskiden ikinci el bir araç almadan önce eş-dost, tanıdık vasıtasıyla veya sanayi ustalarının desteğiyle araçlar kontrol edilirdi. Günümüzde de benzer durumlar yaşanıyor. Bu şekilde araçların durum tespitinin yapılması günümüz şartlarında geçerliliğini kaybetti. Artık araçlar oto ekspertiz sistemi sayesinden binden fazla noktada çok detaylı kontrol ve tespitlerden geçiyor.

Araçlarda bulunan birçok teknolojik donanım, elektronik fren sistemleri gibi önemli noktalar, özel cihazlar sayesinde kontrol ediliyor ve âdeta araçların röntgen filmi çekiliyor. Bu sayede tüketiciler güvenle araç satın alabiliyor” ifadelerini kullandı. 2011 yılından bu yana kaydedilen veriler ışığında 15 milyondan fazla araca işlem yaptıklarını dile getiren Emre ortaya çıkan istatislikle ilgili şunları söyledi:

10 ARAÇTAN 3’Ü BOYALI

Her gün ortalama 3 bin araca oto ekspertiz hizmeti veriyoruz. Her araç başına tüketicimiz ortalama 20 bin TL ekstra masraftan, zarardan korunmuş oluyor. İkinci elin kurumsallaşmasında ve güven telkin edilmesinde önemli bir rolü üstlenmekten gurur duyuyoruz. Öyle ki hizmet verdiğimiz her 10 araçtan 6’sı boyalı veya işlemli, 10 araçtan 2’si ise ağır hasarlı-airbag tadilatlı çıkıyor. Ticaret Bakanlığının aldığı son kararlar neticesinde ikinci ele düşen sıfır araçların, stoklandıkları alanlardan ortaya çıkarılıp satışa sunulmaya başlandığını görüyoruz. Yüksek fiyatlara alıcı bulamayan ve ikinci ele düşen sıfır kilometre araçlar hangi şartlar altında, nerede, nasıl saklandı, tüketici olarak bilmiyoruz. Çekici ile stok yapılan bölgeye götürülürken çekiciden düşmüş olabilir, herhangi bir cisme çarpmış olabilir. Hatta bayi veya satıcı kişi tarafından ekstra aksesuar eklenirken kapılar sökülüp takılmış veya belirli yerlerde yeniden boya-tadilat yapılmış olabilir. Pahalı araçlarda 4 kapının sökülüp takılması en az ortalama 100 bin TL değer kaybı anlamına geliyor. Ekspertize gelen ve sıfır kilometre diye tabir edilen araçlarda boyalı-değişen parçaya rastlıyoruz. Tüketicilere tavsiyemiz sıfır araç satın almış olsalar bile mutlaka kurumsal, TSE belgesine sahip bir ekspertiz noktasında araçlarını işleme tabii tutturmaları yönünde.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...