İkinci el satışta oltalamaya son

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İkinci el satışta oltalamaya son

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Sahte ilan koyarak ikinci el otomobil fiyatlarını artıranlara kötü haber geldi. Bakanlık ilan verilirken kimlik bilgisi zorunluluğu getirdi. Bu durumda bir kişi aynı araç için birden fazla sahte ilan veremeyecek. Sektör temsilcileri “Sırf piyasa yükselsin veya kendi aracını istediği fiyata satmak için, aynı araca sahte ilan açanlar var. Bu karar ile sahte ilanlar son bulacak” diyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Ticaret Bakanlığı ikinci el otomobil ve konut satışında yeni bir karara imza attı. Bakanlık, ilan sitelerinde kimlik gizlenerek ilan verilmesini engellemek için kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmaz veya taşıtı ilana koyabilmesi yasaklandı. Bakanlığın aldığı kararda ‘sahte ilanlar’ üzerinden yapılan manipülasyonlar etkili oldu. Mesela bir galerici veya bireysel satıcı aynı arabayı farklı fiyatlar ile ilana çıkabiliyor. Hatta piyasayı yükselmek için elinde olmayan araçlar için bile ilan verebiliyor. Sitemin adına ise ‘oltalama’ deniliyor. Alıcı kişi yüksek fiyatlı sahte ilanları görünce düşük fiyatlı gerçek ilana yöneliyor.

İLANLARIN YÜZDE 10’U SAHTE

Ancak bu sahte ilanlar piyasanın dengesini bozuyor. Çünkü herhangi bir satıcı da bu sahte ilanlardaki yüksek fiyatı baz alıyor. Yeni ilan girerken yüksek fiyatlı ilan üzerinden fiyat araştırmasını yapıyor. Kısacası piyasada fiyatlar kar topu gibi yükseliyor. Sektör temsilcileri konuyla ilgili “Çok yerinde bir karar. Art niyetli bazı satıcılar sahte ilan girerek piyasanın fiyatlarını yükseltti. Ellerindeki araçları çıkarabilmek için yüksek fiyatlı sahte ilanlar ile müşteriyi tavlamanın peşine düştü. Bugün 870 bin ikinci el otomobil ilanının yüzde 10’una yakınını sahte ilanlar oluşturuyor” diyor.

İkinci el satışta oltalamaya son

Fotoğraftaki araç aynı... Satıcı, 1 milyon 128 bin TL’ye satacağı aracı için daha yüksek fiyattan iki ilan daha veriyor. Alıcı ilanları gördüğünde en düşük olanı görüp, ‘ucuz’ diye satıcı ile temasa geçiyor ve aldatılıyor.

FİYATLAR GEVŞEMEYE BAŞLADI

İstanbul Oto Center’da galericilik yapan Serkan Biçer “Devletin son aldığı kararlar ile ikinci el otomobil fiyatlarındaki köpük erimeye başladı. Bundan önce ‘Bir otomobilin fiyatı sıfırını geçemez’ kararı çok yerinde olmuştu. Yine aynı şekilde aksesuar satışlarına da denetim geldi. Durum böyle olunca sıfır araç bayileri ellerindeki araçları piyasaya sürdü. Böylece vatandaş sıfıra yöneldi. İkinci elde satışlar hız kesti. Satılamayan aracın da fiyatı düştü. Hâlâ fiyat düşürmeyen bir kesim var ama arabalar ellerinde kalacak” dedi.

DOMİNO ETKİSİ OLUŞTURUYOR

Sahte ilan konusunun uzun yıllardır yapılan bir uygulama olduğunu ifade eden Biçer “Otomobil rengi ve özellikleri aynı, satıcı kişi fiyatı yükseltmek için aynı arabaya birden fazla ilan veriyor. Diyelim ki satacağı arabanın fiyatı 1 milyon TL. Ancak diğer ilanları bu fiyatın üstüne yazıyor ki müşteri gelip kendisinden alsın. Burada problem şu; sahte ilanlar piyasadaki araçların fiyatlarını belirliyor. Bir kişi araba satacağı zaman internete bakıyor. Oradaki sahte ilana göre fiyat ekspetrizi yapıyor. Böylece fiyatlar her geçen gün yükseliyor” diye konuştu.

KURALLARA UYMAYANLARA 100 BİN LİRA CEZA KESİLECEK

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada “Kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da ilana konu taşınmaz veya taşıt sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmazın veya taşıtın ilana konulması yasaklanmaktadır. Bununla birlikte, emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleriyle doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabileceklerdir” ifadelerine yer verildi. Yeni düzenlemeyle birlikte başkalarına ait taşınmazların ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilere, üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması yapmalarının yanı sıra ilanın yayımlanmasından önce buna konu ikinci el motorlu kara taşıtının veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapma yükümlülüğü getirildiği aktarıldı. Kurallara uymayanlara ise 100 bin lira ceza kesileceği belirtildi. Öte yandan alınan karar iki ay sonra yürürlüğe girecek.

FİYAT ARTIŞINI BİTİRECEK

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, düzenleme ile süpekülatif fiyat artışlarının önüne geçileceğini söyledi. Erkoç “İlan sitelerindeki sahte araç ve gayrimenkul ilanlarının önünün kesilmesi, söz konusu sitelerde gerçek veya tüzel kişilerin ilanlarının yer alacak olması, haksız rekabeti ve kayıt dışılığı da ortadan kaldıracak” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...