Onarım maliyetleri tavan seviyede! Ekspertiz raporu artık çok önemli

- Güncelleme:
Onarım maliyetleri tavan seviyede! Ekspertiz raporu artık çok önemli

T-Otomobil Haberleri

Yedek parça ve işçilik maliyetlerinde yaşanan artış, ikinci el müşterilerini üzecek durumlarla karşı karşıya bırakabiliyor. Olası bir motor arızası, marka ve modele göre 300 bin TL gibi rakamları bulurken, sadece fren ve lastik arızaları 15-20 bin TL’yi geçebiliyor.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Araç sahibi olmak isteyen kullanıcılar, satın almayı planladıkları otomobilin özellikle fiyatına odaklanırken kullanım maliyetlerini göz ardı edebiliyor. Bakım giderleri ve yasal ödemeler ise satın alma sonrası araç sahibinin canını sıkabiliyor. Yeni düzenlemelerle birlikte 4-6 yaşında ortalama bir aracın yıllık vergisi 5 bin TL, araç muayenesi 1300 TL, Zorunlu Trafik Sigortası ise ortalama 8 bin TL’yi bulabiliyor. Zorunlu yasal ödemeler dışında aracın bir de her yıl düzenli olarak yaptırılması gereken periyodik bakımı bulunuyor. Bundan 2-3 yıl önce 1000 TL olan periyodik bakımın güncel maliyeti 5 ila 12 bin TL civarında seyrediyor. 

YILLIK MASRAFA DİKKAT

Yakın zamanda ÖTV oranı artan akaryakıt ile yıllık yakıt masraflarının ciddi boyutlara geldiğini hatırlatan Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre; “Sıfır araçta bulunurluk devam ettikçe, ikinci ele yönlenme devam ediyor. Bu noktada ekspertizin önemi devreye giriyor. Malum, ekspertiz ile araçta olan arızaları ya da potansiyel sorunları ortaya çıkarabiliyorsunuz. Motorlu Taşıt Vergisi, Zorunlu Trafik Sigortası, kasko ve araç muayenesi gibi artan maliyetlere bir de ekstra onarım masraflarının eklenmesini istemezsiniz. Örneğin aracın motorunda çıkacak bir arıza, otomobilin yaşı, marka ve modeline bağlı olarak 50 bin ile 300 bin lira arasında bir masrafa neden oluyor. Aynı şekilde, fren sistemindeki ya da lastiklerdeki bir sorun 5 bin ile 20 bin TL bandında ek masraf demek. Tüm bunlar dışında bir de zaruri yakıt masrafı var. Her gün işe araçla giden birini düşündüğümüzde, bu kişinin yıllık yakıt harcaması 50 bin TL’yi buluyor. Özetle artan yürütme maliyetleri oto ekspertizin önemini de doğru oranda artırdı diyebiliriz. Araç sahibi olmak isteyenlerin bunları mutlaka göz önünde bulundurmasını tavsiye ediyoruz. Tavsiyemiz araç alırken tüm masraflarına dikkat edilmesi, gözü kapalı hiçbir aracı satın alınmaması üzerine” ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...